Een espresso is inderdaad een espresso en het hele "dubbele-enkele" is ouderwets en daardoor verwarrend.
Tegenwoordig hebben we het over ratio's zoals je zelf al aangeeft de verhouding van droog op nat.
1op1 ristretto
1op2 espresso
>1op3 lungo
Re: Goeie lungo uit een Pavoni zonder maalgraad aan te passen?
12Aahhja ik heb het nog even opgezocht ja. Dus eigenlijk zet ik altijd een ‘dubbele’.
Komt mooi uit iig voor die cappuccino.
Net weer een poging gedaan, en het stoompijpje krijg ik maar niet onder controle. Met een klassiek opschuim kannetje met zo’n soort zeef die je op en neer doet heb ik wel prima schuim. Zo fijn zelfs, dat als ik mijn ‘lege’ kopje op zn kop hou, het schuim er nog niet uitvalt.
Grootste ontdekking van vadaag: een goeie espresso boon hoeft helemaal niet lekker te zijn in een cappu. Ik ga maar eens naar een goeie boon voor cappuccino op zoek. Dit is niks.
Komt mooi uit iig voor die cappuccino.
Net weer een poging gedaan, en het stoompijpje krijg ik maar niet onder controle. Met een klassiek opschuim kannetje met zo’n soort zeef die je op en neer doet heb ik wel prima schuim. Zo fijn zelfs, dat als ik mijn ‘lege’ kopje op zn kop hou, het schuim er nog niet uitvalt.
Grootste ontdekking van vadaag: een goeie espresso boon hoeft helemaal niet lekker te zijn in een cappu. Ik ga maar eens naar een goeie boon voor cappuccino op zoek. Dit is niks.
La Pavoni Professional post mil. / Aergrind / Aeropress / V60
Re: Goeie lungo uit een Pavoni zonder maalgraad aan te passen?
13Een dubbele espresso hoeft niet gebruikt te worden voor een cappuccino. Het schuim uit de frabosk wat zo dik is als je omschrijft is eigenlijk veel te dik. Als je dat wilt creëeren met de stoompijp heb je een verkeerd beeld van een cappuccino.martijnox schreef:Aahhja ik heb het nog even opgezocht ja. Dus eigenlijk zet ik altijd een ‘dubbele’.
Komt mooi uit iig voor die cappuccino.
Net weer een poging gedaan, en het stoompijpje krijg ik maar niet onder controle. Met een klassiek opschuim kannetje met zo’n soort zeef die je op en neer doet heb ik wel prima schuim. Zo fijn zelfs, dat als ik mijn ‘lege’ kopje op zn kop hou, het schuim er nog niet uitvalt.
Grootste ontdekking van vadaag: een goeie espresso boon hoeft helemaal niet lekker te zijn in een cappu. Ik ga maar eens naar een goeie boon voor cappuccino op zoek. Dit is niks.
Ik zou het je graag willen laten zien maar je woont niet echt in de buurt helaas.
Er is, als je het anders wilt maken, nog wel wat te doen.

Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!