Pagina 12 van 12
Re: Aillio
Geplaatst: za 30 dec 2017, 13:48
door fransg
bgiebels schreef: za 30 dec 2017, 11:56Alleen als het echt te hard gaat zet ik de fan wat harder.
Het is lastig de airflow met elkaar te vergelijken aangezien "wat harder" een weinig concrete eenheid is.
bgiebels schreef: za 30 dec 2017, 11:56Ik heb wel eens gelezen dat door te hoog fangebruik er aromatische stoffen verloren gaan.
Ligt ook aan wat er verder gebeurt.
Er komen bij tijd en wijle prachtige koffies uit heteluchtbranders en daarbij blaast er voortdurend dermate veel lucht dat de bonen erop rond kunnen rollen.
Als de bonen erg naar rookworst gaan smaken is de airflow misschien wat aan de lage kant geweest.
Re: Aillio
Geplaatst: za 30 dec 2017, 16:16
door kilo
Ik reduceer de P rond 175 graden een beetje. Dat vermindert in ieder geval de bump bij de first crack. Verder maak ik me daar ook niet zo druk over. Ik heb nog niet ontdekt dat de herkomst van de boon er specifiek invloed op heeft. Verder gebruik ik zeker meer fan naarmate de branding vordert, met alleen reductie van P lukt het me niet de ROR in de hand te houden. Tsja en dat verlies aan aroma door het gebruik van de fan... ik weet het niet. Er zijn zoveel mythes rond het branden die na verloop van tijd toch ongegrond blijken.... ik proef in ieder geval geen verminderd aroma.
Vorige week bleek de ventilator vast te zitten tijdens de branding. Geen lucht ventilatie dus. Gaf een heel apart profiel. En rook behoorlijk over aromatisch. Ze liggen nog te rijpen. Heb weinig fiducie in het resultaat.
Re: Aillio
Geplaatst: vr 16 feb 2018, 11:47
door ErikW
Hoe was de fan-vast branding gelukt?
ERik
Re: Aillio
Geplaatst: vr 16 feb 2018, 13:19
door @3aan
ErikW schreef:Hoe was de fan-vast branding gelukt?
ERik
Vertaalvoutje?
Re: Aillio
Geplaatst: vr 16 feb 2018, 13:28
door fransg
@3aan schreef: vr 16 feb 2018, 13:19Vertaalvoutje?
Nee. Je hebt even niet door waar het over gaat, maar als je het eerdere bericht leest kun je het zien:
kilo schreef: za 30 dec 2017, 16:16Vorige week
bleek de ventilator vast te zitten tijdens de branding. Geen lucht ventilatie dus. Gaf een heel apart profiel. En rook behoorlijk over aromatisch. Ze liggen nog te rijpen.
een fan zat vast en men is dus benieuwd hoe die boontjes na enige rust het doen in de koffiebereiding.
Re: Aillio
Geplaatst: vr 16 feb 2018, 15:27
door @3aan
fransg schreef:@3aan schreef: vr 16 feb 2018, 13:19Vertaalvoutje?
Nee. Je hebt even niet door waar het over gaat, maar als je het eerdere bericht leest kun je het zien:
kilo schreef: za 30 dec 2017, 16:16Vorige week
bleek de ventilator vast te zitten tijdens de branding. Geen lucht ventilatie dus. Gaf een heel apart profiel. En rook behoorlijk over aromatisch. Ze liggen nog te rijpen.
een fan zat vast en men is dus benieuwd hoe die boontjes na enige rust het doen in de koffiebereiding.
Ligt eraan waar je wat leest?!
[IMG]
//uploads.tapatalk-cdn.com/201802 ... 5c487d.jpg[/IMG]
Re: Aillio
Geplaatst: vr 16 feb 2018, 19:44
door kilo
Hoe was de fan-vast branding gelukt?
Zoals gevreesd. Vlak. Een dimensionaal. Als slechte Italiaanse espresso. Ik dacht dat de rook die in de brander bleef hangen te proeven zou zijn in de boon., maar dat was niet zo. Het was de eerste branding in een jaar die zodanig mis was dat dat de bonen naar de composthoop zijn verhuisd.