Toch gaaf (tv) dat die keizerbroodjes met de hand gemaakt worden. Moet al die afleveringen nog terug kijken want heb ze allemaal gemist.
Nu dit recept gevolgd:Benodigdheden: 500 gram volkoren tarwemeel, 125 gram zuurdesem, 1-2 theelepels zout, 2.5 dl water en een bakblik 2 liter.
Meng het meel en zout. In het midden van het meel een kuiltje maken en het zuurdesem erbij voegen. Meng het water en meel met je handen tot een samenhangende bal ontstaat. Wanneer het deeg te droog is, voeg dan nog wat extra water toe. Bestuif een vlakke ondergrond met wat meel en kneed hierop het deeg ongeveer 10 minuten tot het elastisch aanvoelt (druk het af en toe plat). Laat het deeg in een kom afgedekt met een vochtige doek op een warme tochtvrije plek 1 à 2 uur rijzen.
Leg het deeg daarna in een bakblik en laat het afgedekt nog eens 2 à 5 uur rijzen.
Warm de oven op 225 °C voor.
Zet het brood zo in de oven dat de bovenkant van het brood in het midden van de oven staat. Bak het brood in ongeveer 45 minuten gaar. Besprenkel na 40 minuten het brood met koud water. Als het brood loslaat van het blik en het hol klinkt als je er op klopt, is het brood gaar. Keer het brood op een rooster en laat het uitdampen. (recept
http://www.molendebente.com/van-de-mole ... zuurdesem/
Aanpassingen gedaan: meer zuurdesem circa 160gr, 280gr water en meer meel. Hierna in rijsmandje gedaan en in magnetron geplaatst. Elk half uur keurig kokend water in kommetje gedaan. Ook aardappels erin afgegoten (scheelt weer koken
) daarna ingeschoten op 250 graden en terug gedraaid naar 230 voor 30 minuten.
Vandaag beide dochters in koor dat ze voorlopig klaar zijn met zuurdesembrood. De starters worden dus opgeruimd en afgedankt, voorlopig ga ik weer over op brood met droge gist.
ECM Manufacture Mechanika IV, Quamar M80E, coffeelab tamper, fancy atag stoomoven