dennisgaal schreef: ma 13 sep 2021, 21:06
GuidovW schreef: ma 13 sep 2021, 20:51
Of iets minder koffie gebruiken, dan is hij minder krachtig....
Is ook logisch maar waar het dan wringt is dat je nooit aan de 25 seconden doorlooptijd komt met een klein beetje koffie in een dubbel filterbakje. Voor zover ik kan zien gebruikt 90% van de koffie-experts op dit forum het dubbele filterbakje, en zet, neem ik aan, ook dan dus telkens weer een dubbele espresso.
Hoe doen deze experts het als ze één bakkie willen zetten? Met het enkele filterbakje en daarmee de bekende waarden opvolgend, of met een brouwsel dat niet volgens de algemene espressoregels gemaakt wordt?
Hou aub niet strak vast aan die 25 seconden.
Dat zegt niets over de kwaliteit van jouw espresso.
Als ik het echt niet meer weet met een boon en het lukt me niet een lekker bakkie te zetten, val ik als eerste terug op de ratio 1:2
B.v. 15 gram koffiemaalsel en 30 gram espresso in je kopje.
Is dat iets te zuur/zout naar mijn smaak, dan maal ik iets fijner, totdat hij lekker is, of juist te bitter wordt.
Dan 1 stapje terug in je maalgraad.
Als ik denk dat er nog meer in zit pas ik langzaam de ratio aan (b.v. 1:2.2), totdat het maximum bereikt is.
Dat is dan de sweetspot.
Die heb ik nog nooit binnen 25 seconden in mijn kopje gehad, maar ik heb dan ook een volledig handmatige hevel.
Misschien helpt dit.
Je hebt een goede weegschaal nodig (0,1 gram).
En sommige koffiesoorten passen gewoon niet bij je, het is ook een deel van je ontdekkingsreis om dat uit te vinden.
![Idee :idea:](./images/smilies/icon_idea.gif)