Re: Erics E61 Thermometer

23
Via dat gaatje wordt bij de fabricage het water kanaaltje geboord via welk het water bij de puck komt, zie plaatje
www-vernadesign-com-espressopics-e61-grouphead-assy2.jpg
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Erics E61 Thermometer

24
Ja, hoe logisch! Een tekening zegt soms meer dan duizend woorden. En dat gaatje vraagt er gewoon om, om een thermometer in te steken. Zijn er ook losse thermokoppels die je met een draadje aan een controller hangt? (Zeg een ouwe pidcontroller of iets vergelijkbaars.)
Bezzera BZ07 PID, Rossi RR45

Re: Erics E61 Thermometer

25
Houd er wel rekening mee dat er 9 bar druk staat op die leiding, hè? Dus als je zelf wil gaan prutsen moet je die afdichting goed verzorgen. Gelukkig kan je bij Eric Svendson ook een losse thermokoppel bestellen, dat was zijn eerste versie.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Erics E61 Thermometer

26
Ik heb een vraagje over hoe jullie de E61 Thermometer goed gebruiken.

Als ik een flush doe kijk ik op de E61 thermometer tot hij op bijvoorbeeld 96 graden staat. Dan wacht ik een 20 tot 30 seconden voor de rebound of ik extract direct de espresso in ong. 25 sec. Als je tijdens de extractie de temperatuur meter volgt geeft deze (bij mij) al snel 2 graden lager aan om vervolgens snel naar de 90 graden te zakken...
Zodoende vind je extractie dus niet op de (in dit voorbeeld genoemde) gewenste 96 graden plaats. Waar heeft dit mee te maken of beter gezegd: hoe kun je dit goed sturen? Ligt het aan de manier van flushen. Ik zat zelf te denken om 2 graden lager te flushen, te wachten op de machine tot die weer 96 graden aangeeft?
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’

Re: Erics E61 Thermometer

27
Ik vermoed dat Erik je hiermee het best kan helpen, de machine heeft zijn eigen regime nodig en komt ook bij hem vandaan.

Het temperatuurverloop van mijn machine gaat b.v.heel anders: ik flush van 102C terug tot 92C, daarna pf drogen, vullen en tampen, en na die 30-35 sec die dat kost zet ik meteen de espresso. De temperatuur verloopt dan meestal iets van 93-96-93C.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Erics E61 Thermometer

30
Zoals ik al eerder zei heeft elke machine z'n eigen karakteristiek. Je zult even uit moeten vogelen hoe je het met de jouwe moet doen. Gelukkig kan dat relatief makkelijk met de Erics.

Wat je hier als laatste laat zien lijkt me niet verkeerd. Uiteindelijk telt natuurlijk hetgeen je smaakpapillen je vertellen.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder