Pagina 3 van 3

Re: Dosering en andere afstellingen

Geplaatst: di 24 dec 2024, 14:44
door Dirk Jan
Lefbo, als je de wat donkere chocolade achtige smaak lekker vindt, dan is er de kans dat je koffie waar Robusta in zit ook lekker vindt. De koffie's die Rosanne aandraagt bevatten ook Robusta.

Re: Dosering en andere afstellingen

Geplaatst: di 24 dec 2024, 15:22
door Iefbo
bobbee schreef: di 24 dec 2024, 14:08 Iedere boon heeft zijn eigen aanpak en daar komt ervaring bij kijken.

De naked laat je zien of wat jij doet goed is. Oude koffie sijpelt en spuit door het bakje heen bijvoorbeeld. Te fijne maling kan voor spetters zorgen maar ook niet goed verdeeld in het bakje daarom wdt toepassen. Te grove maling gaat er ook te hard doorheeft ook al is het verse koffie. Kortom, van fouten extractie leer net zoveel of meer als van een goede extractie. Blijven experimenteren zoals je nu doet. Maal wat fijner of wat grover, doseer wat meer of minder en hou rekening met retentie als jouw maler niet gemaakt is voor weing retentie
Een Single dosing maler heeft weinig retentie, de jouwe niet dus moet je wat grammen koffie weg malen voordat de maalgraad verstelling daadwerkelijk uit de maler komt.
Bedankt!!
Wat raar is dat ik geen consistentie verkrijg. Ik die 10 maal net hetzelfde en krijg uiteenlopende resultaten.

Re: Dosering en andere afstellingen

Geplaatst: di 24 dec 2024, 15:22
door Iefbo
Dirk Jan schreef: di 24 dec 2024, 14:44 Lefbo, als je de wat donkere chocolade achtige smaak lekker vindt, dan is er de kans dat je koffie waar Robusta in zit ook lekker vindt. De koffie's die Rosanne aandraagt bevatten ook Robusta.
Bedankt!

Van chocolade zou ik verwachten dat het meer naar de bittere kant gaat. Dat heb ik minder graag.

Re: Dosering en andere afstellingen

Geplaatst: di 24 dec 2024, 15:29
door bobbee
Iefbo schreef:
bobbee schreef: di 24 dec 2024, 14:08 Iedere boon heeft zijn eigen aanpak en daar komt ervaring bij kijken.

De naked laat je zien of wat jij doet goed is. Oude koffie sijpelt en spuit door het bakje heen bijvoorbeeld. Te fijne maling kan voor spetters zorgen maar ook niet goed verdeeld in het bakje daarom wdt toepassen. Te grove maling gaat er ook te hard doorheeft ook al is het verse koffie. Kortom, van fouten extractie leer net zoveel of meer als van een goede extractie. Blijven experimenteren zoals je nu doet. Maal wat fijner of wat grover, doseer wat meer of minder en hou rekening met retentie als jouw maler niet gemaakt is voor weing retentie
Een Single dosing maler heeft weinig retentie, de jouwe niet dus moet je wat grammen koffie weg malen voordat de maalgraad verstelling daadwerkelijk uit de maler komt.
Bedankt!!
Wat raar is dat ik geen consistentie verkrijg. Ik die 10 maal net hetzelfde en krijg uiteenlopende resultaten.
Met hoeveel pauze ertussen? Koffie die gemalen in de maalkamer ligt wordt oud en beïnvloed dus de extractie.

Re: Dosering en andere afstellingen

Geplaatst: di 24 dec 2024, 15:33
door Iefbo
1uur tussen 2 koffies
ik hou nooit gemalen koffie bij
ik vul de maler met bonen voor 2-3 dagen en maal vlak voor ik de koffie zet

Re: Dosering en andere afstellingen

Geplaatst: di 24 dec 2024, 15:37
door bobbee
Retentie. Je kunt de hopper wel vullen maar er blijft maalsel hangen in de maalkamer en uitloop. Dat komt als eerste uit de maler als je gaat malen.

Re: Dosering en andere afstellingen

Geplaatst: vr 27 dec 2024, 13:59
door MichaelvDuuren
@lefbo wat doe je na het maken van de bonen? Stap voor stap?


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Re: Dosering en andere afstellingen

Geplaatst: vr 27 dec 2024, 18:14
door Iefbo
malen van de bonen in de Eureka Specialita
wegen van de koffie (+-16 gram)
WDT tool door de koffie
koffie verdeler
koffie tampen met Normcore v4
weegschaal onder de tas en timer starten
38-40 gram koffie er uit (heb ook al 32 gram geprobeerd)
dat duurt meestel rond de 30 seconden