Re: Kareltje stelt zich voor....

21
Ik ga straks mijn Krups weer aanzetten en vergelijken. Iets wat me opvalt: ik heb een infrarood thermometer en direct na het zetten is de temperatuur van het water 70 graden Celsius. ik heb met de stoomknop tot 80 weten op te werken maar dan kwam er stoom uit de puck en de koffie werd er niet lekkerder van. Tot nu toe had ik meer verwacht, maar ik zal de koffie uit de Krups ook meten qua warmte.

Re: Kareltje stelt zich voor....

22
Lijkt me eerlijk gezegd niet eens zo verkeerd, volgens mij hoort een goede espresso 70C te zijn. Er gaat allicht maar een kleine hoeveelheid water van 94C door maalsel dat aanzienlijk koeler is. We nemen aan dat je de portafilter hebt laten opwarmen in de machine, maar dan valt de koffie nog in een kopje dat waarschijnlijk ook lang geen 94C is.
Bij elkaar is het dan niet verwonderlijk dat je geen espresso drinkt van 90C (en dat is maar goed ook).
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Kareltje stelt zich voor....

23
Spironski, dat zou allemaal heel erg goed kunnen. Door te vragen kom je verder.

Nog een vraagje....ik weet niet alles maar misschien kom ik wederom verder.

Ik zie allemaal filmpjes op internet waar men een soort chocolade achtige koffie zet, erg lichtbruin. Ik krijg zwarte koffie met een crema laagje van 2-3 millimeter dik. Met welke bonen krijg je zulke koffie? Misschien maakt korrelgrootte ook uit maar zo mooi krijg ik het niet.

Re: Kareltje stelt zich voor....

24
Ah, je hebt het over de "espresso porn", zoals dat heet. Van die mooie filmpjes waar de espresso als het ware in slow motion als warme honing in het kopje druipt. Hoe?

Verse bonen!

Wat je uiteindelijk bij die filmpjes niet ziet, is dat als je even zou wachten, de koffie zich daar ook zou scheiden in donkerbruine koffie en lichtere crema. Maar inderdaad is het aanvankelijk vaak zo'n romige massa, vol met heel fijne belletjes.
Dat krijg je dus door bonen te gebruiken die niet langer dan twee weken geleden zijn gebrand, en die op precies de goede maalfijnheid te malen op een goede maler, waarna je het zo gelijkmatig mogelijk in je filter verdeelt en rustig aanstampt, om er daarna onder zo'n 9 bar druk met zo'n 93C water espresso van te zetten. Kortom: goed met espresso bezig te zijn.

Een short cut is om een melange met veel Robusta te gebruiken, want die geeft zo lekker veel crema. Maar als het aandeel Robusta hoger wordt dan 10% gaat de smaak van de koffie al snel achteruit.

Belangrijkste is goede, verse bonen. Daar blijven we op hameren.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Kareltje stelt zich voor....

25
Zo. Na de he- ho- en bi-porno nu ook koffieporno. Ja het zag er erg mooi uit.

Op de zak van coffeeplanet staat dat de bonen een jaar houdbaar zijn. Ze zijn gebrand in november vorig jaar. Dat kan dus niet zoals ik het nu begrijp.

Maar nu ga ik iets lelijks zeggen. Ik moet toch zeggen dat qua smaak de Krups de Gaggia verslaat. Een lekkere bonensmaak haalt de Krups uit de boon. De Gaggia loopt sneller door, en lijkt hetere koffie te zetten. Ik ga het zo weer eens doen, maar het eerste kopje was voor de Krups.

Omdat de Gaggia zo snel doorloopt zal ik proberen 2 gelijke kopjes qua hoeveelheid te zetten. Vergt even wat concentratie, en mogelijk had ik een meer waterig kopje uit de Gaggia.

Nog iets: mijn Gaggia MM maler staat op de grofste stand. Echter, ik kan hem niet verdraaien naar een fijnere stand, het is alsof hij vast zit. Iemand een idee? Al weet iemand hoe hem te demonteren dan ben ik al gelukkig.

Re: Kareltje stelt zich voor....

26
Klinkt toch alsof je eerst maar eens je maler moet demonteren en schoonmaken en alle oude koffiemeuk verwijderen. Als je maler dan weer werkt die een stuk fijner afstellen. Je maler goed afstellen is echt heel belangrijk voor het eindresultaat.

Dan een pak versgebrande bonen kopen, en dan kijken we verder. Heb het idee dat het nu een stapeling van feilen is die voor een bepaald resultaat zorgen, niet een stapeling van zaken die goed gaan.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Kareltje stelt zich voor....

27
Koffie bederft niet, zelfs na 10 jaar is het nog niet bedorven. Echter, na een maand is de jeu er wel van af. Daarom liever een roosterdatum op de verpakking en geen houdbaarheidsdatum.

Kareltje, ga hier bijvoorbeeld eens koffie halen:
http://stadsbranderijnoord.nl

En dan lekker oefenen en leren en informatie verzamelen hoe het moet. Niet naar de apparatuur kijken, maar wat JIJ er mee doet! Het zou namelijk zomaar kunnen dat jij iets verkeerd doet...
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’

Re: Kareltje stelt zich voor....

28
Wat grappig! Zonder dat jullie het wisten, heb ik deze site afgezocht op deze brander. Maar nog geen ervaringen gehoord over deze branderij.
Mijn pak coffeeplanet koffie is 2 maanden oud. Daar zou de sjeu dus van af zijn inmiddels.
Heeft een van jullie ervaringen met deze stadsbranderij? Het is in de buurt.

Re: Kareltje stelt zich voor....

30
Petertje schreef:Begint nu toch wel een vermoeiend draadje te worden hoor. Na 5 pagina's vol goede raad (op alle manieren) nog steeds twee machines vergelijken met een molen die niet versteld kan worden...
Ja, vandaar ook mijn: "Dan een pak versgebrande bonen kopen, en dan kijken we verder. Heb het idee dat het nu een stapeling van feilen is die voor een bepaald resultaat zorgen, niet een stapeling van zaken die goed gaan."

Het is een beetje dweilen met de kraan open, op deze manier.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder