Temperatuur terug draaien is niet zo moeilijk hoor. Kost alleen wat tijd, als je stopt met stoken koelt hij vanzelf af.
Waar de indoor ovens vooral met directe warmte werken is zo'n klein oven net wat anders: de warmte sla je op in de massa van de oven en de vloer. Daardoor krijg je een heel andere manier van bakken. De broden die er tot nu toe uit zijn gekomen smaakten heerlijk. Heb wel gemerkt dat het pizza-bak principe niet werkt als je brood wilt bakken. Dan komt er namelijk een rooksmaak aan je brood en dat is niet zo lekker. Bij pizza's heb je daar helemaal geen last van, maar dat heeft ook met de temperatuur en de tijd te maken. Een brood gaat er bij mij pas in als de vloer rond de 200 graden is en pizza's beginnen meestal al rond de 300 graden. Bij pizza's heb ik omdat de deur open blijft nog vuur in de oven.
Re: Het grote broodbaktopic
2152Pizza en flatbreads werden vroeger ook wel gemaakt om de temperatuur van de houtovens te testen. Naast weten hoever de oven is, ook een goed gebruik van warmte en tijd.
Re: Het grote broodbaktopic
2153Jep, het is inderdaad een beetje de volgorde: pizza, brood, vlees. Pizza om nu te eten, het brood voor morgen ochtend en het vlees voor morgen avond. Voordeel van een hout gestookte oven is dat je de oven aan kunt steken, dan het deeg kan gaan kneden en als je klaar bent met het deeg is de oven ook zo goed als op temperatuur.
Temperatuur testen doe ik iets moderner (ir gun) maar als we bezoekers hebben dan wil ik nog wel eens voor het "effect" gaan en er een hand bloem in gooien als ik net het vuur aan de kant heb geschoven. Altijd leuk voor de pyromanen
Temperatuur testen doe ik iets moderner (ir gun) maar als we bezoekers hebben dan wil ik nog wel eens voor het "effect" gaan en er een hand bloem in gooien als ik net het vuur aan de kant heb geschoven. Altijd leuk voor de pyromanen

Kei veel groeten!
Joost
Joost
Re: Het grote broodbaktopic
21542x 750 gram bio volkoren spelt desem met zaadjes en havervlokken. [IMG]//uploads.tapatalk-cdn.com/201812 ... 5dffa6.jpg[/IMG]
Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!
Re: Het grote broodbaktopic
2155Lekker!
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Het grote broodbaktopic
2156Na een stop van een jaar maar weer eens een starter gemaakt.
It's alive.
It's alive.
Re: Het grote broodbaktopic
2157cremalover schreef:Na een stop van een jaar maar weer eens een starter gemaakt.
It's alive.





Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!
Re: Het grote broodbaktopic
2158Lekker bezig. Ik heb gisteren heeeeel snel broodgebakken namelijk uit de supermarkt. Merk dat ik steeds minder zin krijg om dagelijks brood te bakken. Maar ik heb nog meer dan 10kg meel in de schuur staan
en dat gaan hoe dan ook op. Zelf gemaakt is toch lekkerder dan het luchtige supermarkt brood. Ik ga binnenkort ook maar weer een starter maken, gewoon omdat het kan.

ECM Manufacture Mechanika IV, Quamar M80E, coffeelab tamper, fancy atag stoomoven
Re: Het grote broodbaktopic
2159Koop een panasonic broodbakmachine op marktplaats. Elke ochtend een broodje zonder al teveel moeite.mutsje schreef:Lekker bezig. Ik heb gisteren heeeeel snel broodgebakken namelijk uit de supermarkt. Merk dat ik steeds minder zin krijg om dagelijks brood te bakken. Maar ik heb nog meer dan 10kg meel in de schuur staanen dat gaan hoe dan ook op. Zelf gemaakt is toch lekkerder dan het luchtige supermarkt brood. Ik ga binnenkort ook maar weer een starter maken, gewoon omdat het kan.

Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!
Re: Het grote broodbaktopic
2160Hij is overleden.Te laat gevoed.Ok....vergeten.bobbee schreef: do 13 dec 2018, 12:34cremalover schreef:Na een stop van een jaar maar weer eens een starter gemaakt.
image-2018-12-13.png
It's alive.