Re: Even Voorstellen

31
En die 30ml, met een goed verwarmde massa van de groep, doet niet zo heel veel. Dat was ook wel het mooie van de groep van de sylvia. Dat is best een aardige massa.
Maar dat betekend dus ook echt wel even opwarmen.
Thuis: Londinium 1P * Weber HG-1
Werk/Vakantie: Aeropress * Commandante C40 * Flair 58

Re: Even Voorstellen

32
manduca schreef: ma 11 jan 2021, 18:44 En die 30ml, met een goed verwarmde massa van de groep, doet niet zo heel veel. Dat was ook wel het mooie van de groep van de sylvia. Dat is best een aardige massa.
Maar dat betekend dus ook echt wel even opwarmen.
Dat is waar, maar daar heb ik mijn Google Home en Hue systemen voor, met schakelbare stopcontacten en dagelijkse tijdschema's om het ding aan te zetten een half uur voor ik uit bed gekropen kom, en om de zaak automagisch uit te zetten op de 'nee, geen koffietijd' momenten ;)

Re: Even Voorstellen

33
martinierius schreef:Ondertussen stapt men ervan af te stellen dat de temperatuur tijdens de shot dezelfde moet zijn. Met een ingestelde starttemperatuur mag die erna gerust wat zakken naar het einde van de shot toe. Te heet of stijgend verloop is minder Interessant omdat je koffie dan meer bitter smaakt.
Klinkt logisch, thanks!
La Pavoni Europiccola 1989 | Fiorenzato T80 | V60 | 1zpresso JX-Pro-S

Re: Even Voorstellen

34
martinierius schreef: ma 11 jan 2021, 16:55
Verenjano schreef:
manduca schreef:Heel verstandig. Maar daarom ben ik ook wel nieuwsgierig als mensen een andere redenatie hebben...

Wat betreft weegschaaltjes; ik zet al 10+ jaren koffie en weeg nog steeds. Het zit gewoon in mijn routine en kost eigenlijk geen extra tijd.
Wbt de pid op een gaggia: Van horen zeggen
Afbeelding
Als ik me goed herinner, was de redenatie dat je de start-temp kunt instellen, maar er relatief gezien (vanwege de kleine boiler) zoveel koud water in de boiler komt, dat er nauwelijks tegenop te verhitten is. En het dus vrij weinig helpt. Maar misschien zit het anders. Ik heb toen iig besloten om het niet te doen, ook omdat ik de kosten van een pid voor zo’n goedkoop apparaat moeilijk te verantwoorden vond. En ik de koffie goed genoeg vond :)

Gefeliciteerd met de Silvia, trouwens!
Ondertussen stapt men ervan af te stellen dat de temperatuur tijdens de shot dezelfde moet zijn. Met een ingestelde starttemperatuur mag die erna gerust wat zakken naar het einde van de shot toe. Te heet of stijgend verloop is minder Interessant omdat je koffie dan meer bitter smaakt.
Snap ik, maar zelf de start temperatuur te kunnen instellen kijkt mij wel handig..

Re: Even Voorstellen

35
Ondertussen weer wat stappen verder en ik loop tegen wat dingen aan..
Plotsklaps spettert er koffie zijwaarts uit de machine tijdens het zetten! Blij dat we plastic lamellen hebben in de keuken, een natte doek en je bent weer het heertje, de ene keer links de andere keer rechts, en dan dus het aanrecht, de molen, m'n weegschaaltje en andere accessoires onder de koffie spetters!
Ik zou er haast tijdens het zetten een schermpje omheen zetten :/
Wel is het zo dat dit gebeurt met andere bonen, de Illy heb ik aan de Volautomaat geoffert, ik heb nu Honduras bonen vrij licht gebrand 1 1/2 week oud (nu).
Ik vind het heel moeilijk om een 1 op 2 of 1 op 2.5 extractie te krijgen, mijn eerste pogingen met 17 gram koffie liepen uit op 50gr koffie in nog geen 25 secondes, met telkens dezelfde wijze van Tampen. Ik heb het nu naar 18 gram verhoogd, maar de doorstroming is nog steeds iffie, iemand tips voor mij?
Dat wil zeggen behalve een goede maler, die komt vanavond binnen, al moet ik daar eerst eens aan sleutelen om best versleten maalschijven te vervangen..
Ik word best Ibbel van die Graeff maler, met deze huidige bonen heeft ie letterlijk één streepje (van de 40) waar ie een goede (niet geweldige) bak mee levert qua maling, een standje minder geeft een zure bak (tjonge, daar kun je zelfs geen Americano mee maken!) een standje meer geeft een bittere bak (in ieder geval nog Americano waardig), moeilijk hoor!

Is die Graeff maler wel goed genoeg voor een Aeropress? Of loop ik daar tegen dezelfde onzin aan?

Re: Even Voorstellen

36
Met een zwakke / middelmatige maler is een lichte branding héél moeilijk te temmen.
Best een wat meer ontwikkelde branding/boon te kiezen zolang je nog geen goede maler gereed hebt staan.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: Even Voorstellen

37
Ja, ik begin dat dus ook te ontdekken, dat krijg je als je je eerst informeert door recensies van de apparaten zelf te lezen bij de verkopers, ipv gespecialiseerde kennis op te doen bij fora.. [diepe zucht]
Weet jij of ie met een Aeropress net zo temperamentvol is? (de maler bedoel ik)
Volgende week bestel ik nieuwe maalschijven voor de Compak K3 Elite die zo binnen zou moeten komen, en dan om leren gaan met een horeca maler (met hopper en doser).
In principe zou ik daar dus betere resultaten mee moeten kunnen krijgen?

Overigens ben ik nu van 17 naar 18 gram gegaan en heb ik een redelijk goede bak geproduceerd, zonder zijspatters zelfs, blijkbaar dit keer beter de plastic tamper (die gewoon veel te klein is) gebruikt.
Die spullen uit China zijn nu bij de douane, maar ja, geen idee wanneer die de zaak doorlaten en waar tegenwoordig het importheffing en btw max over de aankoop ligt (je was voorheen veilig onder de 23 euro of daaromtrent).

Re: Even Voorstellen

38
RoosW schreef: do 14 jan 2021, 16:00 Weet jij of ie met een Aeropress net zo temperamentvol is? (de maler bedoel ik)
Aeropress is weer een geheel andere tak van sport, leuk om je op te focussen als de rest goed gaat, of je daar eerst op te focussen en voorlopig de espresso-avonturen uit te stellen.

Een goede maler is sowieso een eerste vereiste.
RoosW schreef: do 14 jan 2021, 16:00 horeca maler (met hopper en doser).
In principe zou ik daar dus betere resultaten mee moeten kunnen krijgen?
Een goedgevulde hopper geeft al iets meer rust dan 'single dosing' in zulke malers.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: Even Voorstellen

39
Ha, ik kijk er nu naar om 'normale' koffie mee te brouwen, en vooral ook om als we eindelijk, eindelijk, eindelijk* weer met vakantie mogen ik niet meer zonder goede koffie wil zitten, de variatie in kwaliteit in de horeca (in Duitsland, ons favoriete vakantie gebied) is erg groot, van prima tot slootwater en alles er tussen in. Nee, dan liever iets dat ik zelf kan controleren ;-)
Een redelijk handmalertje erbij, een busje luchtdicht opgesloten bonen en de vakantie kan beginnen ;-P

* Hmm ik geloof dat wij er hier echt aan toe zijn ;-)

Re: Even Voorstellen

40
RoosW schreef: do 14 jan 2021, 16:12 een busje luchtdicht opgesloten bonen
In mijn optiek is een gewone 'tupperware' doos al prima. Bonen willen graag een beetje kunnen uit-ademen na de branding. Ze worden langzaam wat ouder en net zoals met de mens is dat vooral in de eerste tijd geen bezwaar, integendeel zelfs. Pas tegen het einde van de levensduur gaat het ouder worden opgevement gepaard met kwaliteitsverlies, precies zoals bij de mensen vaak het geval is maar tot die tijd is een zekere rijping juist wel leuk om te beleven, zowel actief (de boon) als passief (de mens die het in de mond neemt, proeft en inslikt).
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino