Ik blijf een beetje prutsen met de Specialita en begin -als perfectionist- een beetje te twijfelen of dit de juiste machine voor mij is of dat hij gewoon niet 100% functioneert. Heb o.a. het nulpunt opgezocht en de maalschijven afgesteld volgens
deze video, maar dat heeft niet echt verschil gemaakt.
De maler moet op +0.5 vanaf het nulpunt ingesteld worden om een doorloop tijd van +/- 25 seconden te bereiken (18gr in, 37/38g uit) en de espresso is dan nog lichtelijk zuur . Ook doet de maler er dan +/- 18-19 seconden over om tot 18gr te komen en het maalsel al redelijk klonterig, wat een stuk langzamer is dan de meeste tijden die ik online voorbij zie komen (+/- 9-13 seconden). Nog fijner afstellen zodat de doorlooptijd naar 30 seconden gaat lukt nog wel (+/- 0.1 geeft al een paar seconden verschil) maar komt de maaltijd niet ten goede.
Qua variabelen heb ik al het nodige uit kunnen sluiten:
- Oude bonen doen er nog veel langer over (23s+)
- Verse bonen ca. 18s
- Maalschijven staan recht
- WDT methode/distributie tool
Met de tijd kan ik nog wel leven, maar doordat de maler praktisch dicht staat is er nog maar weinig ruimte over om met verschillende bonen te gaan spelen.
Via verschillende fora lees ik dat er
wel meer mensen
met 'problemen' zijn en er een tijdje machines met mindere maalschijven afgeleverd zijn. Er worden zelfs type nummers genoemd (
PH00121... zou goed moeten zijn, de mijne is nog PH00120...).
Meer mensen die niet helemaal tevreden zijn/waren met hun Specialita? Verder vind ik het een prachtige machine, lijkt degelijk gebouwd, makkelijk te onderhouden, compact, stil etc. Misschien dat ik hem ook wel gewoon inruil op de Mignon XL.