Ik snap je redenatie, het jaren 50 design etc, maar goed ook dat blijft puur een kwestie van smaak, wat de een het toppunt van schoonheid vindt zal de ander met huiveringen de winkel uit jagen. Zelden zulke uitersten gezien als toen iemand wat 'Steampunk' design espresso machines poste, van pure walging en afkeer tot zeer positieve WOW reacties.
Potjes en dekseltjes en dergelijke

Ik heb het al eerder gezecht, mijn ideaal zou een design ergens tussen een Decent en een Giotto zijn, bewaar het mooie van de lijnen, het chroom of RVS is niet echt een vasthoud dingetje voor mij, ik heb mooie rode machines gezien waar ik ook van ging likkebaarden

Hoe meer informatie je hebt (tot een bepaalde grens, dan word het gewoon chaos) hoe beter je het brouw proces kunt sturen, pressure profiling en aansturen daarvan (ala decent) is waarschijnlijk overkill (Ha, hoezo waarschijnlijk) voor een doorsnee gebruiker, maar ik wed dat over een paar jaar machines met een aantal variabele profiles hun hoofd laten zien, ik kan zeg maar de bui in de verte zien hangen.
Voorlopig houd ik me maar bij mijn Giotto, en hoe ik daar de best mogelijke resultaten uit kan halen, van alle informatie die ik nu tot me genomen heb, lijkt het in de groepskop terugbrengen van de druk naar rond de 8 - 8,5 bar een goed idee, en misschien moet ik de kleinere baskets ook maar eens gaan proberen. Al was dat laatste maar om meer koffie te kunnen drinken zonder mijn cafeïne inname significant te verhogen, een hele nacht liggen woelen omdat de cafeïne de uitknop verstopt heeft is nu ook weer niet je van het
Overigens bracht de gelinkte video mij ook een link naar de serie over espresso van Tim Hoffman, die ik dus nog niet gezien had, over alles wat een rol speelt en hoe er mee om te gaan, erg leerzaam.
Ik vond zijn purge wel iets grappigs, waar hij melde koffie weg te gooien na het verzetten van de maal stand, om de oude koffie resten uit de molen te krijgen die anders nog op de oude setting gemalen zijn. Ik brouw gewoon na het verstellen een 'tussen kopje' die ik ook gewoon opdrink, met een GbW maler zit je toch al op de gewenste hoeveelheid, zit je om en nabij waar je wezen wilt qua smaak, en zijn kleine aanpassingen minimaal.
Althans dat is mijn ervaring, dat je dan een kopje moet wachten voor je je kleine aanpassing kunt bespeuren vind ik geen dingetje, zolang het om hele kleine aanpassingen in maal gradatie gaat, zijn het ook geen enorme smaak verschillen.
Een van de belangrijkste zaken overigen met mijn nieuwe Giotto icm de GbW maler, ik heb nooit meer te zure koffie, als ik nu zuurtjes bespeur zijn het mooie ronde aanvullingen, meestal naar de laatste slok toe neigend, de Silvia produceerde (temp. en druk niet OK) soms verbazend felle zuur tonen, echt van het kaliber 'neem een lik van een doorgesneden citroen', die kom ik nu echt nooit meer tegen. Wel zit ik soms een tikje te veel naar de bittere kant, iets dat 3-5 seconden minder extractie tijd moeiteloos oplost, heb ik nu geleerd en geprobeerd van deze videos, Nice!
Elke dag iets nieuws leren houd de geest jong
