Voorsprong van goede schimmels, dank voor het vergroten van mijn inzicht! Ik ga er eens wat meer over lezen.fob schreef:Ja, dat werkt anders in zoverre dat alle schimmel op een snee brood ongewenst is en in een schimmelcultuur niet. Groei van ongewenste schimmels kunnen de gewenste schimmels wel beconcurreren, waardoor je minder opbrengsten hebt. Ook zouden ze ze geheel kunnen overwoekeren, waardoor de gewenste cultuur het niet overleeft en je helemaal geen opbrengsten hebt. Zo werkt het met alle fermentatie, of het nu met schimmels, gist of bacteriën is. Brood is ook gefermenteerd door bakkersgist, maar er treedt natuurlijk altijd verontreiniging op met andere microben als je niet in een steriele omgeving werkt. Doordat je bakkersgist in overvloed toevoegt geef je de gewenste gist een grote voorsprong op andere wilde gisten. Zuurkool is gefermenteerd door melkzuurbacteriën. Deze geef je een voordeel boven andere microben door veel zout toe te voegen. Bovendien maken de melkzuurbacteriën melkzuur, wat zoals de naam al suggereert een zuur milieu creëert waar andere microben ook niet van houden. Het is dus een dynamisch gebeuren.gilleko B. schreef: ma 10 jun 2024, 08:53 Werken ongewenste schimmels anders op paddenstoelen dan bij voorbeeld op een snee brood? Als je de zichtbare schimmels eraf haalt zit nl. er in het brood een niet zichtbaar uitgebreid net werk aan schimmeldraden.
️
