Ah, ik zie dat ik helemaal ben vergeten te updaten.
Nadat ik de laatste 700ml (gekookt en weer afgekoeld) water heb toegevoegd heb ik er niets meer aan gedaan.
Resultaat: overheerlijke Limoncello die op perfecte sterkte was (check de foto:
http://instagram.com/p/SphziVyqoP/). Iedereen die ik heb laten proeven (zelfs mijn Napolitaanse moeder) was meer dan enthousiast.
Helaas is alles nu alweer op... Ik ga binnenkort weer nieuwe maken, maar het is even wachten op de juiste citroenen bij de groenteman.
Belangrijke dingen die ik geleerd heb:
1.Suikerwater niet te lang laten inkoken. Dan verdampt er teveel water en moet je later weer bijvoegen om juiste alcohol percentage te krijgen
2. Je kan de limoncello dus zo sterk maken als je zelf wilt. Gewoon gekookt (en weer afgekoeld) water bijvoegen, roeren en bottlen.
3. Ik heb de limoncello gefilterd door een dubbelgevouwen theedoek te plaatsen in zo'n ijzeren vergiet (met fijne/kleine gaatjes) en dat ging prima.
Hieronder het gebruikte recept.
LIMONCELLO
Volgens origineel Italiaans recept.
Ingrediënten:
1L alcohol 95%
10 biologische onbespoten citroenen (deze zijn meestal half geel en half groenig).
1.2KG suiker
1.5L water
De alcohol is in NL niet te krijgen voor een normale prijs (70€ p/L). In Italië kost een fles iets van 14€. Je kan het ook kopen in Duitsland en België.
Stappenplan:
1. citroenen wassen en schillen met een dunschiller. Zorg dat je alleen de schil hebt zonder het witte gedeelte aan de binnenkant.
2. neem 750ml alcohol en voeg daarbij de kleingesneden stukjes citroenschil. Hermetisch afsluiten en voor een hele maand wegzetten op een donkere plek. Af en toe even omschudden.
3. na een maand ga je het suikerwater maken. Neem een pan en voeg de suiker en het water toe. Na 7-10min op een hoog vuur moet de suiker opgelost zijn en kan je het vuur uitzetten. Af laten koelen. Als je het te lang laat koken dan wordt het te stroperig en laat je alle water verdampen. Dit zal resulteren in een sterkere limoncello.
4. na het afkoelen kan je het suikerwater en de alcohol met de schillen samenvoegen in een grotere pot/fles. Voeg nu ook de rest van de alcohol toe (250ml). Dit laat je ook voor zeker 3-4 weken staan op een donkere plek.
5. na 3-4 weken moet je de limoncello eerst filteren (filterdoek bijvoorbeeld) voordat je de limoncello kan bottelen in schoongespoelde flessen.
6. zet de flessen in de vriezer evenals een paar glaasjes. Enjoy!
Met 1L alcohol zal je ongeveer 3L limoncello moeten kunnen maken. Dan heb je een limoncello van zo'n 33% afhankelijk van hoeveel water je toevoegt en hoe lang je het suikerwater laat inkoken.