Zo.
Ik was naar de schuur verbannen, dus daar 2 batches gedraaid zonder de vliezenvanger erop.
Zat een paar uur tussen (Gene was volledig afgekoeld).
De schuur was een graad of 10, de bonen waren op kamertemperatuur.
Beide keren een minuut of 5 voorverwarmd tot plm 230grC
Toen 250 gram bonen erin (Bochica)
Temperatuur op 230grC laten staan; het verloop was:
t = 0 min - 140grC
t = 2 min - 185grC
t = 4 min - 203grC
t = 6 min - 216grC
t = 8 min - 225grC
t = 10 min - 227grC
De eerste keer kon ik weer geen krak horen. Heb hem toen na 10min terug gezet naar 225grC en de bonen eruit gehaald na 14:00min.
Heb de bonen actief gekoeld met 2 zeven en (schone) perslucht
Omdat ik het niet kon uitstaan geen krak te hebben gehoord, nog een batch gebrand.
Verliep in feite met de zelfde opwarm cyclus/curve.
Heb de temperatuur echter op 230grC gehouden (bleef rond 228grC hangen) en ben blijven luisteren tot ik iets kon ontwaren wat op een krak leek. Ik meende na 12:30min wat te horen tussen de 'rammelende' bonen in de trommel.
Temperatuur op 230grC (->228grC gemeten) en leek rond de 18min weer iets van een krak te horen.
Na 19:00min gestop en weer aktief gekoeld.
De tijden lijken me rijkelijk lang, zeker als ik hier lees dat de 1e krak typisch rond de 10e minuut komt (?)
De bonen zagen er echter niet zwartgeblakerd uit en hadden ook geen olie aan de buitenkant
Heb beide batches nog nog in de maler gegooid overigens, dus weet niet hoe de smaak is.
Zit ik ergens helemaal naast, of valt dit allemaal binnen de natuurlijke spreiding van bonen en branders?
Re: Brander business case
32De Gene verwarmingselement is aan slijtage onderhevig, zo met elkaar vergelijken is zowieso moeilijk. Daarbij wisselnde weersomstandigheden etc etc. Schrijf je waarden in tabelvorm op en verander tzt slechts een variabele per batch. Uiteindelijk vindt jij een profiel waar je qua smaak het meeste profijt van hebt. Met mijn malabar in de Gene zat ik rond de 9-9.30 op FC. Bij de malabar kun jij deze op afstand nog horen, misschien eens proberen. Kortom veel proberen en genieten van het zelf branden.
Home: faema e61 originale,Mythos1, Eureka Specialita en nog genoeg
Re: Brander business case
33Die uitnodiging neem ik aan, bedankt!lmg475 schreef:@Marcje
Wij wonen niet zo ver van mekaar. Als je wil mag je altijd eens een keer langskomen.
Ik neem wel even contact met je op via een pb.
dus...
Re: Brander business case
34Bij mij wil de eerste krak ook niet altijd lukken voor de 10 minuten, hoor. Als ik wat voorzichtig brand duurt het soms ook wel tot minuut 12.
Wat ik zo op de foto zie ben je volgens mij nog helemaal niet zo ver gegaan. Ik zie b.v. nog van die vliesjes in de boon zitten, en zie ook nauwelijks glans.
Ik raad vaak aan om 1 branding op te offeren en langs alle stadia te laten gaan. Als je niet bang bent om de lading te verbranden wordt het veel makkelijker en duidelijker wat de eerste en de tweede krak zijn.
Wat ik zo op de foto zie ben je volgens mij nog helemaal niet zo ver gegaan. Ik zie b.v. nog van die vliesjes in de boon zitten, en zie ook nauwelijks glans.
Ik raad vaak aan om 1 branding op te offeren en langs alle stadia te laten gaan. Als je niet bang bent om de lading te verbranden wordt het veel makkelijker en duidelijker wat de eerste en de tweede krak zijn.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Re: Brander business case
35Ga ik ook maar eens doen.
Zal ook proberen om wat filmpjes te schieten van de verschillende stadia.
Tnx voor het meedenken
Zal ook proberen om wat filmpjes te schieten van de verschillende stadia.
Tnx voor het meedenken
dus...
Re: Brander business case
36Vanavond een batch van 250gr Bochica's opgestookt.
Begonnen op plm 140graden en na een minuut of 12 zat ik op 230 graden. Had de ingestelde temperatuur op 235 staan (en niet veranderd tijdens het branden).
Na plm 14 minuten hoor ik volgens mij de eerste krak tussen de geluiden van de Gene.
Amper hoorbaar voor me trouwens (tussen het tikken van de 'thermostaat'?).
Na 18 minuten volgens mij de 2e krak
In ieder geval iets wat duidelijker hoorbaar is.
Daarna doorgegaan om te kijken wat er gebeurde:
- Schuur stond al vrij snel blauw
- Rond 22 min begonnen de bonen hard te glimmen en zat er ook wat olie aan de binnenkant van de trommel
Als ik de kraks goed heb ingeschat, dan was de 2e krak luider dan de 1e, klopt dat?
Dacht altijd dat dat andersom was.
Morgen gaan de eerste brandingen de molen in!
Edit: Nog even oefenen om die Vimeo videos te embedden...
Begonnen op plm 140graden en na een minuut of 12 zat ik op 230 graden. Had de ingestelde temperatuur op 235 staan (en niet veranderd tijdens het branden).
Na plm 14 minuten hoor ik volgens mij de eerste krak tussen de geluiden van de Gene.
Amper hoorbaar voor me trouwens (tussen het tikken van de 'thermostaat'?).
Na 18 minuten volgens mij de 2e krak
In ieder geval iets wat duidelijker hoorbaar is.
Daarna doorgegaan om te kijken wat er gebeurde:
- Schuur stond al vrij snel blauw
- Rond 22 min begonnen de bonen hard te glimmen en zat er ook wat olie aan de binnenkant van de trommel
Als ik de kraks goed heb ingeschat, dan was de 2e krak luider dan de 1e, klopt dat?
Dacht altijd dat dat andersom was.
Morgen gaan de eerste brandingen de molen in!
Edit: Nog even oefenen om die Vimeo videos te embedden...
Laatst gewijzigd door Marcje op ma 07 nov 2016, 23:08, 4 keer totaal gewijzigd.
dus...
Re: Brander business case
37Marcje schreef:Edit: Nog even oefenen om die Vimeo videos te embedden...
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Brander business case
38Thanks Frans, het zat 'em in de https vs. http
Weer wat geleerd.
Weer wat geleerd.
dus...
Re: Brander business case
39Hoi Marcje,
Zou je de vimeo links ook willen plaatsen?
Op een of andere manier is er op een iPhone niks van de video's zichtbaar op dit forum.
Zou je de vimeo links ook willen plaatsen?
Op een of andere manier is er op een iPhone niks van de video's zichtbaar op dit forum.
Behmor 1600+, Baratza Sette 270W, La San Marco SM95A, Faema MC90, La Pavoni Europiccola, mini Gaggia, Bezzera Magica, Bosch B30