Oerkraïne en CETA. Daar noem je wat. Als je je daar in gaat verdiepen. Ik ben daar ooit veel over gaan lezen, en ik ging steeds slechter door slapen. Ik zag daarbij ook Rutte steeds vriendelijk lachen en waande mijzelf steeds meer in een parallel universum terecht komen. Ik besloot toen er niet meer verder in te duiken.
Re: Vlees eten... of niet?
43Dat is nu precies het dilemma!Marcje schreef:Wegkijken is nog nooit een goede strategie gebleken...
Re: Vlees eten... of niet?
44Heden in het toonaangevende dagblad De Volkskrant
is veganistische kaas voedzaam?
LOETHE OLTHUIS
Prijs: 200 g Violife original slices € 3,20
Verkrijgbaar: supermarkt
Als je veganistisch eet, laat je kaas ook staan. Gelukkig is er nu plantaardige 'kaas'.
Vegan kaas? Is dat lekker?
Het merk Violife heeft vegan 'Mozzarella', 'Greek white', Creamy' en 'Original slices'. Die zien eruit als jonge kaas, ruiken naar jonge kaas en smaken naar jonge, goedkope kaas. Met een stroef mondgevoel.
Wat zit er eigenlijk in kaas?
Melkvet en melkeiwit. Die zijn met behulp van melkzuurbacteriën en stremsel afgescheiden van het vloeibare melkdeel en daarna geperst en gezouten. Daardoor bevat volvette jonge kaas tegen de 30 procent vet waarvan ongeveer tweederde verzadigd is, ongeveer een kwart eiwit, geen koolhydraten en 1,5 tot 2 procent zout.
En in Violife?
Violife bevat pakweg evenveel zout en vet (uit kokosolie) als gewone kaas. Daarnaast zitten er zetmeel en aroma's in en 0 procent eiwit. Bovendien is kokosolie verzadigder en ongezonder dan melkvet. Je eet dus verzadigd vet met koolhydraten. Op de Violife slices staat: 'zonder zuivel, soja, gluten, lactose, noten en conserveermiddelen'. Misschien hadden ze moeten toevoegen: 'zonder enige voedingswaarde behalve een homp vet en zetmeel'. Zaten er maar soja of noten in, die bevatten tenminste eiwitten.
Maar we krijgen toch al genoeg eiwit binnen?
De meeste mensen wel, ja. Maar juist voor mensen die plantaardig eten is het lastig om voldoende eiwit binnen te krijgen. Eiwitten zijn opgebouwd uit kleine brokjes, aminozuren. Sommige aminozuren kan je lijf zelf maken, andere moet je binnenkrijgen via voeding: essentiële aminozuren. Zuivel en kaas bevatten voornamelijk essentiële aminozuren en zijn een belangrijke eiwitbron in onze voeding.
En plantaardige eiwitten?
In plantaardige eiwitrijke producten, zoals bonen, soja, volkoren granen en noten, zitten minder essentiële aminozuren of in een verkeerde verhouding. Plantaardige eiwitten zijn soms moeilijker te verteren. Daarom hebben 'vegans' wel 20 tot 30 procent meer (plantaardig) eiwit nodig dan 'alleseters'. Bovendien moeten ze eiwitten uit verschillende bronnen eten, waarvan de aminozuren elkaar kunnen aanvullen. Denk aan bonen en zilvervliesrijst.
Maar als vegans daarop letten, krijgen ze genoeg eiwit binnen?
Als ze opletten wel. Maar de commercie helpt niet echt. Veel plantaardige alternatieven hebben hetzelfde probleem. Kokosyoghurt, amandelmelk: best lekker, maar ze bevatten geen of nauwelijks eiwit.
Maar ze zijn toch beter voor het klimaat?
Plantaardige producten hebben meestal een lagere voedselafdruk. Maar je gezondheid is ook wat waard.
Is er dan niks goed aan Violife?
Jawel. Je kunt het gebruiken als kaas. Er is vitamine B12 aan toegevoegd, dat van nature alleen in dierlijke producten zit. Maar waar blijft een kaasalternatief met (plantaardige) eiwitten?"
is veganistische kaas voedzaam?
LOETHE OLTHUIS
Prijs: 200 g Violife original slices € 3,20
Verkrijgbaar: supermarkt
Als je veganistisch eet, laat je kaas ook staan. Gelukkig is er nu plantaardige 'kaas'.
Vegan kaas? Is dat lekker?
Het merk Violife heeft vegan 'Mozzarella', 'Greek white', Creamy' en 'Original slices'. Die zien eruit als jonge kaas, ruiken naar jonge kaas en smaken naar jonge, goedkope kaas. Met een stroef mondgevoel.
Wat zit er eigenlijk in kaas?
Melkvet en melkeiwit. Die zijn met behulp van melkzuurbacteriën en stremsel afgescheiden van het vloeibare melkdeel en daarna geperst en gezouten. Daardoor bevat volvette jonge kaas tegen de 30 procent vet waarvan ongeveer tweederde verzadigd is, ongeveer een kwart eiwit, geen koolhydraten en 1,5 tot 2 procent zout.
En in Violife?
Violife bevat pakweg evenveel zout en vet (uit kokosolie) als gewone kaas. Daarnaast zitten er zetmeel en aroma's in en 0 procent eiwit. Bovendien is kokosolie verzadigder en ongezonder dan melkvet. Je eet dus verzadigd vet met koolhydraten. Op de Violife slices staat: 'zonder zuivel, soja, gluten, lactose, noten en conserveermiddelen'. Misschien hadden ze moeten toevoegen: 'zonder enige voedingswaarde behalve een homp vet en zetmeel'. Zaten er maar soja of noten in, die bevatten tenminste eiwitten.
Maar we krijgen toch al genoeg eiwit binnen?
De meeste mensen wel, ja. Maar juist voor mensen die plantaardig eten is het lastig om voldoende eiwit binnen te krijgen. Eiwitten zijn opgebouwd uit kleine brokjes, aminozuren. Sommige aminozuren kan je lijf zelf maken, andere moet je binnenkrijgen via voeding: essentiële aminozuren. Zuivel en kaas bevatten voornamelijk essentiële aminozuren en zijn een belangrijke eiwitbron in onze voeding.
En plantaardige eiwitten?
In plantaardige eiwitrijke producten, zoals bonen, soja, volkoren granen en noten, zitten minder essentiële aminozuren of in een verkeerde verhouding. Plantaardige eiwitten zijn soms moeilijker te verteren. Daarom hebben 'vegans' wel 20 tot 30 procent meer (plantaardig) eiwit nodig dan 'alleseters'. Bovendien moeten ze eiwitten uit verschillende bronnen eten, waarvan de aminozuren elkaar kunnen aanvullen. Denk aan bonen en zilvervliesrijst.
Maar als vegans daarop letten, krijgen ze genoeg eiwit binnen?
Als ze opletten wel. Maar de commercie helpt niet echt. Veel plantaardige alternatieven hebben hetzelfde probleem. Kokosyoghurt, amandelmelk: best lekker, maar ze bevatten geen of nauwelijks eiwit.
Maar ze zijn toch beter voor het klimaat?
Plantaardige producten hebben meestal een lagere voedselafdruk. Maar je gezondheid is ook wat waard.
Is er dan niks goed aan Violife?
Jawel. Je kunt het gebruiken als kaas. Er is vitamine B12 aan toegevoegd, dat van nature alleen in dierlijke producten zit. Maar waar blijft een kaasalternatief met (plantaardige) eiwitten?"
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Vlees eten... of niet?
45Lijkt me geen kazig_ei van Columbus. Maar wie weet hoe dit zich doorontwikkelt.
Re: Vlees eten... of niet?
46Gebakken aardappelen in roomboter en kilotje runderballen.
Eten we twee dagen van. Daarna weer drie dagen vleesloos.
Re: Vlees eten... of niet?
47Gisteren pizza gebakken. Margherita, eigenlijk de mooiste pizza die er is door zijn eenvoud.
Vandaag frietjes met sperziebonen, kaasschnitzel. Foto niet waard, gewoon een maaltijd.
Vandaag frietjes met sperziebonen, kaasschnitzel. Foto niet waard, gewoon een maaltijd.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’
Re: Vlees eten... of niet?
48Ziet er ook verrukkelijk uit.cremalover schreef: ma 10 aug 2020, 18:57
Gebakken aardappelen in roomboter en kilotje runderballen.
Eten we twee dagen van. Daarna weer drie dagen vleesloos.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Vlees eten... of niet?
49bobbee schreef: ma 10 aug 2020, 20:10 Gisteren pizza gebakken. Margherita, eigenlijk de mooiste pizza die er is door zijn eenvoud.
Die pizza's zijn elke keer fantastisch
(Ik kreeg bericht "Je afbeeldingen mogen tot 1100 pixels hoog zijn." Dus daardoor werd je derde foto niet zichtbar! )
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Vlees eten... of niet?
50Die zien er kapot mooi uit, en gelijk heb je, gewoon tomaat mozzarella en basilicum, voor de rest geen amerikaanse fratsen.bobbee schreef:Gisteren pizza gebakken. Margherita, eigenlijk de mooiste pizza die er is door zijn eenvoud.
[img]https://up.picr.de/39197502vj.jpg[/img]
Vandaag frietjes met sperziebonen, kaasschnitzel. Foto niet waard, gewoon een maaltijd.