Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

4632
Volkskrant:

Afbeelding


De jeugd van Wim Wijn was moeilijk en vol armoe. Op zijn zestiende werkte hij 6,5 dagen per week in een bakkerij, en dat voor tien gulden in de week. ‘In die tijd had je niets te zeggen over wat je wilde worden’, vertelt hij. Al het groen in zijn huis in bloei brengen is zijn grote passie – en misgelopen roeping. ‘Als tuinman had ik mij gelukkiger gevoeld.’ Lees zijn verhaal via de link in bio.
Foto: Aurélie Geurts
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

4633
Zo'n lieve man!
Aan welke periode in uw leven denkt u het vaakst terug?
'Aan de tijd dat ik met mijn eerste vrouw Toos bij mijn schoonouders inwoonde. Toos en ik hadden een goed huwelijk, ik was stapelverliefd op haar, we waren zo hecht, deden alles samen. We hadden elkaar in 1946 leren kennen op dansles en na 8,5 jaar verkering konden we eindelijk trouwen, dankzij mijn schoonouders. Door de grote woningnood na de oorlog lukte het ons al die jaren niet een eigen woning te vinden, dus woonden we allebei nog thuis. Inmiddels was ik 32 jaar en Toos 30.

'We besloten te emigreren om samen een leven te kunnen opbouwen. Een week na deze aankondiging, zei mijn schoonvader: we hebben erover nagedacht en bouwen een extra kamer aan ons huis, zodat jullie bij ons kunnen intrekken. Dat hebben we gedaan. Zo konden we eindelijk trouwen. Vijftien jaar lang hebben we bij hen in huis gewoond. Ze lieten ons helemaal vrij. Mijn schoonouders waren zulke lieve, zachtaardige mensen, ze behandelden mij als hun eigen zoon. Ik was erg aan hun gehecht. Later, toen ze oud waren, zei ik tegen Toos: we nemen je ouders nu bij ons in huis. We hebben hen tot het einde verzorgd.'
Hoe kwam u op het idee om bakker te worden?
'In die tijd had je niets te zeggen over wat je wilde worden. Ik ging op mijn 14de naar de Fraters van Tilburg, een rooms-katholieke broedercongregatie. Met als doel zelf frater te worden. Het leren ging daar ook niet zo goed, daarom werd ik in de bakkerij geplaatst. Daar heb ik het bakkersvak geleerd. Na twee jaar ben ik weggegaan en in een bakkerij in Eindhoven gaan werken. Dat was regelrechte uitbuiting. Ik werkte 6,5 dag per week lange dagen van wel tien uur voor tien gulden per week.

'Dat het uitbuiting was, ontdekte ik toen ik tijdens de oorlog twintig maanden in Duitsland tewerkgesteld werd in een bakkerij in een dorp vlakbij Duisburg. De werkdagen waren er maximaal acht uur. Ik verdiende ruim het dubbele, 25 mark per week, inclusief kost en inwoning. Ik had het daar beter dan in Nederland.'
Waren de arbeidsomstandigheden voor bakkers na de oorlog beter?
'O nee, de uitbuiting ging door. Bij de eerste bakker waar ik na de oorlog ging werken, kreeg ik maar 2,50 gulden per week. Het was er een bende, dus na twee weken vertrok ik weer. De volgende bakkerij betaalde ook 2,50 gulden voor 6,5 dag. Na twee jaar vond ik een andere baas waar ik tien gulden per week kreeg, maar we maakten veel te lange dagen. Doordat ik bij de vakbond zat, wist ik dat we recht hadden op 25 gulden per week.

'Ik vertelde de bond over de slechte arbeidsomstandigheden, en toen kwam er een controleur langs. Die ontdekte ook dat mijn baas helemaal geen werkvergunning had. Mijn baas was ziedend over het bezoek van de controleur. Tegen mijn broer, die in zijn winkel werkte, zei hij: 'Als ik degene die de bond heeft ingeschakeld te pakken krijg, dan zal die het weten!' De volgende dag ben ik op mijn baas afgestapt: 'En, wat zal gij dan doen?' Daarop zweeg hij.

'Mijn volgende werkgever bleek ook een slavendrijver, die, daarbij gesteund door mijn moeder, mij zelfs dwong te werken toen ik erg ziek was. Ik dacht: ze kunnen allemaal de pot op, en ik besloot bij Philips te solliciteren. Daar kon ik een paar dagen later aan de slag op de pakkerij, als emballeur. Ik heb daar alles ingepakt, van röntgenapparatuur tot gehoorapparaten. Dat werk heb ik altijd graag gedaan.'
'Ik ben dankbaar dat Marie-Anne, de dochter van Jo, zo goed voor mij is. Tijdens de eerste coronaperiode heb ik elf maanden bij haar ingewoond. Dat was fijn. Ze voelt als mijn eigen dochter. Ze komt vaak langs, wast mijn lakens en overhemden en zet het vuilnis buiten. Verder doe ik alles zelf. Ik bak mijn eigen brood, maak elke dag een wandeling en elke woensdagavond speel ik jeu de boules. Mijn specialist zegt dat ik nog wel vijftien jaar meekan.'
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

4634
fransg schreef:
Schermafbeelding 2022-02-07 om 16.25.07.png
Zo'n lieve man!
Aan welke periode in uw leven denkt u het vaakst terug?
'Aan de tijd dat ik met mijn eerste vrouw Toos bij mijn schoonouders inwoonde. Toos en ik hadden een goed huwelijk, ik was stapelverliefd op haar, we waren zo hecht, deden alles samen. We hadden elkaar in 1946 leren kennen op dansles en na 8,5 jaar verkering konden we eindelijk trouwen, dankzij mijn schoonouders. Door de grote woningnood na de oorlog lukte het ons al die jaren niet een eigen woning te vinden, dus woonden we allebei nog thuis. Inmiddels was ik 32 jaar en Toos 30.

'We besloten te emigreren om samen een leven te kunnen opbouwen. Een week na deze aankondiging, zei mijn schoonvader: we hebben erover nagedacht en bouwen een extra kamer aan ons huis, zodat jullie bij ons kunnen intrekken. Dat hebben we gedaan. Zo konden we eindelijk trouwen. Vijftien jaar lang hebben we bij hen in huis gewoond. Ze lieten ons helemaal vrij. Mijn schoonouders waren zulke lieve, zachtaardige mensen, ze behandelden mij als hun eigen zoon. Ik was erg aan hun gehecht. Later, toen ze oud waren, zei ik tegen Toos: we nemen je ouders nu bij ons in huis. We hebben hen tot het einde verzorgd.'
Hoe kwam u op het idee om bakker te worden?
'In die tijd had je niets te zeggen over wat je wilde worden. Ik ging op mijn 14de naar de Fraters van Tilburg, een rooms-katholieke broedercongregatie. Met als doel zelf frater te worden. Het leren ging daar ook niet zo goed, daarom werd ik in de bakkerij geplaatst. Daar heb ik het bakkersvak geleerd. Na twee jaar ben ik weggegaan en in een bakkerij in Eindhoven gaan werken. Dat was regelrechte uitbuiting. Ik werkte 6,5 dag per week lange dagen van wel tien uur voor tien gulden per week.

'Dat het uitbuiting was, ontdekte ik toen ik tijdens de oorlog twintig maanden in Duitsland tewerkgesteld werd in een bakkerij in een dorp vlakbij Duisburg. De werkdagen waren er maximaal acht uur. Ik verdiende ruim het dubbele, 25 mark per week, inclusief kost en inwoning. Ik had het daar beter dan in Nederland.'
Waren de arbeidsomstandigheden voor bakkers na de oorlog beter?
'O nee, de uitbuiting ging door. Bij de eerste bakker waar ik na de oorlog ging werken, kreeg ik maar 2,50 gulden per week. Het was er een bende, dus na twee weken vertrok ik weer. De volgende bakkerij betaalde ook 2,50 gulden voor 6,5 dag. Na twee jaar vond ik een andere baas waar ik tien gulden per week kreeg, maar we maakten veel te lange dagen. Doordat ik bij de vakbond zat, wist ik dat we recht hadden op 25 gulden per week.

'Ik vertelde de bond over de slechte arbeidsomstandigheden, en toen kwam er een controleur langs. Die ontdekte ook dat mijn baas helemaal geen werkvergunning had. Mijn baas was ziedend over het bezoek van de controleur. Tegen mijn broer, die in zijn winkel werkte, zei hij: 'Als ik degene die de bond heeft ingeschakeld te pakken krijg, dan zal die het weten!' De volgende dag ben ik op mijn baas afgestapt: 'En, wat zal gij dan doen?' Daarop zweeg hij.

'Mijn volgende werkgever bleek ook een slavendrijver, die, daarbij gesteund door mijn moeder, mij zelfs dwong te werken toen ik erg ziek was. Ik dacht: ze kunnen allemaal de pot op, en ik besloot bij Philips te solliciteren. Daar kon ik een paar dagen later aan de slag op de pakkerij, als emballeur. Ik heb daar alles ingepakt, van röntgenapparatuur tot gehoorapparaten. Dat werk heb ik altijd graag gedaan.'
'Ik ben dankbaar dat Marie-Anne, de dochter van Jo, zo goed voor mij is. Tijdens de eerste coronaperiode heb ik elf maanden bij haar ingewoond. Dat was fijn. Ze voelt als mijn eigen dochter. Ze komt vaak langs, wast mijn lakens en overhemden en zet het vuilnis buiten. Verder doe ik alles zelf. Ik bak mijn eigen brood, maak elke dag een wandeling en elke woensdagavond speel ik jeu de boules. Mijn specialist zegt dat ik nog wel vijftien jaar meekan.'
Wat een ontroerend verhaal. Toen ik nog als arbeidsdeskundige werkte, hoorde ik regelmatig dit soort prachtige verhalen (van overigens een stuk jongere mensen). Ik mis dat best, merk ik nu.

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

4635
Na weer veel experimenteren de afgelopen tijd blijft dit toch wel de favoriet: https://www.theperfectloaf.com/spelt-ry ... ugh-bread/. Na veel filmpjes kijken het vormen inmiddels enorm versimpeld, alleen zijkanten naar binnen vouwen en dan oprollen. Resulteert in de voor mij goede vorm en in een mooie 'ear' (wat ik in tegenstelling tot Crema juist het lekkerste stukje van het brood vind :lol: )

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding


Mooi detail, het lijkt alsof je de glutenstrengen die het net niet hebben overleefd nog kunt zien:

Afbeelding


De binnenkant:

Afbeelding


Voor velen misschien heiligschennis, maar ik blijf een tosti van dit brood toch echt heerlijk vinden!

Afbeelding

Afbeelding

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

4638
Wijmaar schreef:Voor velen misschien heiligschennis, maar ik blijf een tosti van dit brood toch echt heerlijk vinden!
Een tosti heilig schennis? Echt niet hoor, goede kaas complimenteerd het brood en je geniet. Gewoon doorgaan!

Check hier eens op 52:46...
Afbeelding


Ga je trouwens serieus tot 85% hydratatie zoals in het recept?
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

4640
fransg schreef:
bobbee schreef: wo 09 feb 2022, 07:05 Check hier eens op 52:46... [emoji6
Die begrijp ik niet -- zat er een link bij?
Ha! Goed opgelet. (Ik niet)
Afbeelding


https://youtu.be/kvAhI1UY7EY

Engelsen maken ook goede mooie prachtige espressomachines maar ook heeeele lekkere cheese toasties!

https://instagram.com/toastie_toastie
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’