Pagina 493 van 642

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: zo 05 jun 2022, 09:39
door bobbee
fransg schreef:
39A1C91C-3BCD-4879-8B1E-CE00565AFEF4.jpeg
Knap hoor je die vormen erin maakt!
Eet smakelijk.

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: zo 05 jun 2022, 11:13
door omeCo
cremalover schreef:Starter klaar in 2.5 uur.
IMG_20220530_102502.jpg
In de zin van meel + water + 2,5 uur warmte = starter? Begonnen met lege pot zeg maar?

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: ma 06 jun 2022, 08:51
door Dirk Jan
Dirk Jan schreef: za 04 jun 2022, 14:32 En mijn wekelijks broodje.
Weer is er iets fout gegaan. Er was geen karnemelk (om de reactie aan te gaan met baking soda) en toen heb ik 3% citroenzuurpoeder toegevoegd aan het water. Nou dat werkte wel bij het mengen! Maar het broodje is niet echt gerezen. Wel- bijna - gaar en hij smaakt ietsjes naar citroenzuur.
Maar dan blijf ik toch met de vraag zitten: Waarom reageert het citroenzuur direct op de baksoda en de karnemelk pas later in het bakproces? Zou dat met de hoeveelheid zuur te maken hebben? Is die 3% te veel?
(dit gisteren ook op het broodbakforum geplaatst)

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: ma 06 jun 2022, 09:07
door fransg
Ik gok dat het niet zozeer het zuur is dat voor actie zorgt, maar dat er iets van fermentatie plaatsvindt door karnemelk. Maar ik kan er vet naast zitten.

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: ma 06 jun 2022, 09:09
door bobbee
Dirk Jan schreef:
Dirk Jan schreef: za 04 jun 2022, 14:32 En mijn wekelijks broodje.
Weer is er iets fout gegaan. Er was geen karnemelk (om de reactie aan te gaan met baking soda) en toen heb ik 3% citroenzuurpoeder toegevoegd aan het water. Nou dat werkte wel bij het mengen! Maar het broodje is niet echt gerezen. Wel- bijna - gaar en hij smaakt ietsjes naar citroenzuur.
Maar dan blijf ik toch met de vraag zitten: Waarom reageert het citroenzuur direct op de baksoda en de karnemelk pas later in het bakproces? Zou dat met de hoeveelheid zuur te maken hebben? Is die 3% te veel?
(dit gisteren ook op het broodbakforum geplaatst)
Heb je weleens op Irish sodabread gezocht? Wellicht dat daar door ervaringsdeskundige meer wordt uitgediept.

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: ma 06 jun 2022, 09:17
door cremalover
Ik heb een tip.
Al 17 jaar ververs ik mijn starter door met een lepel meel uit de zak te nemen en die in de jampot te deponeren. Al 17 jaar knoei ik zo mijn aanrecht vol. Altijd een zooitje. :evil:
Vanmorgen bedacht ik dat het misschien handig is om de jampot op zakhoogte te houden. En dan het meel in de jampot doen. Gelijk succes. Geen geknoei meer.Werkt perfect.

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: ma 06 jun 2022, 09:18
door bobbee
Ligt het nu op de vloer?

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: ma 06 jun 2022, 09:45
door Dirk Jan
fransg schreef: ma 06 jun 2022, 09:07 Ik gok dat het niet zozeer het zuur is dat voor actie zorgt, maar dat er iets van fermentatie plaatsvindt door karnemelk. Maar ik kan er vet naast zitten.
Dank, ga ik eens op zoeken en over nadenken.

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: ma 06 jun 2022, 09:54
door Dirk Jan
bobbee schreef: ma 06 jun 2022, 09:09 Heb je weleens op Irish sodabread gezocht? Wellicht dat daar door ervaringsdeskundige meer wordt uitgediept.
Het idee van werken met baking soda ontstond toen ik onlangs mijn eerste Irish sodabrood maakte. Wel gezocht op baking soda,maar niet op Irish sodabrood. Ga ik naar opzoek, ook bedankt.

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Geplaatst: ma 06 jun 2022, 09:58
door Dirk Jan
cremalover schreef: ma 06 jun 2022, 09:17 Vanmorgen bedacht ik dat het misschien handig is
Wat goed dat je zo af en toe goede gedachten hebt, ik denk wel eens dat ik die steeds minder vaak heb ;)