Re: The Traveling Aeropress

52
Hallo allen,
inmiddels heb ik een pakket van de Traveling thuis staan.
* Chemex
* Hario V60
* Aeropress

Ik heb alvast een experimentje met de Chemex ingezet en ik moet zeggen dat dit een leuk slowcoffee systeem is. Binnenkort testen tijdens het speelkwartier.
Zoals gevraagd ga ik ze weer individueel aanbieden dus PB me even als je interesse hebt in de Aeropress.

Grtz, Bart
Carimali Uno, Carimali M1, Behmor 1600, Bodum Santos vacuum, Leopold Vienna cafetiere, Bialetti Kitty

Re: The Traveling Aeropress

53
Ik moest nog steeds mijn ervaringen posten,...was een beetje druk. Ik heb de 3 reizigers naast elkaar uitgeprobeerd. Ik heb niet heel uitgebreid lopen meten en wegen, ik vind het altijd fijner om het op gevoel te doen, dus dat zou mijn resultaat onbetrouwbaar kunnen maken..

Ik ben begonnen met de aeropress, leuk alternatief voor als je geen espressomachine bij de hand hebt. Geen slechte smaken. Maar evenaart niet het niveau van de e 61 met bonen die ik geprobeerd heb. Qua werk en schoonmaken vind ik de moeite over een komen. Wellicht als je voor 4 personen espresso moet maken, is het iets sneller.

Daarna ben ik verder gegaan met de chemex. Deze vond ik qua smaak het lekkerst en ook heel makkelijk in gebruik. Dit is een mooi alternatief als je grotere groepen van koffie moet voorzien. Alleen de kan wordt natuurlijk snel koud...(maar ik gok dat er vast oplossingen voor te krijgen zijn? )

Tot slot de hario geprobeerd, maar deze vond ik minder smaken hebben dan de chemex. Ook meer "gewoon", vroeger op de camping zette wij altijd zo de koffie. Wel kleiner en makkelijker mee te nemen.

Mijn conclusie was dat ik op dit moment geen van 3 en aan ga schaffen en voor grotere groepen terugval op de french press. Die blijft net iets langer warm en die is natuurlijk al in mijn bezit. Als ik opnieuw moest kiezen en je hebt plek over in je kast zou ik de chemex gekozen hebben. Wellicht kom ik nog eens in een bui of valt de french stuk :-)
| Profitec Pro 800| niche zero|v60 | aeropress |1zpresso x-pro s | Genecafe

Re: The Traveling Aeropress

54
mloes schreef:Ik moest nog steeds mijn ervaringen posten,...was een beetje druk. Ik heb de 3 reizigers naast elkaar uitgeprobeerd. Ik heb niet heel uitgebreid lopen meten en wegen, ik vind het altijd fijner om het op gevoel te doen, dus dat zou mijn resultaat onbetrouwbaar kunnen maken..

Ik ben begonnen met de aeropress, leuk alternatief voor als je geen espressomachine bij de hand hebt. Geen slechte smaken. Maar evenaart niet het niveau van de e 61 met bonen die ik geprobeerd heb. Qua werk en schoonmaken vind ik de moeite over een komen. Wellicht als je voor 4 personen espresso moet maken, is het iets sneller.

De aeropress is geen esprssoapparaat. Het is één van de alternatieven die je kunt gebruiken om filterkoffie mee te zetten.

Daarna ben ik verder gegaan met de chemex. Deze vond ik qua smaak het lekkerst en ook heel makkelijk in gebruik. Dit is een mooi alternatief als je grotere groepen van koffie moet voorzien. Alleen de kan wordt natuurlijk snel koud...(maar ik gok dat er vast oplossingen voor te krijgen zijn? )

Oplossing is meteen opschenken en opdrinken. Of zet een voorverwarmde thermoskan klaar. Kleine moeite maar groot plezier. Daarbij, als je het beste haalt uit de chemex, kun je een koffie zetten die ook koud nog heerlijk is om te drinken. Gebruik daarvoor een mooie licht gebrande single origin, versgemalen natuurlijk. Sterker, in een goed gezette filterkoffie proef je bij iedere temperatuur weer een nieuw smaakprofiel. En is het zelfs de moeite waard om de koffie langzaam af te laten koelen. Als je bitter proeft, of as of houtskool, dan is er verbetering te halen. De chemex lijkt een makkelijke opschenk methode om koffie te zetten, maar alleen met de juiste technieken haal je er de beste koffie uit. En consistentie is hierbij ook een kunst.

Tot slot de hario geprobeerd, maar deze vond ik minder smaken hebben dan de chemex. Ook meer "gewoon", vroeger op de camping zette wij altijd zo de koffie. Wel kleiner en makkelijker mee te nemen.

Mijn conclusie was dat ik op dit moment geen van 3 en aan ga schaffen en voor grotere groepen terugval op de french press. Die blijft net iets langer warm en die is natuurlijk al in mijn bezit. Als ik opnieuw moest kiezen en je hebt plek over in je kast zou ik de chemex gekozen hebben. Wellicht kom ik nog eens in een bui of valt de french stuk :-)

De french press en de chemex zijn twee uitersten in de range van zetmethoden om filterkoffie te zetten. Vergelijk ze nou nog eens met elkaar maar dan op de volgende manier. Zie het als twee apparaten waar je dezelfde koffie mee zet, namelijk filter koffie. Het verschil tussen beide zit hem niet in gebruiksgemak, want die is mijns inziens gelijk. Het verschil zit hem wel in het resultaat, waarbij ze allebei heerlijke koffie zetten, maar bij de french press verwacht je een rijke smaak met veel body, waar je bij de chemex juist een genuanceerde heldere koffie krijgt. En daarom kun je ze prima allebei gebruiken, maar afwisselen voor de variatie. Laten we eerlijk zijn, voor de prijs hoef je het niet te laten. En dan hoef je ook niet je french press stuk te gooien als excuus om een chemex te kopen.

Re: The Traveling Aeropress

55
Juist, en als je dingen op gevoel gaat doen moet je wel weten waar je mee bezig bent en hoe iets werkt. Het is zonde want het lijkt erop dat je de aeropress, chemex en hario even snel tussen de bedrijvigheid door hebt getest ....of niet? Ook is het belangrijk welke bonen je gebruikt en voornamelijk de branding. Het is lekkerder om met deze spullen een wat lichter gebrande (zoete) boon te gebruiken. Maximaal een minuutje na 1e krak vind ik vaak goed uitpakken...Een donkerder gebrande boon wordt vaak te straf. Ik probeer met de aeropress altijd de meest zoete smaak uit een boon te halen. Dat doe ik met een temperatuur van rond de 80 a 84 graden, juiste maalgraad, dosering en timing van de handelingen...

Hier nog wat leesvoer met recepten voor de aeropress;
http://worldaeropresschampionship.com/recipes/
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’

Re: The Traveling Aeropress

56
Klopt bobbee, ik heb ze wellicht niet de aandacht gegeven die ze verdienen....wel heb ik in de nuances verschillen geproefd. En ik weet zeker dat er meer uit te halen valt. Maar de reizigers moesten ook weer door naar het volgende forumlid. Wellicht koop ik nog wel eens een chemex maar op dit moment heb ik nog zoveel te leren met de bfc en het zelf branden... ( en alle andere zaken die ik zelf maak :s)
| Profitec Pro 800| niche zero|v60 | aeropress |1zpresso x-pro s | Genecafe

Re: The Traveling Aeropress

57
Vet ding die Aeropress! Hoe gaat dit precies in zijn werk en hoe kan je je er voor aanmelden? Ik ben vrij nieuw hier dus waarschijnlijk niet voor mij weg gelegd nog?

Groet,

Peet.

Re: The Traveling Aeropress

58
youtube staat er vol mee type maar in.
Gebruik op het werk al ruim een jaar de aeropress icm Blanchedael Ristretto bonen.
Laatst uitgerekend zo een kleine 800 filtertjes per jaar. :ugeek:
4 stevige koffiedrinkers die niet meer aan de ziekenhuisautomaten te krijgen zijn.
Och voor mij is het een mooie dumpplaats voor mijn oude spullen......
Home: faema e61 originale,Mythos1, Eureka Specialita en nog genoeg 😀

Re: The Traveling Aeropress

59
Wedj schreef:Gebruik op het werk al ruim een jaar de aeropress icm Blanchedael Ristretto bonen.
Ik ben erg benieuwd hoe je met deze bonen een zuivere, cleane Aeropress bereid..

Caffè Ristretto geeft een olie-achtige extractie met een vol en stroperig mondgevoel, een zoete en kruidige smaak van popcorn, laurier, donkere chocolade, rode bessen en caramel. Caffè Ristretto heeft de kenmerkende smaak van een Italiaanse koffie.

Kort de de bocht zou ik een Ristretto gebrande boon toch gewoon gebruiken voor... ehm, tja, de naam zegt het al.. En voor een Aeropress een mooie fijne single origin uit Afrika. Een Mexico uit Chiapas had ik gister, ook mooi.


Mits in de juiste verhoudingen gezet.. Dus Wedj: Wat is jouw Aeropress recept??
(enkel/dubbel/metal filter, (non-)inverted, grammen koffie, hoeveelheid water, opschenkmanier, tijden etc)

En wat bedoel je hiermee?
Wedj schreef:Och voor mij is het een mooie dumpplaats voor mijn oude spullen......
Toch geen oude koffie?? :o
Ah! How sweet coffee tastes, more delicious than a thousand kisses, milder than muscatel wine.
Coffee, I have to have coffee, and, if someone wants to pamper me, ah, then bring me coffee as a gift!

The Coffee Cantata - J.S.Bach

Re: The Traveling Aeropress

60
Weet iemand waar de Aeropress is? Een tijdje geleden heb ik met iemand staan praten die het de beste koffiemaker vond die ze ooit in handen had gehad. Nou geloof ik veel maar sommige dingen wil ik zelf kunnen bepalen en nu ik zie dat er eentje rondreist zou ik hem graag eens proberen!
Kei veel groeten!

Joost