Re: De sfeer op het forum deel 2

64
Freaky666 schreef:Pfff,... Ik ben al even lid van dit forum alsook op een paar andere fora (houtbewerkingfora en bbq fora e.d)
maar er is er niet een waar er een speciaal topic is waar het over het (negatieve) gedrag gaat. Alleen het feit dat er een topic als deze nodig is zou al genoeg reden voor sommige moeten zijn (wie de schoen past,...) om zich eens achter de oren te krabben en zo eens elkaar in de waarde te laten,...

Bijvoorbeeld op het houtwerkersforum zijn er een deel haast Festool verslaafd maar als er een newbie bij komt met wat gereedschap van de Lidl dan zal niemand zijn of haar gereedschap afzeiken maar juist stimuleren door hem/haar met advies uit ervaring te stimuleren het beste uit mens en machine te halen.

En als bijv op een bbq forum iemand met een zelfgeknutselde q aankomt dan krijgt ie indien gevraagd vrijblijvende tips voor verbeteringen en indien nodig hulp.

Maar op ALLE !!! fora waar ik me bezighoud geldt de hoofdregel; het maakt niet uit hoe je het doet of met wat je het doet, zolang je het maar met plezier doet.
En daar kunnen de mod's gezellig "meebabelen" en hier moet er regelmatig een mod ingrijpen als een soort wijkagent en ik kan ten volle begrijpen dat dat voor de heren niet leuk is en zo wordt hun ook een stukje plezier van dit forum ontnomen, en nu kunnen er bij zijn die mij een zei**rd of hielenlikker vinden maar dat boeit me niet zo maar petje af voor de heren mod's dat die zéér beheersend op kunnen treden, ik zou het (zo niet kunnen)/anders doen

Laat elkaar lekker in z'n waarde of hij nu een Kees/hendel/Sylvia of ja zelfs een volautomaat of senseo heeft staan. Dit is nog steeds een KOFFIEPRAATFORUM en geen portafilterendikkemalerforum.
Ik moet zelf ook geen Senseo maar accepteer dat een ander daar om eigen redenen genoegen mee neemt en hij/zij dat wél koffie noemt.
Goed verwoord!
Behmor 1600+, Baratza Sette 270W, La San Marco SM95A, Faema MC90, La Pavoni Europiccola, mini Gaggia, Bezzera Magica, Bosch B30

Re: De sfeer op het forum deel 2

65
Freaky666 schreef:Pfff,... Ik ben al even lid van dit forum alsook op een paar andere fora (houtbewerkingfora en bbq fora e.d)
maar er is er niet een waar er een speciaal topic is waar het over het (negatieve) gedrag gaat. Alleen het feit dat er een topic als deze nodig is zou al genoeg reden voor sommige moeten zijn (wie de schoen past,...) om zich eens achter de oren te krabben en zo eens elkaar in de waarde te laten,...
Ach, elk forum heeft zijn eigen eigenaardigheden.
Leukste (en ook vriendelijkste) zijn de kookforums. Gewoon omdat over smaak niet valt te twisten, wat de een niet te eten vind, vind de ander juist heel lekker. Daarnaast koken de meeste niet voor zichzelf maar voor anderen, meestal zijn het relaxte gasten.

Deze forum doet me beetje herinneren aan een HiFi forum in de jaren 90. Allemaal perfectionisten, op zoek naar de juiste kabel, speaker e.d. En er is er eentje bij die mot heeft met de rest omdat hij 75 cent dropveter luidsprekerkabels zoveel beter vind klinken dan de 100 gulden per meter zilverkabels.

Re: De sfeer op het forum deel 2

67
Punt is, om de barbecue fora wordt er waarschijnlijk geluisterd naar de gegeven tips. Hier wordt er gerust gezegd, door volledige noobs, dat diegenen die al jaren ervaring hebben het verkeerd hebben. Dat wringt. Ik zit hier op het forum met een setup die minder kost dan een fatsoenlijke instapmaler. Geen Kees. Geen Lambro. Geen dubbelboiler. Ik voel mij niet bejegend vanwege mijn goedkope setup. Ik luister namelijk naar tips voor noobs. Toen ik hier las dat een maler belangrijk was nam ik dat voor waar aan. Toen ik hier las dat grotere malers beter waren ging ik geen topic openen waarin ik die notie afzeek, maar ik kocht een grote maler. Als die me niet zou bevallen kon ik die gewoon weer verkopen, zonder verlies want tweedehands. En verhip, alles is wel een stuk makkelijker. Misschien dat diegenen met jaren ervaring er ook daadwerkelijk iets vanaf weten?
Ik ga dan ook niet verkondigen dat alle arabica bonen hetzelfde smaken (ja, die hebben we hier echt gehad).
Is je koffie te zuur?
Is je koffie te bitter?
Is je koffie te intens?
Snap je het allemaal niet meer?
Lees dit

Re: De sfeer op het forum deel 2

69
Ik denk ook dat niet iedereen meteen het verschil tussen koffie en espresso goed begrijpt. Inderdaad zijn er vele manieren om koffie te zetten, en inderdaad komt er uit al die machines en machientjes koffie. En wellicht vinden mensen dat ook lekker, kan best en is prima. Maar espresso is wel koffie, maar koffie is niet espresso. Waarmee ik overigens niets af wil doen aan b.v. slowkoffie.

Ikzelf dacht 12 jaar geleden ook dat ik met mijn Krups espresso-apparaat echte espresso zette, en ik denk dat ik het ook lekker vond ook. Maar ik weet zeker dat als ik op dit moment zo'n kopje espresso zou drinken wat ik toen zette, ik het meteen zou weggooien: smerig!. En ik kan nu wel te zeggen dat het weinig met echt goede espresso had te maken.

Door de jaren heen heb ik hoe langer hoe beter leren begrijpen wat een goede espresso kan zijn, en hoe het behoort te smaken. En ik durf te zeggen dat ik het op dit moment meestal helemaal niet zo slecht doe.

Als iemand me 12 jaar geleden had verteld dat wat ik maakte geen goede espresso was, was ik best beledigd geweest, en teleurgesteld en boos. Mijn espresso was toch prima? Smaakte minstens zo goed als wat je in een restaurant kreeg, nee beter!

En toch had ik dan ongelijk gehad. Inderdaad was het wel koffie, maar was het ook een goede espresso? Door veel te proberen en te leren, te mislukken, te proeven en te luisteren, en te investeren in goede apparatuur (wat niet meteen gelijk staat aan "duur"), kan ik nu een echt goede espresso zetten (lukt echt niet elke keer even goed). En het is nu heel wat anders dan wat ik een aantal jaren geleden lekker vond en waarvan ik dacht dat het espresso was.

Ik denk dat ervaren espresso-liefhebbers soms wat meer respect zouden mogen hebben voor wat "beginnelingen" lekker vinden. Dat is namelijk niet iets wat je kan betwisten: ze vinden het lekker!
Daarentegen zouden sommige beginnelingen wat meer respect mogen hebben voor de ervaring van diezelfde liefhebbers. Misschien weten dezen wel iets wat zijzelf nog niet hebben mogen ervaren? Misschien zijn het niet alleen maar betweterige koffie-nazi's, maar zijn zijzelf ook maar door schade en schade iets wijzer geworden.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: De sfeer op het forum deel 2

70
Bedenk dat alles wat maar net de smaak van laat ik zeggen een Senseo overstijgt en daartoe zijn de meest simpele espresso machines al toe in staat voor een beginneling een ongekende smaaksensatie kan zijn en al snel als de godshot gezien kan worden. Op een netje manier die gene verhalen dat het nog veel beter kan is de kunst.

Overigens is het geen goed idee om die beginners guide er uit te knikkeren scheel dan een hoop verwijzingen naar iets dat toch niet gelezen word. De vergelijking met Nazis vind ik overig mank lopen en een te sterke politiek getinte uitspraak.