Pagina 8 van 8

Re: Help! Koffie blijft te zuur, wat ik ook probeer. Lelit Victoria.

Geplaatst: vr 16 mei 2025, 23:52
door Koffiedrap
Hoi Bert
Ik herken je probleem maar dan het tegenovergestelde. Mijn bakjes waren altijd bitter en vlak ongeacht temperatuur en doorlooptijd.
Totdat ik de keer de tip van iemand kreeg om je watersamenstelling te controleren op GH, KH en pH. Hieruit bleek dat sommige waardes te hoog waren. Na een juist filter geplaatst te hebben proefde ik smaken die ik nooit eerder had waargenomen. Voorheen heb ook altijd mijn hardware de schuld gegeven.
Wellicht je water testen en met bepaalde filters de juiste samenstelling maken. Als je al een filter gebruikt, zo ja welke?
Die testen kan je trouwens gewoon bij intratuin of dierenspeciaalzaken halen.

Re: Help! Koffie blijft te zuur, wat ik ook probeer. Lelit Victoria.

Geplaatst: za 17 mei 2025, 00:14
door bobbee

Koffiedrap schreef: Totdat ik de keer de tip van iemand kreeg om je watersamenstelling te controleren op GH, KH en pH. Hieruit bleek dat sommige waardes te hoog waren. Na een juist filter geplaatst te hebben proefde ik smaken die ik nooit eerder had waargenomen. halen.
Leuke en goede tip!

Zelf ook maar een keer proberen. Van die testen bij de dierenwinkel wist ik niet.
Afbeelding


Wat zijn de juiste waarden en welk filter gebruik je nu?

Re: Help! Koffie blijft te zuur, wat ik ook probeer. Lelit Victoria.

Geplaatst: za 17 mei 2025, 06:56
door Koffiedrap
bobbee schreef: za 17 mei 2025, 00:14
Koffiedrap schreef: Totdat ik de keer de tip van iemand kreeg om je watersamenstelling te controleren op GH, KH en pH. Hieruit bleek dat sommige waardes te hoog waren. Na een juist filter geplaatst te hebben proefde ik smaken die ik nooit eerder had waargenomen. halen.
Leuke en goede tip!

Zelf ook maar een keer proberen. Van die testen bij de dierenwinkel wist ik niet.
Afbeelding


Wat zijn de juiste waarden en welk filter gebruik je nu?
Dit een stukje dat ik van de site van Pentair heb gehaald die wat uitleg geeft over water
Pentair schreef:
Bovendien moet de hardheid ervan (de hoeveelheid calcium en magnesium in het water) in evenwicht zijn. Is dat niet het geval, dan worden de smaakstoffen in de gemalen koffie niet volledig opgenomen zodat de koffie ofwel weinig smaak heeft ofwel naar kalk smaakt.

Hetzelfde geldt voor de hoeveelheid carbonaten en bicarbonaten in het water. Een hoog gehalte van die elementen verhindert dat de smaak en het aroma volledig uit de gemalen koffie overgenomen worden. Een te laag gehalte leidt dan weer tot een veeleer zurig smakende kop koffie.

De waardes dat mijn waterbedrijf levert is ruw GH (totale hardheid) 8°dH en KH (carbonaat) 11°dH.
Je wilt een een vrij lage KH van ca. 4°dH en een wat hoge GH van ca 7°dH. Dit is dus het tegenovergestelde van wat mijn waterbedijf levert. Dus ben mijn water met een Brita Quell ST gaan filteren tot een waarde KH 5°dH echter storten mijn GH ook in tot 4°dH wat te laag is en waardoor ik mijn water weer moet mineraliseren met een mineralen filter. Waardoor ik nu op GH 5°dH zit en een KH van 5°dH zit. Ben tevreden over mijn smaak nu al ga ik nog proberen om mijn GH wat hoger te krijgen.


Wellicht zijn één van deze waardes bij koffiebert veel te laag war ook zeer slecht voor de machine is.


Water is in veel gevallen van problemen vaak toch een vergeten kindje terwijl dit toch één van je belangrijkste ingrediënten is.

Re: Help! Koffie blijft te zuur, wat ik ook probeer. Lelit Victoria.

Geplaatst: za 17 mei 2025, 07:21
door bobbee
Ok. BWT heeft filters die speciaal voor koffie gemaakt worden en de smaak zouden moeten verbeteren. Zelf nooit geprobeerd.

https://amzn.eu/d/0Q4q5yb

Wat ook goed kan werken en de bitterheid met 90% vermindert...een heel klein beetje zout in de koffie.

0.15g Zout /100g dus maar 0,15%.

En verder zijn er kant en klaar oplossingen zoals;
https://www.zerowater.nl/product/medium-roast-profiel

En James...

https://youtu.be/g-5p_H9WNpA

Reactie eronder automatisch vertaald;

"Ik wilde er alleen op wijzen dat, ondanks de geheimzinnigheid rond hun recepten (over het algemeen), de samenstelling van Third Wave Water wel degelijk bekend is: natriumchloride voor een natriumconcentratie van 10 ppm, magnesiumsulfaat voor een Mg2+-concentratie van 70-80 ppm en calciumcitraat voor een Ca2+-concentratie van 50-60 ppm. De beoogde totale TDS is 140 ppm. Deze specificaties zijn afkomstig uit een interview met een van de oprichters/eigenaren.

Sindsdien heb ik Ca2+ gemeten met een standaard API-testkit en vastgesteld op 40-60 ppm met een totale hardheid van 2-3°dKh of 35-54 ppm carbonataathardheid. Hieruit zou het vrij eenvoudig moeten zijn om de exacte samenstelling van de zakjes te bepalen met wat scheikundestoichiometrie op de middelbare school en simpele wiskunde. Proost!'

Scott Rao;

https://www.scottrao.com/blog/2023/6/4/ ... for-coffee

En Lance ook;

https://m.youtube.com/watch?v=tiB6TpJRmOs

Die van Lance vind ik erg informatief.