Tije's prachtige koelrib maakt een behoorlijk goot verschil. Deze heeft, zo lijkt het bij de eerste twee koppen die ik vandaag zette met deze modificatie, inderdaad een matigend effect op de stijging van de temperatuur. Ik heb er nu twee koppen achter elkaar mee gezet en dat ging makkelijk. De timing lijkt minder snel een probleem te worden en ik had, denk ik, met gemak drie of vier koppen achtereen kunnen zetten (ga ik nog testen). De eerste heb ik alleen geproefd, die leek me redelijk maar door de fijne maling duurde de extractie wat te lang en de tweede was erg lekker. De crema was iets minder maar de bonen waren ook niet echt vers, de laatste van het pak dat ik een week of twee geleden opende. Ook hoorde ik van Piet van het KCC dat veel mensen met dit plotse mooie weer ineens slechts dunne crema zien.
De temperatuur meting doe ik op dezelfde plek als voorheen, alleen is de temperatuur daar rechts op de zetgroep natuurlijk lager dan zonder
Tije's koelrib toen de warmte nergens heen kon. Ik heb de indruk dat de temperatuur in de koffiepuck hoger is dan het meetpunt nu aangeeft. Als ik kijk naar de best lekkere koffie die eruit komt, lijkt me die niet op te lage temperatuur gezet terwijl de temperatuur aan het meetpunt dan tussen de 80º C en 85º C aangeeft.
Eerst wat foto's:
(groot:
http://www.kostverlorenvaart.nl/temp/pa ... G_2566.jpg)
(groot:
http://www.kostverlorenvaart.nl/temp/pa ... G_2569.jpg)
(groot:
http://www.kostverlorenvaart.nl/temp/pa ... G_2570.jpg)
Dan de grafiek. Ik zette de machine klokslag 12 uur aan. Na een kwartier (langer dan normaal) was de 70º C bereikt. Flush om het kopje warm te maken, 80º C en vrij vlot afkoeling tot 73ºC. Extractie met 82º C tussen zetgroep en koelrib. Afkoeling vanzelf naar ongeveer 72º C, flush tot 82º C en extractie op ongeveer 84º C op het meetpunt.
(groot:
http://www.kostverlorenvaart.nl/temp/pa ... cooler.jpg)
(groot:
http://www.kostverlorenvaart.nl/temp/pa ... cooler.jpg)
Ik heb de machine daarna uit gezet en ik ga 'm zo weer aanzetten, een volgende koffie zetten en misschien een paar er achteraan, of aan laten staan en kijken welk maximum wordt bereikt. Ik zal 'm ook eens vanaf koude ochtend-stand een uur aan laten en zien hoe de curve dan is.
Dankzij Tije's werk om een koelrib zo mooi op maat te maken, een hoop nieuws uit te zoeken en te proeven
Wie weet willen anderen ook met zo'n
Tije's Koelrib experimenteren. Misschien wil hij er nog meer produceren. Bij mij kun je niet terecht, ik doe alleen de plaatjes en de praatjes erbij!
Als het zo goed werkt als het er nu uit ziet, is voortaan alleen de watercapaciteit van de boiler nog een grens.