Re: La Pavoni upgrades en Pressostaat

91
Oene Zwittink schreef:
bobbee schreef: vr 28 jan 2022, 09:45 Wat je ook kunt doen is de pavoni (voor een goede prijs aanbieden zodat je geen spijt krijgt!) wegdoen en een 2e hands strega kopen. Die op het waternet aansluiten met een filter ertussen. Dan heb je net als ik met de Londinium een geruisloze machine staan.
Waarschijnlijk kies ik voor een Profitec Espresso met Flowrate control. Zie hieronder mijn criteria/ beslismodel:

• hefboom of pomp: pomp ivm moeizaam kracht zetten
• single of dual boiler: dual boiler ivm temperatuur stabiliteit
• warmtewisselaar: hoeft niet bij dual boiler, kan wel
Blijven over: Lelit Bianca, Rocket 58R, Rocket R60V, La Spaziale S1 Dream-T, Expobar Brewtus IV, Izzo Alex Duetto IV Plus MK 618, Profitec Espresso
• regelbare pre-infusie- en zetdruk
Blijven over: Lelit Bianca, Rocket R60V, Profitec Espresso
• temperaturen instelbaar: alle drie
• PID: alle drie
• regelbaar volume zetwater
Blijven over: Lelit Bianca, Rocket 60V, Profitec Espresso, de vraag of Profitec Espresso regelbaar volume zetwater heeft
• rotatiepomp ivm degelijkheid en stille werking
• E61 groep ivm beschikbaarheid onderdelen
Blijven over: alle drie
Identificatie grote verschillen:
• Lelit Bianca het goedkoopste: Rocket 60V EUR 3500, Profitec EUR 2700, Lelit Bianca EUR 2200
• Rocket 60V en Profitec hebben een warmtewisselaar icm dual boiler
• Rocket 60V koperen boiler, rest RVS
• Profitec zeer grote watertank (2,8 ltr)
• Lelit Bianca kan watertank verplaatst worden opzij of achter
• Profitec enige met push & go

Conclusie: Profitec Espresso met flow rate control vanwege pompmachine, dual boiler, warmtewisselaar, regelbare pre infusie en zetdruk, instelbare temperaturen, PID, regelbaar volume zetwater, rotatiepomp, E61 groep, RVS boiler en leidingen, grote watertank, push & go.
Ik wil je graag toch ook de Strega in overweging geven. Minder fancy dan de apparaten op jouw shortlist maar wel een soort LP ervaring. Mocht je het naar beneden trekken van de hevel te zwaar vinden gaan dan is de PSM modificatie een optie maar een langere hevel zorgt door de hefboomwerking dat het spannen van de veer/veren een stuk lichter gaat. Ik heb het standaard handvat vervangen door een 3 cm langer houten exemplaar en ervaar een duidelijk verschil.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Re: La Pavoni upgrades en Pressostaat

92
Ja, Omeco, snap ik. Single boiler en lever is natuurlijk de meest simpele techniek, dus minder onderhoud en door de handmatige bediening waarschijnlijk ook de mooie stroperige koffie die hefboommachines eigen is. Maar als ik het goed zie, kan ik met de Strega de pre infusiedruk , de zetdruk en het watervolume niet regelen. Of mis ik iets? Ik vraag me daarnaast af hoe het staat met de temperatuurstabiliteit van de groep. En ik mis een manometer voor de actuele zetdruk.
Lelit Bianca vs2; Eureka Mignon XL zwart

Re: La Pavoni upgrades en Pressostaat

93
Oene Zwittink schreef:Ja, Omeco, snap ik. Single boiler en lever is natuurlijk de meest simpele techniek, dus minder onderhoud en door de handmatige bediening waarschijnlijk ook de mooie stroperige koffie die hefboommachines eigen is. Maar als ik het goed zie, kan ik met de Strega de pre infusiedruk , de zetdruk en het watervolume niet regelen. Of mis ik iets? Ik vraag me daarnaast af hoe het staat met de temperatuurstabiliteit van de groep. En ik mis een manometer voor de actuele zetdruk.
Ik ben hier niet de technicus, dus koffievrienden, vul aan of corrigeer. Je kunt met de pre infusie, de zetdruk en het watervolume op je gevoel spelen/experimenteren/variëren. Maar er zijn geen metertjes die je laten zien wat je doet. Ik kreeg een tip van Bobbee om eerst de pomp bijvoorbeeld 5 seconden te laten lopen, dan 10 seconden de pomp uit (pre-infusie) en dan de pomp weer aan tot de cilinder gevuld is. Vervolgens kan je, wanneer je de gewenste hoeveelheid koffie hebt bereid, het kopje onder de uitloop vandaan halen. Het is echt een beetje een ambacht!! Geeft erg veel voldoening!!!


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Re: La Pavoni upgrades en Pressostaat

94
Ja, al die pompmachines willen dat handmatige proces zo goed mogelijk nabootsen..... misschien moet ik het toch bij de hefboom machine houden.... Ik koop zo'n ding, ga leren en experimenteren, hou de Lapav en vergelijk dan de resultaten. CoffeeLab Inc. :D Als het goed is, wordt hoge kwaliteit makkelijk herhaalbaar, maar misschien ook wel niet... Jullie horen het!
Lelit Bianca vs2; Eureka Mignon XL zwart

Re: La Pavoni upgrades en Pressostaat

95
Marcje schreef: do 27 jan 2022, 12:11
bobbee schreef: do 27 jan 2022, 11:49
Marcje schreef:Ik heb er ook maar 1 gekocht voor de Stradivari.
Werd weer tijd voor een nieuwe gadget :mrgreen:
https://coffee-sensor.com/product/coffe ... -machines/

175 incl verzendkosten rechtstreeks bij coffee sensor.
Goede tip, thanks Bob!

Hij zit erop!
Viel me op dat 9 bar veel meer kracht vergde dan ik dacht (cq, ik paste altijd minder kracht toe).
Ga nog steeds van de smaak uit, maar kan nu spelen en kijken of ik het verschil ga proeven tussen de verschillende 'profielen'.
En het ziet er leuk uit :D
dus...

Re: La Pavoni upgrades en Pressostaat

96
Oene Zwittink schreef: za 29 jan 2022, 19:19 Ja, al die pompmachines willen dat handmatige proces zo goed mogelijk nabootsen..... misschien moet ik het toch bij de hefboom machine houden.... Ik koop zo'n ding, ga leren en experimenteren, hou de Lapav en vergelijk dan de resultaten. CoffeeLab Inc. :D Als het goed is, wordt hoge kwaliteit makkelijk herhaalbaar, maar misschien ook wel niet... Jullie horen het!
Je moet zo'n leverprofiel ook weer niet overwaarderen. De koffie smaakt iets zachter Dat wel. Maar tussen al die drukprofielen zit zeer weinig smaakverschil. Ik gebruik al 20 jaar levers. Van handmatig tot met veders en proef er iig geen verschil tussen.

Re: La Pavoni upgrades en Pressostaat

97
Oene Zwittink schreef: za 29 jan 2022, 19:19 Ja, al die pompmachines willen dat handmatige proces zo goed mogelijk nabootsen..... misschien moet ik het toch bij de hefboom machine houden.... Ik koop zo'n ding, ga leren en experimenteren, hou de Lapav en vergelijk dan de resultaten. CoffeeLab Inc. :D Als het goed is, wordt hoge kwaliteit makkelijk herhaalbaar, maar misschien ook wel niet... Jullie horen het!
Ik ben toch bang dat ik de hefboom machines vaarwel ga zeggen.... Heb nu een paar dagen de Lelit Bianca v2 met flow control. Werkt geweldig, direct goede koffie! Natuurlijk mede dankzij alles wat ik met de La Pavoni hefboommachine heb geleerd. Ik hou de LaPav voorlopig wel, want wie weet ben ik het onderhoud van de Bianca gauw zat.... Van een Italiaanse vriend een zak Lavazza Crema e Gusta bonen gekregen, intensiteit 8 uit 10, 4 maanden oud.... Van die zwarte bonen waar het vet vanaf druipt, Arabica en Robusta door elkaar. Daar komt heel stroperige koffie uit, met veel crema, het mondgevoel van chocolade, maar weinig echte smaak, waarschijnlijk omdat het antieke bonen zijn. En toen ik daar 32 gram van op had, had ik het gevoel een boterham extra te hebben gegeten...

Ik zal een nieuw sub-onderwerp starten rond de Lelit Bianca.
Lelit Bianca vs2; Eureka Mignon XL zwart

Re: La Pavoni upgrades en Pressostaat

98
EDIT: voordat je reageert: nieuw topic geopend met dit bericht

Ik zie niet direct een draadje voor ervaringen met de Pavoni dus ik sluit me hier even aan. Mijn Europiccola (Millennium) is gearriveerd en ik heb er nu tweemaal mee gestoeid. Ik heb er in totaal nu zes kopjes uit geperst en de resultaten zijn inmiddels drinkbaar 8-) De bonen die ik er bij kreeg zijn niet echt mijn ding, maar ik zie het als oefenmateriaal. Het wachten is nu op de nieuwe molen (Eureka SD), ik red me voor nu met m'n 1ZPresso K-Plus; op zich gaat dat wel ok, maar espresso malen met een handmolen is wel een beetje krachttraining… Als ik de workflow een beetje in de vingers heb ga ik maar eens kijken wat voor upgrades zinvol zijn. De enige dingen die ik er nu bij heb gekocht zijn:
- Temperatuurstickers
- IMS-zeef
- Bodemloos filterdrager
Eerste waar ik aan zou denken is wellicht zo'n Airbuster, waardoor je van het sponsachtige gevoel af bent en je meer directe feedback krijgt.

Wordt vervolgd…

gr
Paula

EDIT: nieuw topic geopend met dit bericht
Laatst gewijzigd door pollensteyn op zo 18 dec 2022, 23:46, 2 keer totaal gewijzigd.