Watskebeurt? Melk schuimt ineens niet meer!?

1
We hebben nu bijna twee weken onze espressomachine (BFC Junior Extra 61) en tot gisteren kon ik redelijk goede microfoam schuim fabriceren, soms wat minder geslaagd dan de andere keer maar in ieder geval altijd schuim of foam.

Sinds gisteren lukt het me helemaal niet meer! Ik begrijp er geen snars van, doe dezelfde handelingen, heb de melk niet gewijzigd in een ander merk, niets van dat alles. En nu?

Nu wordt de melk alleen nog maar warm. Geen mm schuim/foam te bekennen. Er komt voldoende stoom uit het pijpje, ook daarin niets verandert. Heb er inmiddels een liter melk door heen gebrast, in het beginnen denkende dat ik toch ineens zélf iets fout doe. Maar niets... nada.

Iemand énig idee wat er aan de hand kan zijn?? :shock:
I''m not responsible for anything I say or do before my morning Coffee

Re: Watskebeurt? Melk schuimt ineens niet meer!?

8
cremalover schreef:
gilleko B. schreef: vr 06 sep 2019, 16:27 Heb je voldoende druk? Wat zegt je meter? Gaatjes in tip, zijn die goed open of zit er gekoekte melk in? Is alles goed, dat lijkt het mij ofwel een skills- kwestie, ofwel de.melk!

Verstuurd vanaf mijn SM-G965F met Tapatalk
Je kunt met alle melk schuim maken.Vers of gepateuriseerd,mager ,halfvol en vol.Maakt allemaal niks uit.In smaak natuurlijk wel.
Tenzij die zuur c.a. is, dan krijg je grote bellen. Althans dat is mijn ervaring!

Verstuurd vanaf mijn SM-G965F met Tapatalk

Re: Watskebeurt? Melk schuimt ineens niet meer!?

9
Stop je de tip er misschien te diep in? Dan wordt de melk wel warm, maar neemt de stoomstraal te weinig lucht mee en krijg je geen mooi microfoam. Beginnen met de tip net boven het melkoppervlak, en dan erin laten zakken (als de melk wat omhoog is gekomen), maar ook weer niet te diep. Je moet als het ware het geluid van scheurend papier horen, en zeker geen 'gegil' of 'gefluit'.
En als je te lang doorgaat met stomen wordt de melk te heet, en wil hij ook wel 'doodslaan'. Stoppen met stomen als het kannetje net te heet begint te worden om vast te houden.
dus...