Re: Berlin in the twenties

4
The roaring twenties.Feest en jolijt.
De levensvreugde van de mensen na de eerste wereldoorlog. Nooit meer oorlog was de gedachte want na de slachtpartijen op de vlaamse velden zou de mens wel tot inkeer zijn gekomen en dit nooit meer willen.
Bleek achteraf toch iets anders uit te pakken.

Re: Berlin in the twenties

5
cremalover schreef: di 29 jun 2021, 11:29 The roaring twenties.Feest en jolijt.
En Kurt Weill met pracht stukken als "Mahagonny" over een feest-bordeel stadje in het denkbeeldige Wilde Westen waar alles mocht zolang men de prijs maar netjes betaalde.

Moest opgevement toch naar Parijs vluchten en vervolgens naar de USA.

In Parijs maakte hij nog "de zeven doodzonden van de kleinburger", in het Duits dus het Franse publiek begreep er geen snars van:
Wir heißen beide Anna,
Wir haben eine Vergangenheit und eine Zukunft,
Ein Herz und ein Sparkassenbuch,
Und jede tut nur, was für die andre gut ist.
Het was o.a. een goed gesponsord project met twee vrouwen die allebei Anna heten, de een zangeres/actrice, de ander danseres en geliefde van de sponsor.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: Berlin in the twenties

8
Prachtig!

Vladimir Nabokov (verarmde Russische adel) woonde en werkte ook in Berlijn en vluchtte met vrouw en kind eveneens naar Parijs, en op het nippertje met de boot naar de USA. Op de boot schreef hij de dictaten waarmee hij jarenlang les zou geven op een kleine universiteit zodat hij intussen kon schrijven, o.a. aan Lolita, de roman die ervoor zorgde dat hij de rest van zijn leven in het Zwitserse Montreux Palace hotel kon gaan wonen met zijn vrouw.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: Berlin in the twenties

9
Als je dat een boeiend onderwerp vind, kan ik je wijzen op 'Babylon Berlin' een duitse TV serie die in die tijd speeld, een geweldige inkijk in alle bizarre zaken die in die tijd rond en in Berlijn gebeurden met op de achtergrond tegen het waanzinnige feestgedruis bespetterd met diep zwarte armoede en wanhoop het krabbelende begin van het Nazi bewind, in de vorm van de opkomst van de NDSP die opruien en ophitsen tegen (eerst) de communisten.
Echt de moeite waard om te kijken. De duitse zenders hebben ook van die media sites waar je oud spul terug kunt kijken, als je Duits beheerst echt de moeite waard deze serie. Het tweede seizoen dat we nu aan het kijken zijn speelt rond de beurscrash en alles wat er aan vooraf ging. Heel duister, en als je er naar kijkt, bekruipt je heel vaak het gevoel dat veel voorkomen had kunnen worden. En daarna de realisatie dat we met zijn allen nog geen bal geleerd hebben, de hele Kredietcrisis volgde bijna één op één het patroon wat vooraf ging aan de beurskrach van het interbellum.