Hoi!
Hopelijk kan iemand me adviseren:
Ik ben sinds oktober aan het branden met een gene café die ik via het forum heb gescoord. Er zijn nu enkele kilo’s (Colombia, Peru en nu bezig met Cuba van hoofdkwartier) doorheen gegaan en hoewel de koffie steeds lekkerder wordt valt me iets geks op:
Bij mijn zelf gebrande bonen maakt het niet uit hoe fijn ik maal, het maalsel lijkt altijd te grof te zijn. Dus wanneer ik het zet in mijn la Pavoni met naked portafilter begint hij vrijwel onmiddellijk te druppelen wanneer ik de hevel omhoog breng. En als ik hem naar beneden duw, heb ik zeer weinig tegendruk. Bovendien spuit de koffie dan nog alle kanten op, ook na meer dan een week in de kast te hebben gelegen.
Ter vergelijking: Van vooraf gebrande bonen (meestal van brandzaak, maar net een pond black betty) ben ik gewend dat ik de hevel omhoog kan doen en dan nog zeker 10-15 seconden de tijd heb om er een kopje onder te zetten. En vervolgens toch echt wat druk moet zetten om een mooie espresso te zetten.
Het resultaat met mijn eigen bonen is lekker, maar ik ben bang dat ik er zo niet alles uit haal. De extractie tijd ligt ook flink onder de 30 seconden.
Ik drink nu de Peruviaanse boon, die heb ik zo geroosterd:
-voorverwarmen op 200
-bonen erin, temp naar 240
-FC na ongeveer 10,5 minuten
-temp naar 210
-bonen eruit na 3,5 minuut om snel te koelen in een aparte koeler.
Zo zien ze eruit:
Doe ik iets fout? Ik merk dat ik steeds donkerder ga branden in de hoop dat dat het is, maar ik heb geen idee.
Edit: ik had me vergist. Ik ben nu de boon uit Peru aan het drinken. Even aangepast in deze post.
Beginnende brander: de koffie is lekker, maar…
1
Laatst gewijzigd door Verenjano op do 25 nov 2021, 07:39, 1 keer totaal gewijzigd.
La Pavoni Europiccola 1989 | Fiorenzato T80 | V60 | 1zpresso JX-Pro-S