Hallo Allemaal!
Ik heb gisteren 2 heerlijke koude koffietjes gezet, 2 heerlijke koude tropische koffietjes die ik graag met jullie wil delen.
Links is een slow brew machine voor Es Kopi Susu. 35 gram Indonesische bonen op 500 ml water. De zet tijd ligt tussen de 45 en 60 minuten, afhankelijk van de grofheid van de bonen, hier overigens medium fijn gemalen. Temperatuur water is tussen de 60 en 70 graden. Pas bij deze methode uit voor over extraheren! Ik speel graag met de zettijd en de grofheid van het bonen meel, maar deze drank moet echt een duidelijke koffie smaak hebben.
De rechter machine is een cold brew machine om Ijskoffie te maken, ook weer 35 gram op 500 ml water, koud mineraal water met een zettijd tussen de 5,5 en 7 uur, ook weer afhankelijk van de grofheid van de bonen. En omdat je met koud zetten meer de fruitigheid uit een boon haalt, heb ik hier gekozen voor een fruitige zuid-Amerikaanse boon.
Voor de Es Kopi Susu, giet je gecondenseerde melk in de koffie, ik leng het iets aan met room zodat het iets vloeibaarder maar ook vooral minder zoet word.
Voor de Ijskoffie voeg ik rietsuiker en limoen sap toe, zodat je een verfrissende, verkoelende maar ook een energetisch drankje maakt met een verassende toets, het bitter van de koffie, dus niet het bitter van de verbrande over gezette koffie, word vervangen door het bitter van de limoen gekombineerd met het fruitige van de koffie bonen.
Re: Slow koffie en cold brew, Es Kopi Susu en Ijskoffie recept.
2Ik zie ook een karaf om te karaferen of decanteren. Ziet er allemaal ingewikkeld en kundig uit
️
️
Re: Slow koffie en cold brew, Es Kopi Susu en Ijskoffie recept.
3Eigenlijk is het heel simpel, deze methode van koffiezetten, het laten verzadigen van het maalsel in water, is heel vergevingsgezind. Daarom smaakt de Frenchpress ook bijna altijd goed.
Caraferen is ook weer een eenvoudige truc om het maximale aan smaak uit het brouwsel te halen doormiddel van lucht toevoegen aan de drank.
Caraferen is ook weer een eenvoudige truc om het maximale aan smaak uit het brouwsel te halen doormiddel van lucht toevoegen aan de drank.