even voorstellen

1
goedendag koffie liefhebbers,

Ik ben Pier uit Den Haag met een paar passies waaronder een heerlijk espresso bereiden.

Ik ben ooit een korte tijd wijnboer in Frankrijk geweest, dus goed eten en drinken vind ik een belangrijk iets in mijn leven
(maar ook delta/parapentevliegen, snowboarden, muziek maken).

Ik had al een jaar of 30 een dombobar van Vibiemme en ik brand mijn eigen (kwaliteits) bonen; eerst met een eenvoudige brander, maar het laatste jaar met een Hottop met een laptopje. Nooit meer gebrande bonen uit een pakje...

Wat de Vibiemme betreft:

Toen ik eenmaal een koffie nam van een Cremina was ik verkocht ; zo veel meer smaaktonen dan de Vibiemme. Een Cremina gekocht; tweedehands want de nieuwprijs van zo'n apparaat is niet leuk meer.

Ik drink nauwelijks meer alcohol ( de huidige wijn zit vol met smaakmakertjes dat het voor mij als oud wijnboer niet meer lekker is) vandaar dat een kwaliteits espresso maken zo waardevol is.

Ik heb het idee dat ik pas bij het begin van de leercurve van een Cremina ben. Dus kom met suggesties svp.

Re: even voorstellen

4
Welkom Pier en plezier hier.
Dan kan je in de Huiskamer vast wel eens een leuk en mooi wijnverhaal vertellen ;-)
Machine voor mijn vrouw: QuickMill Aquaviva = 2820 & een QM3000. Werkruimte: Rancilio Silvia PdG V2 en La Pavoni Europiccola.
Molen: Mini Mazzer & Mazzer Major.

Re: even voorstellen

6
Welkom in deze hobby!

Wijn is voor mijn ook een hobby in de passieve zin.

"Ik drink nauwelijks meer alcohol ( de huidige wijn zit vol met smaakmakertjes dat het voor mij als oud wijnboer niet meer lekker is) "

Ik zoek al jaren naar oer-wijnen om inderdaad niet compleet namaak en kunst door te slikken.

Het kan echt wel bij gecontroleerde bio-dynamische wijnboeren.
Niet knoeien in de wijngaard en niets knoeien in de kelder.
Er hoeft eigenlijk niets te gebeuren!
Oude stokken en lage rendementen zijn ten slotte de 2 andere criteria.

Ik drink dus alleen wijn als het zo gemaakt en lekker is. :lol:

Re: even voorstellen

7
Dank voor jullie vriendelijke woorden!
Wat de wijn betreft: Ik geloof niet dat het mogelijk is om biologische wijnen te maken.Was het maar zo.Als je vele kilometers met alleen wijn ranken hebt is het "biologisch" -grap ik- verklaarbaar dat er constant ziektes en beestjes zijn. Alles besmet elkaar. Het enige wat de biologische boeren doen is het beestje (de pesticiden en ander spul ) een vriendelijke naam geven. Bijvoorbeeld Bordeauxe sap. Na de gisting moet je het SO2 peil bewaken van de wijn en dat doe je door er vloeibare SO2 bij te doen.
Maar nu wordt ongeveer elke wijn "verrijkt" met smaakmakertjes. De wijnlobby is zo machtig dat het niet op het etiket vermeld hoeft te worden. Het argument was dat wijn een romantisch product is en dat gevoel mag niet verstoord worden.

Om die smaakmakertjes drink ik bijna geen wijn meer want ik vind het limonade drankjes.

Dus vandaar nog een grotere omarming van een geweldige glas (geen kop; ik blijf wijnboer) koffie

Re: Profitec 800

8
jazznova schreef:Dank voor jullie vriendelijke woorden!
Wat de wijn betreft: Ik geloof niet dat het mogelijk is om biologische wijnen te maken.Was het maar zo.Als je vele kilometers met alleen wijn ranken hebt is het "biologisch" -grap ik- verklaarbaar dat er constant ziektes en beestjes zijn. Alles besmet elkaar. Het enige wat de biologische boeren doen is het beestje (de pesticiden en ander spul ) een vriendelijke naam geven. Bijvoorbeeld Bordeauxe sap. Na de gisting moet je het SO2 peil bewaken van de wijn en dat doe je door er vloeibare SO2 bij te doen.
Maar nu wordt ongeveer elke wijn "verrijkt" met smaakmakertjes. De wijnlobby is zo machtig dat het niet op het etiket vermeld hoeft te worden. Het argument was dat wijn een romantisch product is en dat gevoel mag niet verstoord worden.

Om die smaakmakertjes drink ik bijna geen wijn meer want ik vind het limonade drankjes.

Dus vandaar nog een grotere omarming van een geweldige glas (geen kop; ik blijf wijnboer) koffie
Maakt mij wel geïnteresseerd in hoe een echte wijn zou proeven!
Hoe zit het met natuurlijke wijnen?

https://www.josbeeres.nl/wijnkennis/1/w ... qwQAvD_BwE
Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!

Re: even voorstellen

9
welkom!

tsja ik ben dan wel geen wijnboer maar mag graag een goed glas wijn drinken.

er is gelukkig nog genoeg mooie wijn die niet naar limonade smaakt.

kortom, geniet lekker van je koffie maar ik snap niet helemaal waarom je wijn belangstelling is gekelderd...het argument 'toegevoegde stofjes' lijkt de lading niet helemaal te dekken als je het mij vraagt.

proost!
Espresso: Elektra MCAL / Olympia Cremina '82 / Cafelat Robot / Niche Zero / Eureka XL
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs

Re: Profitec 800

10
bobbee schreef: wo 24 aug 2022, 19:27
jazznova schreef:Dank voor jullie vriendelijke woorden!
Wat de wijn betreft: Ik geloof niet dat het mogelijk is om biologische wijnen te maken.Was het maar zo.Als je vele kilometers met alleen wijn ranken hebt is het "biologisch" -grap ik- verklaarbaar dat er constant ziektes en beestjes zijn. Alles besmet elkaar. Het enige wat de biologische boeren doen is het beestje (de pesticiden en ander spul ) een vriendelijke naam geven. Bijvoorbeeld Bordeauxe sap. Na de gisting moet je het SO2 peil bewaken van de wijn en dat doe je door er vloeibare SO2 bij te doen.
Maar nu wordt ongeveer elke wijn "verrijkt" met smaakmakertjes. De wijnlobby is zo machtig dat het niet op het etiket vermeld hoeft te worden. Het argument was dat wijn een romantisch product is en dat gevoel mag niet verstoord worden.

Om die smaakmakertjes drink ik bijna geen wijn meer want ik vind het limonade drankjes.

Dus vandaar nog een grotere omarming van een geweldige glas (geen kop; ik blijf wijnboer) koffie
Maakt mij wel geïnteresseerd in hoe een echte wijn zou proeven!
Hoe zit het met natuurlijke wijnen?

https://www.josbeeres.nl/wijnkennis/1/w ... qwQAvD_BwE
grote kans dat bij natuurlijke wijnen het wel OK is. Ik heb een eigen geïmporteerde wijn uit Italie. Ik heb een heel pallet uit Italie laten komen en het is onder 3 mensen verdeeld waaronder ik zelf. Ik drink er inmiddels een paar jaar van. Om de drie weken drinken we een fles leeg en ik heb nog een doos of 5 (6 stuks per doos ) Als dat op is, weet ik het niet meer...