Ben70 schreef: ma 27 feb 2023, 12:44
koffie van bedenkelijke kwaliteit moet ik behoorlijk wat fijner malen
Goedkope bonentroep moet je sowieso vermijden als je hebt geïnvesteerd in nette hardware.
Als de groene bonen van slechte kwaliteit zijn dan moet de bulk brander die flink hard branden om in elk geval zoveel mogelijk onaangename smaken eruit te fikken. Net zoals de manegehouder die een goedkoop trekpaard met rug- en hoefproblemen koopt er flink op los moet zwepen om het beest in de dressuurles een beetje mee te krijgen.
De aldus toegetakelde bonen zijn half dood, zit weinig vitaliteit / leven in en het water sijpelt er snel doorheen want er zijn weinig lekkere aromatische en romige bestanddelen overgebleven om op te lossen in je kopje.
Maal je extreem fijn dan hindert die dikke modder de doorloop behoorlijk en dan heb je wat op een 'normale' doorloop lijkt.
Vergelijk het met wanneer je als kind een stokje zoethout kocht. Was het lekker vers dan gutste de dropsmaak je mond binnen zodra je je kaken erop zette en je eraan ging sabbelen.
Had het houtje érg lang in de zonnige etalage gelegen en was het nooit erg rijk van smaak, dan moest je flink hard kauwen en dan kreeg je behalve voornamelijk "hout" uiteindelijk ook wat "zoet" te proeven.
Voor zoethout van bedenkelijke kwaliteit moet je harder kauwen, maar beste kocht je voor die twee cent een goed stokje zoethout.