Espresso recepten

1
Illy zegt dat een espresso 7 gram is, La Marzocco begint hun recepten met 18 gram. De een drinkt een enkele espresso, de ander een dubbele. Voor de één is een enkele espresso een halve, en voor de ander is een dubbele espresso een enkele. Als je gaat Googlen kom je echt van alles tegen.

Ik vind persoonlijk de Amerikaanse 1:2 bonen-tot-espresso ratio, meestal 18g in 36g uit, een beetje te sterk. Ik ben benieuwd wat in Nederland een beetje de gangbare recepten zijn.

Wat is voor jullie een gangbare ratio voor een doorsnee koffie uit een espressoapparaat (enkel/dubbel/lungo) voor 1 persoon? Hoeveel gram bonen gaat erin, en hoeveel gram espresso komt eruit?
Hedone Honne × Superkop × NanoFoamer PRO ☕

Re: Espresso recepten

2
De machines en toebehoren voor thuisgebruik werken vaak beter bij een wat hogere dosering, vandaar dat 18g de standaard (geworden) is. Traditioneel is een 7g een enkele dosering (vergelijkbaar met een Nespresso cupje), 14g een dubbele en 21g een triple.

Na talloze malen switchen tussen 14-16-18g is voor mij de ideale dosering heel saai 18g in en 36g uit in ca. 25-30 seconden. Een 1 op 2.5 ratio gaat ook nog wel, maar kies dan liever voor een americano of cappuccino.

Sommige bonen zijn wel lekkerder bij een iets hogere output en/of kortere doorloop, maar het wijkt nooit veel af.
Ik brand mijn eigen koffie op een bedenkelijk niveau.

Re: Espresso recepten

3
Bij mij is 18 gram de basis. En daarmee maak ik 40 gram espresso. Wat mij betreft is dat een dubbele espresso. In 1 kopje drink ik hem of maak ik een soort long black met afwijkende hoeveelheden (50 gram heet water en 40 gram espresso).
Verdeeld over 2 kopjes maar ik er twee cappuccino’s van.

Re: Espresso recepten

4
Hier in de Sivia begin ik ook met 21 gram gemalen koffie en 40 gram espresso eruit. Bij sommige bonen zit ik zelfs op 23 in en 40 uit in 30 seconden.
In de Pavoni is de standaard 13gr in en 27 uit in 30 seconden.
Machine voor mijn vrouw: QuickMill Aquaviva. Werkruimte: Rancilio Silvia PdG V2 en La Pavoni Europiccola.
Molen: Mini Mazzer & Mazzer Major.

Re: Espresso recepten

7
La Cimbali zegt 7 gram in, 25ml uit.
Illy zegt 7 gram in, max 30 ml uit.

Hoe is die ratio zo enorm veranderd? Met de Nespresso thuisrevolutie is espresso eerder wateriger geworden dan geconcentreerder, maar onder de 'third wave' enthousiastelingen is de espresso geconcentreerder geworden.

Ik speel zelf nu met ratios tussen 14 tot 18 gram in, 60 gram uit.
Hedone Honne × Superkop × NanoFoamer PRO ☕

Re: Espresso recepten

8
Koffie getrokken uit arabica en robusta blend van bonen en gebrand volgens een classic Italian roast wil je niet zo hoog gedoseerd drinken. Dan kun je direct naar de wc als je dat hebt doorgeslikt.

Nespresso als voorbeeld ga ik even niet op in.
Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!

Re: Espresso recepten

9
Oh ja, ik hou 1:2 aan, tussen 25 en
30 sec, daar richt ik altijd op, en start meting vanaf eerste druppel in het kopje, niet vanaf start brouwproces. Parameter die vaak niet vermeld wordt, maar wel belangrijk is. En sommige koffie's bevallen mij beter door proportioneel (trial en taste) een beetje over te extraheren. Keuze boon en branding daarvan ook belangrijk van wat je lekker vindt. De ene brander heeft een voorkeur voor een hogere aciditeit, de ander brandt wat meer op vol, vet (maar niet over de datum) en cacao. Dat laatste is denk ik meer van invloed dan de keuze plat of conisch of andere hardware achtige parameters.