Beste koffiedrinkers,
Na wat priegelen en kutten is het me gelukt om een redelijke eerste shot te zetten. Vond hem wat aan de bittere kant en wat sterk maar verder wel aardig denk ik zo. 18g koffie / 36g uitloopt - 25sec doorlooptijd met pre-infuse meegerekent (dus timer starten tegelijk met de switch).
Zal een foto bijvoegen.
Om meer crema te krijgen (een dikkere laag). Dan kan ik denk ik beter iets grover malen? En wellicht de timer van de doorlooptijd starten na de pre-infuse? Dus vanaf het eerste moment dat de koffie in het kopje valt?
Re: Mijn eerste 'gelukte' shot?
3Nice.Melmvdg schreef: wo 07 jun 2023, 08:53 Beste koffiedrinkers,
Na wat priegelen en kutten is het me gelukt om een redelijke eerste shot te zetten. Vond hem wat aan de bittere kant en wat sterk maar verder wel aardig denk ik zo. 18g koffie / 36g uitloopt - 25sec doorlooptijd met pre-infuse meegerekent (dus timer starten tegelijk met de switch).
Zal een foto bijvoegen.
Om meer crema te krijgen (een dikkere laag). Dan kan ik denk ik beter iets grover malen? En wellicht de timer van de doorlooptijd starten na de pre-infuse? Dus vanaf het eerste moment dat de koffie in het kopje valt?
Grover malen heeft niet veel effect op de crema-laag. Staar je vooral ook niet blind op crema:
- Het doet niet bijzonder veel voor de smaak, losse crema is zelfs smerig.
- Crema is een indicator dat je in de omgeving zit van een correct proces. En eigenlijk kun je dat zelfs alleen omgekeerd gebruiken: geen crema betekent dat je iets verkeerd doet.
- Als je echt veel crema wilt dan is de versheid van de koffie belangrijker: hoe korter na de branddatum - des te meer schuim. Welke koffie gebruik je nu en wat is de branddatum?
Bitter = te veel extractie. Indicatieve tip is nog een klein beetje fijner malen. Shottijd (25-30) starten bij eerste druppels. Hoe lang meet je nu tussen start pomp en eerste druppels? 7-10 seconden is in de meeste gevallen ideaal. Totale tijd dat je pomp aanstaat dus tussen de 32-40 seconden. Ook maar als richtlijn.
Uiteindelijk telt alleen je smaak.
Londinium R - Option-O Lagom Casa - Umikot Planetary Distribution Tool by FrancisPavoni - Puqpress - Aeropress - Aergrind V3 - Puckrake (gold edition) by ArjenT5R™
Re: Mijn eerste 'gelukte' shot?
4LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Mijn eerste 'gelukte' shot?
5Ziet er goed uit!
Wat je ook zou kunnen doen om de verschillende delen van de espresso beter te begrijpen is een 'salami shot' maken. Dan vang je de espresso in 3 delen op om ze afzonderlijk te proeven, zo kun je het verschil in smaak van de delen van extractie proeven.
Qua tijd meet ik altijd vanaf de start dat ik mijn pomp aanzet en hou ik tussen de 25-30 seconden aan, dit is ook wat James Hoffmann aanraadt voor beginners (https://www.youtube.com/watch?v=hQaV3w_ ... fP&index=3).
Volgens mij is meten vanaf de eerste druppel voornamelijk van toegevoegde waarde als je gaat spelen met pre-infusie of verschillende drukken tijdens de shot.
Wat je ook zou kunnen doen om de verschillende delen van de espresso beter te begrijpen is een 'salami shot' maken. Dan vang je de espresso in 3 delen op om ze afzonderlijk te proeven, zo kun je het verschil in smaak van de delen van extractie proeven.
Qua tijd meet ik altijd vanaf de start dat ik mijn pomp aanzet en hou ik tussen de 25-30 seconden aan, dit is ook wat James Hoffmann aanraadt voor beginners (https://www.youtube.com/watch?v=hQaV3w_ ... fP&index=3).
Volgens mij is meten vanaf de eerste druppel voornamelijk van toegevoegde waarde als je gaat spelen met pre-infusie of verschillende drukken tijdens de shot.
Re: Mijn eerste 'gelukte' shot?
6Haha nou leuk om te horen dat het ergens op lijkt.
Oke dus bitter = fijner malen? Dat begrijp ik dan niet helemaal. In de beginners handleiding voor het maken van een espresso staat letterlijk het volgende:
"Als de koffie te bitter is met te veel heldere bitter smaken zoals toast, hout of citroenschil (lichtgebrande boon), of donkere bitter smaken zoals zwarte bessen, kruidnagel, tabak, rokerig grenen sap, of turf (donker gebrande boon) houd u de dosis hetzelfde maar maken we de maling grover. zodat het sneller stroomt. Dit zal de zuurgraad verhogen ten opzichte van de bitterheid"
Is dat dan omdat ik de pre infuse tijd eraf haal van de 25 seconden en daardoor fijner moet malen?
Want als ik de pre infuse tijd eraf haal, zeg even 10 seconden, dan zit ik nu op 15 seconden extractietijd zonder pre infuse. Dat betekent dat de stroom wat sneller door mag lopen als ik het goed zeg om weer richting de 25 seconden te komen en grover moet malen lijkt mij?
Haha ja met of zonder pre infuse tijd erbij timen is nog al een verschil (7-10 seconden). Ik neem aan dat dit wel van invloed is op de smaak en de maling, omdat er zonder de pre infuse tijd meegerekent een langere 'extractie/doorlooptijd' is.
Oke dus bitter = fijner malen? Dat begrijp ik dan niet helemaal. In de beginners handleiding voor het maken van een espresso staat letterlijk het volgende:
"Als de koffie te bitter is met te veel heldere bitter smaken zoals toast, hout of citroenschil (lichtgebrande boon), of donkere bitter smaken zoals zwarte bessen, kruidnagel, tabak, rokerig grenen sap, of turf (donker gebrande boon) houd u de dosis hetzelfde maar maken we de maling grover. zodat het sneller stroomt. Dit zal de zuurgraad verhogen ten opzichte van de bitterheid"
Is dat dan omdat ik de pre infuse tijd eraf haal van de 25 seconden en daardoor fijner moet malen?
Want als ik de pre infuse tijd eraf haal, zeg even 10 seconden, dan zit ik nu op 15 seconden extractietijd zonder pre infuse. Dat betekent dat de stroom wat sneller door mag lopen als ik het goed zeg om weer richting de 25 seconden te komen en grover moet malen lijkt mij?
Haha ja met of zonder pre infuse tijd erbij timen is nog al een verschil (7-10 seconden). Ik neem aan dat dit wel van invloed is op de smaak en de maling, omdat er zonder de pre infuse tijd meegerekent een langere 'extractie/doorlooptijd' is.
Re: Mijn eerste 'gelukte' shot?
7Dat klopt; teveel zuur: fijner malen, teveel bitter: grover malen.
Vind je hem te sterk; gebruik wat minder koffie.
Maar pas het liefst maar één variabele tegelijk aan! anders weet je niet wat nou de reden is van de smaakverandering.
Robusta geeft veel crema, Arabica geeft weinig crema.
Als laatste kun je nog spelen met de ratio.
Vind je hem te sterk; gebruik wat minder koffie.
Maar pas het liefst maar één variabele tegelijk aan! anders weet je niet wat nou de reden is van de smaakverandering.
Robusta geeft veel crema, Arabica geeft weinig crema.
Als laatste kun je nog spelen met de ratio.
Gr, Guido
La Pavoni Professional, Moccamaster, Bialetti Moka Express, Chemex, AeroPress, Kinu M47, Eureka Atom 60
La Pavoni Professional, Moccamaster, Bialetti Moka Express, Chemex, AeroPress, Kinu M47, Eureka Atom 60
Re: Mijn eerste 'gelukte' shot?
8GuidovW schreef: wo 07 jun 2023, 20:15 Dat klopt; teveel zuur: fijner malen, teveel bitter: grover malen.
Vind je hem te sterk; gebruik wat minder koffie.
Maar pas het liefst maar één variabele tegelijk aan! anders weet je niet wat nou de reden is van de smaakverandering.
Robusta geeft veel crema, Arabica geeft weinig crema.
Als laatste kun je nog spelen met de ratio.
Okee helder thanks voor de mededeling!
Bij 'te sterk' en 'minder koffie' gebruiken dan ook fijner malen?
Ik denk niet heel veel meer aan doen.. misschien opzoek naar een lichtere roasted boon.
Re: Mijn eerste 'gelukte' shot?
9Ziet er goed uit!
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Mijn eerste 'gelukte' shot?
10Thanks! De smaaktonen waren alleen te vol en het zuur overheerste een beetje.
Na weer wat geëxperimenteerd te hebben ben ik tot de volgende conclusie gekomen met deze silvia.
Ik zit nu op een pre-infuse van 12-15 seconden en een doorlooptijd van ong. 22 seconden. De pre-infuse + doorlooptijd samen zit ik op een totale extractietijd van 37 seconden met een uitloopt van 36g op 18g koffie.
Het is niet helemaal zoals de richtlijnen (te lange pre-infuse) en de koffie komt er een beetje heel dun stroperig uit. Ik heb alles getampt op een weegschaal met 15kg kracht! Maar de smaak is perfect!
Hele goede zachte smaaktonen die in balans zijn en de smaak komt langzaam en rustig op in de mond. Kwa maalgraad is dit wel wat ik zoek!
Het enige waar ik me een beetje 'druk' om maak is de te lange pre-infuse tijd en het misschien iets wat te stropigere straaltje wat eruit komt. Maar de smaak is wel goed!
Ik heb de maalgraad ietsje tande grover gehad. Pre infuse op 8-9 seconden, en dan een totale uitloopt van 25 seconden (met pre-induse) op 36 gram uitloop. Conclusie, shotje iets aan de zure kant.
Ga ik dan weer fijner kom ik op het eerste verhaal uit.
Iemand toevallig het tipje van de sluier?
Na weer wat geëxperimenteerd te hebben ben ik tot de volgende conclusie gekomen met deze silvia.
Ik zit nu op een pre-infuse van 12-15 seconden en een doorlooptijd van ong. 22 seconden. De pre-infuse + doorlooptijd samen zit ik op een totale extractietijd van 37 seconden met een uitloopt van 36g op 18g koffie.
Het is niet helemaal zoals de richtlijnen (te lange pre-infuse) en de koffie komt er een beetje heel dun stroperig uit. Ik heb alles getampt op een weegschaal met 15kg kracht! Maar de smaak is perfect!
Hele goede zachte smaaktonen die in balans zijn en de smaak komt langzaam en rustig op in de mond. Kwa maalgraad is dit wel wat ik zoek!
Het enige waar ik me een beetje 'druk' om maak is de te lange pre-infuse tijd en het misschien iets wat te stropigere straaltje wat eruit komt. Maar de smaak is wel goed!
Ik heb de maalgraad ietsje tande grover gehad. Pre infuse op 8-9 seconden, en dan een totale uitloopt van 25 seconden (met pre-induse) op 36 gram uitloop. Conclusie, shotje iets aan de zure kant.
Ga ik dan weer fijner kom ik op het eerste verhaal uit.
Iemand toevallig het tipje van de sluier?