Ik doseer doorgaans op gewicht 18g in 36g out...1: 2 ratio dus.
Qua richtlijnen 25 tot 30 sec voor een shot is het altijd een dubbel gevoel geweest.
Vanaf eerste drop of vanaf start pomp ?
Mijn timer op machine start standaard vanaf opzetten pomp.
Anderzijds als ik preinfusie toepas kan mn shot die 30 sec makkelijk overschreiden tot wel 35 sec of meer...
Tel ik bij mijn shot de preinfusietijd bij op tot 1e drop?
Vb preinfusie tot 1e drop 9sec + 25 a 30 sec = +- 35 sec...? Of hou ik die 25 sec aan ?
Nooit uitgekomen. Meningen verschillen.
Momenteel baseer ik me gewoon op mijn volume out, rond de 36g en de smaak
Maar had toch graag richtlijn qua aan te houden sec voor shot.
Onlangs video van Wired Gourmet bekeken en deze pleit dan weer om te wegen via volume in de basket.
Mikken we op 36g out kan het soms aangewezen zijn 19g of 20g koffie te gebruiken, dit mbt afstand tot de douche.
Leveling & wdt allemaal niet nodig volgens auteur...meeste shotissues te wijten aan foute volume dosering in basket. Te weinig of te veel.
Ik gebruik persoonlijk geen wdt of leveling tools...maal ook rechtstreeks in de portafilter.
Naked portafilter is onderweg voor kerst.
Hoe kijken jullie hier tegenover ?
Doseren op volume
1Espresso : Profitec 600 pid / Profitec pro T64
Filter : MoccaMaster Select / Commandante C40 MK4
Brander - Coffee bar : Cross Roast - Caffe Mundi Antwerpen
Filter : MoccaMaster Select / Commandante C40 MK4
Brander - Coffee bar : Cross Roast - Caffe Mundi Antwerpen