Hallo Allemaal,
Ik ben nu ruim 8-9 maanden op mijn espresso reis en denk dat ik de basis wel redelijk onder de knie heb. Ik kan consistent, de juiste ratio's halen en krijg relatief smaakvolle kopjes koffie.
Echter blijf ik een (groot) frustratie punt houden, ik kan in 95% van de gevallen nooit de tasting notes terug proeven in mijn koffie. Mijn koffie smaakt nou gewoon naar koffie.... Dat is op zich niet erg, maar ik heb het gevoel dat er meer uit te halen is....
Ik merk wel dat er verschil zit tussen de verschillende bonen die ik gebruik, maar hinten van chocolade, honing, verschillende type noten, kaneel, citrus, etc. proef ik eigenlijk nooit terug in mijn koffie. (Ook niet als ik ga variëren in ratio's of tijd. ik merk wel dat boon x beter smaakt als ristretto dan als 1:2, en vice versa. Maar voor de tasting notes maakt dit nooit echt uit)
De enige uitzondering hierop zijn 'aardse tinten' die kan ik er wel goed uit halen en ik heb ooit op vakantie een zakje koffie meegenomen van een kleine locale branderij waar tinten van Perzik/Abrikoos in zouden moeten zitten (die er zowaar ook uit kwamen in mijn koffie, het kan dus wel )
Qua bonen koop ik meestal (verse) zakjes van 200-250 gram bij kleinere branderijen (zoals Lot61 of Little Roastery)
Qua Machine (LaMarzocco Micra); Ik brouw standaard op 96 graden, geen pre-infusie en als water gebruik ik Spa Blauw.
Qua workflow; Na het malen doe ik een kleine WDT en tamp ik mijn puck. 17 gram in, ik aim meestal voor een ratio van 1:1,5 in 23-30 seconden. (ik start de timer vanaf de eerste druppel). Verder hou ik alles bij in de app Beanconqueror
Wie van jullie heeft advies/tips voor mij waar ik eens naar zou moeten kijken om toch wat meer tasting notes uit mijn koffie te halen? Moet ik naar totale andere ratio's gaan kijken, of spelen met de temperatuur, of toch voor de pre-infusie gaan?
Ik weet het niet echt en ben daarom opzoek naar jullie advies
Alvast bedankt voor jullie feedback!
Re: Tasting Notes in Koffie
2Heb je al eens de espresso van de bonen geproefd bij de bron waar je de bonen kocht? Dan weet je hoe zij het daar kunnen laten smaken. Als je daar wel die specifieke smaken eruit proeft dan weet je dat het aan jouw aanpak ligt, proef je die daar aan de bron ook niet dan ligt het niet aan je methode.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Tasting Notes in Koffie
3Volgens mij is het ook gewoon iets wat je moet trainen.
Ik zit ik Colombia en heb hier een cupping session gedaan voor toeristen, en we begonnen met het trainen van ons smaak en reukvermogen om de verschillende geuren en aromas te kunnen onderscheiden.
Zie:
https://sca.training/shop-offers/le-nez ... coffee-kit
En
https://sca.coffee/research/coffee-tasters-flavor-wheel (probeer van binnen naar buiten de smaken te identificeren)
Ik zit ik Colombia en heb hier een cupping session gedaan voor toeristen, en we begonnen met het trainen van ons smaak en reukvermogen om de verschillende geuren en aromas te kunnen onderscheiden.
Zie:
https://sca.training/shop-offers/le-nez ... coffee-kit
En
https://sca.coffee/research/coffee-tasters-flavor-wheel (probeer van binnen naar buiten de smaken te identificeren)
☕ Hedone Honne × Superkop × NanoFoamer PRO ☕
Re: Tasting Notes in Koffie
4Dit heb ik nog niet gedaan. Ik heb uiteraard wel bij verschillende koffie tentjes, speciale dingen geproefd en dat is ook semi de reden dat ik zelf met de hobby aan de slag ben gegaan. zal eens kijken wat de opties hier zijn (of als je nog tips hebt hoor ik het graag)fransg schreef: vr 10 jan 2025, 14:48 Heb je al eens de espresso van de bonen geproefd bij de bron waar je de bonen kocht? Dan weet je hoe zij het daar kunnen laten smaken. Als je daar wel die specifieke smaken eruit proeft dan weet je dat het aan jouw aanpak ligt, proef je die daar aan de bron ook niet dan ligt het niet aan je methode.
robinfcb schreef: vr 10 jan 2025, 15:15 Volgens mij is het ook gewoon iets wat je moet trainen.
Ik zit ik Colombia en heb hier een cupping session gedaan voor toeristen, en we begonnen met het trainen van ons smaak en reukvermogen om de verschillende geuren en aromas te kunnen onderscheiden.
Zie:
https://sca.training/shop-offers/le-nez ... coffee-kit
En
https://sca.coffee/research/coffee-tasters-flavor-wheel (probeer van binnen naar buiten de smaken te identificeren)
Die kit is wel leuk voor 'ooit' want dat duwt je nog verder de rabbit hole in (en is zeker niet goedkoop....) en het wiel heb ik inderdaad al meerdere keren gezien, maar ik proef het gewoon niet. Maar dit ligt misschien inderdaad aan training. (bij Wijn gaat dit namelijk een stuk beter)
La Marzocco Linea Micra - Fiorenzato AllGround Sense
Re: Tasting Notes in Koffie
5In het begin van mijn koffie-hobby ging ik bijvoorbeeld bij Screaming Beans of bij Trakteren hier in de stad espresso drinken en dan kocht ik de bonen die zij gebruikten om het thuis ook zo te doen. Soms vroeg ik naar wat zij doseerden, zo deden ze bij Trakteren destijds met zeer lichte boontjes 22g fijn maalsel in, en ongeveer 22g espresso uit.ctykil schreef: vr 10 jan 2025, 15:47
Dit heb ik nog niet gedaan. Ik heb uiteraard wel bij verschillende koffie tentjes, speciale dingen geproefd en dat is ook semi de reden dat ik zelf met de hobby aan de slag ben gegaan. zal eens kijken wat de opties hier zijn (of als je nog tips hebt hoor ik het graag)
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Tasting Notes in Koffie
6Zou ook is ander water gebruiken! Volgens mij is Spa blauw niet t beste om koffie mee te zetten, mist volgens mij bepaalde mineralen (kan t fout hebben) maar als de rest allemaal goed zit is dit nog een variabele waar je naar kan kijken
Lelit MaraX - Sculptor 078S - Specialita Mat Zwart