Hoe frustrerend kan het zijn!?
We hebben onze espresso machine nu ongeveer een half jaar maar het blijft eigenlijk allemaal een beetje hangen tussen niet lekkere en lekkere espresso. Ik mis de kennis om er echt een succes van te maken.
Ik ben nu alweer een paar weken aan het rommelen met mijn koffie. Wij hebben:
Rocket Espresso Appartamento TCA
Rocket Giannino grinder
Qua boon zit ik op een melange omdat ik nog beginnend ben leek mij dat nog even het beste.
De boon: https://www.koffiemiep.nl/product-page/koffie-1147
De grinder had geen goed 0 punt meer, dus ik wilde hem graag weer een keer netjes afstellen. Alleen blijft het nu zoeken naar de juiste settings. Tevens ben ik net van boon veranderd, want ik wilde weleens wat anders proberen. Ik had deze https://www.koffiemiep.nl/product-page/5011-melange
Van de week stond hij duidelijk echt te fijn, want het duurde zo’n 50 seconde, 18,5 gram - 36 gram Espresso. Dus vanaf daar grover gaan zetten. In stapjes, shot weg gooien, weer wegen en zetten. Maar het blijft steeds te zuur. Ik zit nu weer terug op stand 3 waar ik deze week al eerder op stond maar het geeft nog steeds een zure espresso.
Ik maal, WDT, verdeel en tamp. Tampen deed ik van de week misschien wat te enthousiast, dus dat doe ik nu rustig zonder m’n hele gewicht erin te gooien. Dan flush ik even, dan zet ik m’n weegschaal goed en kan het feest beginnen. De cijfers zien er volgens mij goed uit, de looks ook?? Maar de smaak….
Inmiddels ben ik aan het testen met 18 gram - 36 gram (ongeveer, want soms doe ik de hendel net wat te laat naar beneden).
Nu heb ik een flowrate van 1.1 in 33 seconde voor 36,9 gram.
Mijn tijd begint te lopen bij de first drip.
Op de foto’s zie je het resultaat van mijn dubbele espresso en de puck.
https://flic.kr/s/aHBqjC1AKf
Wekelijks back flush ik mijn machine en 1x in de maand doe ik een chemische reiniging en haal ik ook het shower screen eruit met een lepel en maak dat ook goed schoon.
Kunnen we hier al ergens iets uit opmaken? Overzie ik hier iets?
Re: Wat overzie ik nu? mijn Espresso blijft zuur
2Als ik alle zo lees en de plaatsjes bekijken denk ik als eerst is de temperatuur wel goed (lees heet genoeg)?EstherM schreef: vr 07 feb 2025, 13:05 Hoe frustrerend kan het zijn!?
We hebben onze espresso machine nu ongeveer een half jaar maar het blijft eigenlijk allemaal een beetje hangen tussen niet lekkere en lekkere espresso. Ik mis de kennis om er echt een succes van te maken.
Ik ben nu alweer een paar weken aan het rommelen met mijn koffie. Wij hebben:
Rocket Espresso Appartamento TCA
Rocket Giannino grinder
Qua boon zit ik op een melange omdat ik nog beginnend ben leek mij dat nog even het beste.
De boon: https://www.koffiemiep.nl/product-page/koffie-1147
De grinder had geen goed 0 punt meer, dus ik wilde hem graag weer een keer netjes afstellen. Alleen blijft het nu zoeken naar de juiste settings. Tevens ben ik net van boon veranderd, want ik wilde weleens wat anders proberen. Ik had deze https://www.koffiemiep.nl/product-page/5011-melange
Van de week stond hij duidelijk echt te fijn, want het duurde zo’n 50 seconde, 18,5 gram - 36 gram Espresso. Dus vanaf daar grover gaan zetten. In stapjes, shot weg gooien, weer wegen en zetten. Maar het blijft steeds te zuur. Ik zit nu weer terug op stand 3 waar ik deze week al eerder op stond maar het geeft nog steeds een zure espresso.
Ik maal, WDT, verdeel en tamp. Tampen deed ik van de week misschien wat te enthousiast, dus dat doe ik nu rustig zonder m’n hele gewicht erin te gooien. Dan flush ik even, dan zet ik m’n weegschaal goed en kan het feest beginnen. De cijfers zien er volgens mij goed uit, de looks ook?? Maar de smaak….
Inmiddels ben ik aan het testen met 18 gram - 36 gram (ongeveer, want soms doe ik de hendel net wat te laat naar beneden).
Nu heb ik een flowrate van 1.1 in 33 seconde voor 36,9 gram.
Mijn tijd begint te lopen bij de first drip.
Op de foto’s zie je het resultaat van mijn dubbele espresso en de puck.
https://flic.kr/s/aHBqjC1AKf
Wekelijks back flush ik mijn machine en 1x in de maand doe ik een chemische reiniging en haal ik ook het shower screen eruit met een lepel en maak dat ook goed schoon.
Kunnen we hier al ergens iets uit opmaken? Overzie ik hier iets?
Ten eerst heeft zo'n apparaat (boiler) zeker ca 20 minuten (beter half uur) nodig om op te warmen. Dus niet aanzetten en gaan met die banaan.
En is je espresso ook heet als je het drinkt?
Probeer een neutrale koffie boon. Ik zou met een allemansvriend testen ( zeker geen light roast oid) bv een Brasil YB ofzo.
Die hoort zeker niet zuur te zijn maar meer zoet..
Re: Wat overzie ik nu? mijn Espresso blijft zuur
3Ik ben trouwens ook zelf een beetje door deze fase gegaan en ben er achter gekomen dat ik de meeste espresso gewoon niet lekker vind.
Beetje melk / suiker maakt veel goed : )
Filter koffie zwart prima maar plain espresso is soms gewoon echt bah.
Dus misschien is het ook jou ding niet?
Beetje melk / suiker maakt veel goed : )
Filter koffie zwart prima maar plain espresso is soms gewoon echt bah.
Dus misschien is het ook jou ding niet?

Re: Wat overzie ik nu? mijn Espresso blijft zuur
4Heb je ook andere bonen geprobeerd?
Deze bijvoorbeeld
https://hoofdkwartier-koffiebranderij.n ... nen-blend/
Als je in een goede specialty coffee plek lekkere espresso proeft en je neemt een zakje van de bonen die zij gebruiken mee, dan heb je een referentie.
Als je in Amsterdam woont kan ik even langs fietsen of kun je eerst bij mij proeven en wat van die bonen meenemen, dan weet je dat het wel of niet aan de bonen ligt.
Deze bijvoorbeeld
https://hoofdkwartier-koffiebranderij.n ... nen-blend/
Als je in een goede specialty coffee plek lekkere espresso proeft en je neemt een zakje van de bonen die zij gebruiken mee, dan heb je een referentie.
Als je in Amsterdam woont kan ik even langs fietsen of kun je eerst bij mij proeven en wat van die bonen meenemen, dan weet je dat het wel of niet aan de bonen ligt.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Wat overzie ik nu? mijn Espresso blijft zuur
5Hij is zeker wel warm genoeg. Hij gaat om 7 uur met de slimme stekker automatisch aan en laat hem dan minimaal 1 uur of 1,5 met rust voordat ik ermee "aan de slag ga". Voordat ik een shot ga maken laat ik hem ook nog even flushen zodat ik een constante temperatuur krijg. Espresso kan ik zeer zeker wel waarderen, gisteren smaakte hij ineens vrij aardig, dus wie weet ben ik er nu dan toch echt bijna.Kaan schreef: vr 07 feb 2025, 13:32Als ik alle zo lees en de plaatsjes bekijken denk ik als eerst is de temperatuur wel goed (lees heet genoeg)?EstherM schreef: vr 07 feb 2025, 13:05 Hoe frustrerend kan het zijn!?
We hebben onze espresso machine nu ongeveer een half jaar maar het blijft eigenlijk allemaal een beetje hangen tussen niet lekkere en lekkere espresso. Ik mis de kennis om er echt een succes van te maken.
Ik ben nu alweer een paar weken aan het rommelen met mijn koffie. Wij hebben:
Rocket Espresso Appartamento TCA
Rocket Giannino grinder
Qua boon zit ik op een melange omdat ik nog beginnend ben leek mij dat nog even het beste.
De boon: https://www.koffiemiep.nl/product-page/koffie-1147
De grinder had geen goed 0 punt meer, dus ik wilde hem graag weer een keer netjes afstellen. Alleen blijft het nu zoeken naar de juiste settings. Tevens ben ik net van boon veranderd, want ik wilde weleens wat anders proberen. Ik had deze https://www.koffiemiep.nl/product-page/5011-melange
Van de week stond hij duidelijk echt te fijn, want het duurde zo’n 50 seconde, 18,5 gram - 36 gram Espresso. Dus vanaf daar grover gaan zetten. In stapjes, shot weg gooien, weer wegen en zetten. Maar het blijft steeds te zuur. Ik zit nu weer terug op stand 3 waar ik deze week al eerder op stond maar het geeft nog steeds een zure espresso.
Ik maal, WDT, verdeel en tamp. Tampen deed ik van de week misschien wat te enthousiast, dus dat doe ik nu rustig zonder m’n hele gewicht erin te gooien. Dan flush ik even, dan zet ik m’n weegschaal goed en kan het feest beginnen. De cijfers zien er volgens mij goed uit, de looks ook?? Maar de smaak….
Inmiddels ben ik aan het testen met 18 gram - 36 gram (ongeveer, want soms doe ik de hendel net wat te laat naar beneden).
Nu heb ik een flowrate van 1.1 in 33 seconde voor 36,9 gram.
Mijn tijd begint te lopen bij de first drip.
Op de foto’s zie je het resultaat van mijn dubbele espresso en de puck.
https://flic.kr/s/aHBqjC1AKf
Wekelijks back flush ik mijn machine en 1x in de maand doe ik een chemische reiniging en haal ik ook het shower screen eruit met een lepel en maak dat ook goed schoon.
Kunnen we hier al ergens iets uit opmaken? Overzie ik hier iets?
Ten eerst heeft zo'n apparaat (boiler) zeker ca 20 minuten (beter half uur) nodig om op te warmen. Dus niet aanzetten en gaan met die banaan.
En is je espresso ook heet als je het drinkt?
Probeer een neutrale koffie boon. Ik zou met een allemansvriend testen ( zeker geen light roast oid) bv een Brasil YB ofzo.
Die hoort zeker niet zuur te zijn maar meer zoet..
Re: Wat overzie ik nu? mijn Espresso blijft zuur
6Dat is wel een leuke tip ja! Waar mijn huidige bonen vandaan komen is naast branderij ook een koffie zaakje, dus ik zal daar dit weekend eens een espresso bestellen!fransg schreef: vr 07 feb 2025, 14:49 Heb je ook andere bonen geprobeerd?
Deze bijvoorbeeld
https://hoofdkwartier-koffiebranderij.n ... nen-blend/
Als je in een goede specialty coffee plek lekkere espresso proeft en je neemt een zakje van de bonen die zij gebruiken mee, dan heb je een referentie.
Als je in Amsterdam woont kan ik even langs fietsen of kun je eerst bij mij proeven en wat van die bonen meenemen, dan weet je dat het wel of niet aan de bonen ligt.
Amsterdam woon ik niet, maar bedankt voor dit uiterst attente aanbod!
Re: Wat overzie ik nu? mijn Espresso blijft zuur
7Ik herken de “opstartproblemen”. Wat je ook probeert, het lukt maar niet om een consistente espresso te zetten.
Het lijkt in mijn ogen dat je te fijn maalt. (Maar dat is en blijft lastig vanaf het scherm beoordelen) Daarnaast is de 18/36 ook maar een startpunt en zeker niet voor elke boon de juiste. Ik hanteer vaak 17,5/40 wat me meestal meer succes geeft bij een eerste keer met een nieuwe boon. Doorlooptijd zou dan ergens tussen de 25 en 35 moeten uitkomen, vanaf het moment dat je de hendel opent.
Een naked portafilter kan je helpen inzicht te krijgen bij het probleem.
Ik ben benieuwd of dit betere resultaten geeft.
Het lijkt in mijn ogen dat je te fijn maalt. (Maar dat is en blijft lastig vanaf het scherm beoordelen) Daarnaast is de 18/36 ook maar een startpunt en zeker niet voor elke boon de juiste. Ik hanteer vaak 17,5/40 wat me meestal meer succes geeft bij een eerste keer met een nieuwe boon. Doorlooptijd zou dan ergens tussen de 25 en 35 moeten uitkomen, vanaf het moment dat je de hendel opent.
Een naked portafilter kan je helpen inzicht te krijgen bij het probleem.
Ik ben benieuwd of dit betere resultaten geeft.
Re: Wat overzie ik nu? mijn Espresso blijft zuur
8Je zou eens kunnen proberen om de koffie langer te laten doorlopen, echt langer, bijvoorbeeld:
18 gram gemalen bonen in,
50 seconden doorlooptijd en
36 á 40 gram espresso uit.
18 gram gemalen bonen in,
50 seconden doorlooptijd en
36 á 40 gram espresso uit.
Machine voor mijn vrouw: QuickMill Aquaviva. Kantoor: Rancilio Silvia PdG V2 en La Pavoni Europiccola, Molen: Mini Mazzer & Mazzer Major.
Re: Wat overzie ik nu? mijn Espresso blijft zuur
9wat je ook zou kunnen doen is een specialist inhuren voor een workshop bij je thuis. Ik heb een tijdje geleden op een beurs samengewerkt met een barista die leuke trainingen geeft. Als je zoekt op geertjandebaristaman dan vind je m wel. Geert Jan zit al lang in het vak en heeft veel ervaring met verschillende koffie machines en molens.
(ik plaats dit bericht overigens zonder verder eigen belang, dus is welgemeend advies en geen reclame)
(ik plaats dit bericht overigens zonder verder eigen belang, dus is welgemeend advies en geen reclame)
Re: Wat overzie ik nu? mijn Espresso blijft zuur
10Waar woon je? Ik doe het uitleggen voor niks als je in de buurt, ben professioneel thuis barista, thuis koffiebrander met zonder SCA diploma en sinds 2012 hiermee bezig en niemand hoeft mij te vertellen hoe vet lekker mijn koffie is of hoe gek experimenteel de smaak van koffie kan zijn!EstherM schreef:Hoe frustrerend kan het zijn!?
Kunnen we hier al ergens iets uit opmaken? Overzie ik hier iets?


Oh ja, ik doe ook een beetje erbij een forum over koffie modereren!

Zuur duidt op teveel koffie en/te grove maling of een te lage temperatuur voor deze koffie, dat kan zijn dat de pressostaat of pid wat hoger gezet moet worden als dat zo is maar het kan ook komen omdat je te lang flushed voor je shot. Je geeft aan dat je flushed, om erachter te komen of je dat te lang doet kun je een keer een bakkie zetten zonder te flushen of heel kort. Zeg een seconde of 2 max gewoon even voor de test. De rocket heeft wel de capaciteit voor een goede stabiele temperatuur dus de machine moet het kunnen!
Flushen doe je tot de zgn flash boil weg is, het sputterende kokende water wat als eerste uit de groep komt.
Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!