Ik heb de volgende vraag...
Hoe stellen jullie de maalgraad in?
Bij te grove maling loopt het water te snel door, en wordt er geen druk opgebouuwd.
Bij een te fijne maling loopt er geen water door en uiteraard is de druk dan te hoog.
Maar daar tussen ligt nog een heel gebied.
Ik heb meerdere maalgraden in dit gebied geprobeerd.
De druk komt vreemd genoeg altijd rond de 8 bar.
Hoe stellen jullie de maalgraad nauwkeurig in?
Peter.
Re: hoe doen jullie dat? instellen juiste maalgraad.
2Je moet voor een dubbele proberen uit te komen op 50 a 60 ml in 25 sec. Heb je na 25 sec meer koffie in je kopje, dan moet je fijner malen.
Micra&Ultra
Re: hoe doen jullie dat? instellen juiste maalgraad.
3Klopt, met enige marge zijn timing en hoeveelheid de bepalend factoren. Probeer de timing altijd rond die 25-30 seconden te houden.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Re: hoe doen jullie dat? instellen juiste maalgraad.
4Gaan we dogma's bezigen Spironski?
Ik stel altijd af op een mooi muizenstaartje. Als het stroompje te snel gaat dan doe ik wat fijner, als het stroompje gaat druppelen dan doe ik wat grover.
Ik stel altijd af op een mooi muizenstaartje. Als het stroompje te snel gaat dan doe ik wat fijner, als het stroompje gaat druppelen dan doe ik wat grover.
Is je koffie te zuur?
Is je koffie te bitter?
Is je koffie te intens?
Snap je het allemaal niet meer?
Lees dit
Is je koffie te bitter?
Is je koffie te intens?
Snap je het allemaal niet meer?
Lees dit
Re: hoe doen jullie dat? instellen juiste maalgraad.
5Auw! iemand die mij van dogma's beticht.... Maar als ik nog eens lees:
"Klopt, met enige marge zijn timing en hoeveelheid de bepalend factoren. Probeer de timing altijd rond die 25-30 seconden te houden."... vallen die dogma's toch ook wel mee!
Ik denk eerlijk gezegd dat jij met jouw parameters niet eens zo heel ver af komt van die 25-30 seconden. Ikzelf kijk inderdaad naar hoe de koffie uit het portafilter stroomt èn let op timing. Mij valt dan op dat een muizenstaart eigenlijk altijd die +/-30 seconden oplevert!
"Klopt, met enige marge zijn timing en hoeveelheid de bepalend factoren. Probeer de timing altijd rond die 25-30 seconden te houden."... vallen die dogma's toch ook wel mee!
Ik denk eerlijk gezegd dat jij met jouw parameters niet eens zo heel ver af komt van die 25-30 seconden. Ikzelf kijk inderdaad naar hoe de koffie uit het portafilter stroomt èn let op timing. Mij valt dan op dat een muizenstaart eigenlijk altijd die +/-30 seconden oplevert!
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Re: hoe doen jullie dat? instellen juiste maalgraad.
6Sorry Spir
Maar die 25-30 sec is erg vaak herhaalde term die eigenlijk erg vaag is. Hangt teveel af van preinfusie en soort machine wat optimaal is.
Maar die 25-30 sec is erg vaak herhaalde term die eigenlijk erg vaag is. Hangt teveel af van preinfusie en soort machine wat optimaal is.
Is je koffie te zuur?
Is je koffie te bitter?
Is je koffie te intens?
Snap je het allemaal niet meer?
Lees dit
Is je koffie te bitter?
Is je koffie te intens?
Snap je het allemaal niet meer?
Lees dit
Re: hoe doen jullie dat? instellen juiste maalgraad.
7Ik tel pre-infusie überhaupt niet mee met de extractietijd. Bij mij duurt het zeker 10 seconden voordat er wat uit de pf komt, en dan zou 25 seconden wel erg kort zijn als totaaltijd. Ik heb ook altijd gedacht dat die 25-30 seconden zònder pre-infusietijd golden.
Volgens Illy zouden er na 40 seconden extraheren ongewenste smaakjes meekomen uit het maalsel, dus ongeacht de hoeveelheid. En dat geloof ik dan maar. Dus ook als de koffie die uit de pf komt nog niet overgeëxtraheerd lijkt ben ik toch geneigd om dan af te kappen (maar dat gebeurd dus zelden).
Verder blijft voor mij het enige dat ècht bepalend is je eigen smaak, dus laten we inderdaad flexibel blijven. En mijn smaak zegt mij dat muizenstaartjes inderdaad lekkere koffie opleveren en dat gaat bijna altijd samen met plus minus 30 seconden (bij mij, althans).
Samenvattend: geen dogma's maar wel handige aanwijzingen!
Volgens Illy zouden er na 40 seconden extraheren ongewenste smaakjes meekomen uit het maalsel, dus ongeacht de hoeveelheid. En dat geloof ik dan maar. Dus ook als de koffie die uit de pf komt nog niet overgeëxtraheerd lijkt ben ik toch geneigd om dan af te kappen (maar dat gebeurd dus zelden).
Verder blijft voor mij het enige dat ècht bepalend is je eigen smaak, dus laten we inderdaad flexibel blijven. En mijn smaak zegt mij dat muizenstaartjes inderdaad lekkere koffie opleveren en dat gaat bijna altijd samen met plus minus 30 seconden (bij mij, althans).
Samenvattend: geen dogma's maar wel handige aanwijzingen!
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Re: hoe doen jullie dat? instellen juiste maalgraad.
8Ik woon op het platteland.je hebt hier muizen en dus ook muizenstaarten in allerlei soorten en maten.
Re: hoe doen jullie dat? instellen juiste maalgraad.
9Nou, zelfs in de stad heb je nog genoeg muizenstaarten hoor!
Voor wie niet weet waar we het over hebben: Als de espresso uit je pf komt kan het straaltje de grootte en dikte van een muizenstaart aannemen en nog gaan kronkelen ook nog! Vaak is dat de indicatie dat je een erg lekker bakje te wachten staat. Het zal te maken hebben met doorstroomsnelheid en viscositeit van de espresso die je aan het zetten bent, en die dan dus optimaal is.
Voor wie niet weet waar we het over hebben: Als de espresso uit je pf komt kan het straaltje de grootte en dikte van een muizenstaart aannemen en nog gaan kronkelen ook nog! Vaak is dat de indicatie dat je een erg lekker bakje te wachten staat. Het zal te maken hebben met doorstroomsnelheid en viscositeit van de espresso die je aan het zetten bent, en die dan dus optimaal is.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Re: hoe doen jullie dat? instellen juiste maalgraad.
10Net een bak gezet van nieuw brandsel.Dat is ook altijd zoeken naar de juiste maalstand.Maar eerste keer raak.Ook een kronkelstaart.Lekkere espresso.
Nog drie zakken fabriekskoffie.Zijn we daar ook weer van af.
Nog drie zakken fabriekskoffie.Zijn we daar ook weer van af.