Over koffie en gezondheid doen allerlei verhalen de ronde. Onderstaand een aantal antwoorden op een aantal veelgehoorde vragen.
1) Is koffie slecht voor het hart?
De meeste studies brachten aan het licht dat een matig koffieverbruik (minder dan 5 kopjes per dag) geen enkel risico voor hart- en bloedvaten inhoudt. Wel wordt aangezet tot voorzichtigheid bij mensen met een snelle hartslag of extrasystolen, omdat koffie uiteraard een stimuleren effect heeft op het hart.
2) Welke effecten heeft koffie op de bloeddruk?
Bij regelmatige cafeïnedrinkers heeft koffie hooguit een klein effect op de bloeddruk. Bij personen die een tijdje geen cafeïne hebben ingenomen, kan koffie drinken evenwel een lichte verhoging van de bloeddruk als gevolg hebben, die echter van korte duur is.
3) Veroorzaakt koffie maagzweren?
Nee. In tegenstelling tot een wijdverbreide opvatting hebben onderzoeken aangetoond dat er geen direct verband bestaat tussen koffieverbruik en maag- of duodenumzweren. Bij personen met een branderige maag kan het gevoel van 'branderigheid' versterken. Een branderige maag die aan koffie wordt toegeschreven, lijkt veel meer te maken te hebben met de samenstelling van de maaltijd die aan de koffie voorafgaat.
4) Is koffie een drug?
Zoals bij chocolade en andere eetwaren bestaan er heuse 'koffiefanaten'. Het gaat evenwel niet om een verslaving in de medische betekenis van het woord. Koffieverbruik leidt niet tot dwangmatig gedrag of afwijkend sociaal gedrag, koffiedrinkers hebben geen behoefte aan een steeds hogere 'dosis' om het gewenste effect te bereiken. Normale schommelingen in het koffieverbruik hebben van de ene dag tot de andere geen bijzondere symptomen of ongewenste neveneffecten als gevolg.
5) Koffie: een bron van prestatie?
Recente wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat een inname van cafeïne (200 mg) niet alleen de waakzaamheid verhoogt, maar ook bevorderlijk is voor het geheugen. Cafeïne kan de snelheid waarmee onze hersenen informatie verwerken, met 10% doen toenemen. Cafeïne helpt de verminderde aandacht en het concentratieverlies na een maaltijd tegen te gaan.
6) Bestaat er een maximale leeftijd waarna men beter geen koffie meer drinkt?
Op koffieverbruik staat geen leeftijdsgrens. Koffie drinken is een genoegen dat senioren gerust dagelijks kunnen blijven smaken. Het gaat gepaard met verscheidene gunstige effecten, onder meer voor het zenuwstelsel. Het drinken van koffie vermindert ook het aantal gevallen van de ziekte van Alzheimer en van diabetes.
Senioren hebben een verminderd dorstgevoel. Al wat hen kan aansporen meer te drinken, is dus aan te raden. Koffieverbruik bij senioren verdient dus aanmoediging.
7) Koffie remt spierpijn
Uit Brits onderzoek blijkt dat koffie de spierpijn na het sporten kan verminderen. De pijn van stramme spieren zou met twee kopjes gehalveerd worden. Belangrijk om weten is dat het onderzoek werd uitgevoerd bij vrouwen die niet vaak sporten en niet regelmatig koffie drinken. Koffie kan, volgens verschillende koffiebedrijven, dienen om beter te presteren en alerter te blijven.
Koffie en gezondheid
1Martijn Verhaeg - mountainbike clinic
Cookin' BV - www.cookin.nl
Het weblog voor koffiegekken - www.koffiegek.nl
Het weblog voor theegekken - www.theegek.nl
Horecaondernemer? - www.horecakoffie.nl
Gek van fietsen? www.rideit.nu
Cookin' BV - www.cookin.nl
Het weblog voor koffiegekken - www.koffiegek.nl
Het weblog voor theegekken - www.theegek.nl
Horecaondernemer? - www.horecakoffie.nl
Gek van fietsen? www.rideit.nu