Hallo allen,
Ik heb laatst een Bialetti Moka Express gekocht. Nu heb ik wel eens gehoord dat het probleem met deze manier van koffiezetten is dat de koffie in aanraking komt met te heet water waardoor je koffie met een verbrande smaak krijgt. Heeft iemand hier ervaring mee Of is dit slechts een gerucht?
Re: Bialetti Moka Express
2Inderdaad verbrand koffie als het heter wordt dan 96C. Als je dan zo'n potje een tijd op het vuur hebt staan waardoor het helemaal is door verwarmd voordat het water kookt dat vervolgens door de koffie gaat...
De truc schijnt te zijn dat je het potje met warm water op het vuur zet en dit uit zet zodra het water begint met borrelen.
De truc schijnt te zijn dat je het potje met warm water op het vuur zet en dit uit zet zodra het water begint met borrelen.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Re: Bialetti Moka Express
3Heb je al eens een search gedaan hier? Je kan er redelijk wat over vinden
Is de 6th wave aan het voorbereiden
Re: Bialetti Moka Express
4Ja ik heb er wel al redelijk wat over opgezocht. Dus ik weet wel dat in theorie de koffie verbrand als het in aanraking komt met te heet water. Maar ik wilde weten of er mensen zijn die serieus klachten hebben over verbrande koffie uit de mokapot of dat dit in de praktijk wel meevalt.
Re: Bialetti Moka Express
5Heb je het filmpje van james hoffman al gezien? Is niet de minste. Maling is ook belangrijk, Misschien wel belanrijker. Wat ik gemerkt heb is dat voornamelijk snel afkoelen van de pot en voor het stomen van het vuur halen doorslaggevend is om bitterheid te voorkomen.
Is de 6th wave aan het voorbereiden
Re: Bialetti Moka Express
6Ik heb het filmpje van James Hoffman bekeken, bedankt voor de tip. Ik had zelf ook al het idee dat de koffie een bittere smaak kreeg wanneer je te lang wacht en daardoor de hete stoom door de koffie gaat. Het is dus van belang dat je de pot van het vuur haalt zo gauw je een borrelend, stomend geluid hoort.
Re: Bialetti Moka Express
7Ik las ook een tip om er dan meteen een natte theedoek omheen te wikkelen. Dat stopt het koken meteen, en geeft betere koffie.
Bezzera BZ07 PID, Rossi RR45
Re: Bialetti Moka Express
8Yep, je wilt het eigelijk net voor zijn, dat is makkelijk te timen overigens. Daarna afkoelen, ik zet hem gewoon in de gootsteen met daarin een paar cm koude water. Maar zoals met alle koffie; zonder vers gebrande bonen en een maler is het kansloos om een goede bak te krijgen.
Is de 6th wave aan het voorbereiden
Re: Bialetti Moka Express
9Maar hoe dan ook zal het water aanvankelijk toch moeten koken om daar stoomdruk door het maalsel gedrukt te worden. het is dan in elk geval 100C, toch?
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Re: Bialetti Moka Express
10Het water hoeft natuurlijk niet te koken om druk opbouw te krijgen. Zeker als je grover maalt zal de benodigde druk een stuk lager zijn en dus ook de benodigde temp lager zijn.
Is de 6th wave aan het voorbereiden