Ha Kor,
ik ben ook bijzonder nieuw op het forum en met het koffiezetten en heb toevallig sinds een week ook een Silvia (ook 2e hands) met daarbij een Mahlkonig Vario.
Misschien kun jij als eerste newbee mij als tweede newbee uitleggen wat je nou bedoelt met "Vandaag heb ik ook de bar wat teruggedraaid gelukkig zat er een nieuw model opv in."? Wat is een 'bar' en wat is een 'opv'?
En merk je verschil met het nieuwe filterbakje?
Martin
Re: Kennismaking
2Als er fouten instaan hoop ik verbeterd te worden door de experts hier, maar naar mijn beste kunnen.
De meeste Silvia's schijnen het water met een hogere druk dan optimaal door de koffie heen te pompen.
9 bar schijnt goed te zijn maar de pomp van de Silvia heeft als max 15 bar (hoeft ie niet op te staan) daardoor is je kopje zo vol met koffie met een mindere smaak.
De opv zorgt ervoor dat het water terugvloeit wanneer de ingestelde druk wordt behaald zo stroomt het water minder snel door de koffie indien hij goed getampt is.
De Silvia is al een tijdje op de markt daardoor zijn er verschillende versies van de opv.
De eerste kon ingesteld worden door er een ringetje in.te plaatsen. Hiermee heb ik geen ervaring
De nieuwere kan je draaien.
Hier is een linkje met de manier hoe ik het heb gedaan. Staat ook een foto bij om het duidelijker te maken.
http://coffee.hastie.id.au/pressure-mod ... for-silvia
Schijnt niet de beste manier te zijn maar ik heb geen portafilter met drukmeter.
Het filterbakje is vandaag verzonden uit Duitsland ben wel benieuwd ernaar.
Daar ik meestal een bakje zet heb ik de 1 baks filter gekozen maar deze schijnen wel moeilijker te zijn van Rancilio maar ook van La Marzocco.
De meeste Silvia's schijnen het water met een hogere druk dan optimaal door de koffie heen te pompen.
9 bar schijnt goed te zijn maar de pomp van de Silvia heeft als max 15 bar (hoeft ie niet op te staan) daardoor is je kopje zo vol met koffie met een mindere smaak.
De opv zorgt ervoor dat het water terugvloeit wanneer de ingestelde druk wordt behaald zo stroomt het water minder snel door de koffie indien hij goed getampt is.
De Silvia is al een tijdje op de markt daardoor zijn er verschillende versies van de opv.
De eerste kon ingesteld worden door er een ringetje in.te plaatsen. Hiermee heb ik geen ervaring
De nieuwere kan je draaien.
Hier is een linkje met de manier hoe ik het heb gedaan. Staat ook een foto bij om het duidelijker te maken.
http://coffee.hastie.id.au/pressure-mod ... for-silvia
Schijnt niet de beste manier te zijn maar ik heb geen portafilter met drukmeter.
Het filterbakje is vandaag verzonden uit Duitsland ben wel benieuwd ernaar.
Daar ik meestal een bakje zet heb ik de 1 baks filter gekozen maar deze schijnen wel moeilijker te zijn van Rancilio maar ook van La Marzocco.
Bezzera BZ13 DE PID, Mazzer Major Manual, DVA LT8, Torr tamper 41mm, LM1 VST
Re: Kennismaking
3Ja, bijna goed! Contra-intuïtief schijnt het ook nog te kunnen dat een hogere druk zorg voor minder doorstroom (je puck wordt dan kennelijk in elkaar gedrukt). Maar heel belangrijk is dat niet echt, want de optimale druk ligt toch wel rond 9 bar.
Nu is het tegenwoordig hip om aan pressure profiling te doen (op heel dure machines, maar bij hendelmachines kan je het handmatig doen), maar het hoe-en-wat, daar zijn ze volgens mij nog niet helemaal uit. Je varieert daarbij dus de druk (enigszins) tijdens de extractie, voor optimale smaaksensaties. Het ligt toch een beetje buiten de scoop van het merendeel van dit forum.
Enkele filters zijn lastiger om espresso mee te maken. Ik raad meestal aan om gewoon een ristretto (40 ml) met het dubbel filter te maken, of anders gewoon een dubbele espresso, 60 ml is nu ook weer niet echt heel veel hè?
Nu is het tegenwoordig hip om aan pressure profiling te doen (op heel dure machines, maar bij hendelmachines kan je het handmatig doen), maar het hoe-en-wat, daar zijn ze volgens mij nog niet helemaal uit. Je varieert daarbij dus de druk (enigszins) tijdens de extractie, voor optimale smaaksensaties. Het ligt toch een beetje buiten de scoop van het merendeel van dit forum.
Enkele filters zijn lastiger om espresso mee te maken. Ik raad meestal aan om gewoon een ristretto (40 ml) met het dubbel filter te maken, of anders gewoon een dubbele espresso, 60 ml is nu ook weer niet echt heel veel hè?
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Re: Kennismaking
4Durf het bijna niet te zeggen maar ik maak meestal een lungo
Bezzera BZ13 DE PID, Mazzer Major Manual, DVA LT8, Torr tamper 41mm, LM1 VST
Re: Kennismaking
5Dank voor de link, weer wat geleerd!
Gelijk maar even een testje gedaan. Ik kom uit op 250ml en zit daarmee net boven de 9 bar (maar ja, de meetmethode heeft vast ook een afwijking). Lijkt me prima dus.
Gelijk maar even een testje gedaan. Ik kom uit op 250ml en zit daarmee net boven de 9 bar (maar ja, de meetmethode heeft vast ook een afwijking). Lijkt me prima dus.
Re: Kennismaking
6Aangezien domme vragen niet bestaan:Spironski schreef:Enkele filters zijn lastiger om espresso mee te maken. Ik raad meestal aan om gewoon een ristretto (40 ml) met het dubbel filter te maken, of anders gewoon een dubbele espresso, 60 ml is nu ook weer niet echt heel veel hè?
- enkele espresso = enkel bakje + 7-8 gram koffie + 30ml water + 25 seconden doorlooptijd
- dubbele espresso = dubbel bakje + 12-13 gram koffie + 60 ml water + 50 seconden doorlooptijd
Dan is het alleen een kwestie van spelen met de fijnheid van de maling en klaar!
Of toch niet?
Re: Kennismaking
8Het zijn indicaties hè? Officieel" is een enkele dosering 6 gram en een dubbele dus 12, maar waarom zou je niet 7 gr. en 14gr gebruiken, of zelfs 9 en 18gr? Sommige bonen laten zich ook beter overdoseren dan andere, uiteindelijk bepaalt je smaak wat goed is en wat niet. Zo heb ik wel eens met 20 gram in een hele minuut zo'n 50ml gemaakt (schat ik), en dat was errug lekker!
Maar om mee te beginnen (met een Silvia) is 60ml met 12 gram in 25 seconden, niet zo slecht .
Oh, en dat tampen is niet zo belangrijk, als je het maar zorgvuldig doet en een beetje voorzichtig met de pf omgaat nadat je getampt hebt (dus zeker niet gaan tikken tegen de pf!)
Maar om mee te beginnen (met een Silvia) is 60ml met 12 gram in 25 seconden, niet zo slecht .
Oh, en dat tampen is niet zo belangrijk, als je het maar zorgvuldig doet en een beetje voorzichtig met de pf omgaat nadat je getampt hebt (dus zeker niet gaan tikken tegen de pf!)
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Re: Kennismaking
9Officieel is het toch 7+- 0.5gr per enkele espresso?
http://www.espressoitaliano.org/doc/EIC ... -%20LQ.pdf
http://www.espressoitaliano.org/doc/EIC ... -%20LQ.pdf
Is je koffie te zuur?
Is je koffie te bitter?
Is je koffie te intens?
Snap je het allemaal niet meer?
Lees dit
Is je koffie te bitter?
Is je koffie te intens?
Snap je het allemaal niet meer?
Lees dit
Re: Kennismaking
10Poeh!
Langzaam komen we er wel
12 gram met het 2-kops pf en dan ruim 25 seconden smaakt best goed eigenlijk. Het koekje zag er ook goed uit.
De tweede kop ging met 13 gram en toen liep hij eigenlijk niet meer door.
Maar hoe fijn/grof zou ik de bonen dan moeten malen? Ik heb een Mahlkonig Vario en daarop staat een schaalverdeling van press naar filter naar espresso. Ik zit tussen filter en espresso maar veel dichter bij de filter dan bij de espresso. Ga ik fijner, dan wordt de koffie er niet lekkerder op, maar komt er ook gewoon niets meer door. Kortom: klinkt m'n huidige maalgraad acceptabel, of zou dit heel anders moeten zijn?
En dan het magische: m'n vriendin heeft bij cassabarista in utrecht een cappucino gedronken met een vriendin. Ze had nog nooit zulke lekkere koffie gehad (dat is het goede nieuws!!) en mijn cappucino is inmiddels best lekker, maar komt er volgens haar toch niet bij in de buurt! Donderdagavond daar zelf maar eens een espresso drinken. In de tussentijd iemand nog een belangrijke tip?
Oh, Kor.. ben nog steeds benieuwd naar het resultaat van je nieuwe pf Hopen dat je hem morgen al binnen krijgt!
Langzaam komen we er wel
12 gram met het 2-kops pf en dan ruim 25 seconden smaakt best goed eigenlijk. Het koekje zag er ook goed uit.
De tweede kop ging met 13 gram en toen liep hij eigenlijk niet meer door.
Maar hoe fijn/grof zou ik de bonen dan moeten malen? Ik heb een Mahlkonig Vario en daarop staat een schaalverdeling van press naar filter naar espresso. Ik zit tussen filter en espresso maar veel dichter bij de filter dan bij de espresso. Ga ik fijner, dan wordt de koffie er niet lekkerder op, maar komt er ook gewoon niets meer door. Kortom: klinkt m'n huidige maalgraad acceptabel, of zou dit heel anders moeten zijn?
En dan het magische: m'n vriendin heeft bij cassabarista in utrecht een cappucino gedronken met een vriendin. Ze had nog nooit zulke lekkere koffie gehad (dat is het goede nieuws!!) en mijn cappucino is inmiddels best lekker, maar komt er volgens haar toch niet bij in de buurt! Donderdagavond daar zelf maar eens een espresso drinken. In de tussentijd iemand nog een belangrijke tip?
Oh, Kor.. ben nog steeds benieuwd naar het resultaat van je nieuwe pf Hopen dat je hem morgen al binnen krijgt!