hallo allemaal,
Ik heb een vraagje omtrent koffiebonen. is er een verschillende zettechniek als men koffiebonen gebruikt van meerdere landen en/of continenten? ik heb zelf een jura staan en het zetproces is hetzelfde tot nu toe. ik kan wel instellingen veranderen maar heb hier nog nooit wat achter gezocht of verschillende bonen ook verschillende zetmthoden nodig hebben.
graag jullie input!
groet,
dennis
Re: koffiebonen, koffie maken
2De zet methode is altijd hetzelfde bij een volautomaat, je zou nog met de maalgraad kunnen spelen, maar denk dat als die op zijn fijnst staat, het maalsel eigenlijk nog niet fijn genoeg is...
De rest van de instellingen is smaak. (Hoeveelheid bonen per zetting, hoeveelheid water per zetting etc.)
De rest van de instellingen is smaak. (Hoeveelheid bonen per zetting, hoeveelheid water per zetting etc.)
Nivona 850
Pede handmolen
Bodum cafetière
Pede handmolen
Bodum cafetière
Re: koffiebonen, koffie maken
3Ik snap niet helemaal wat je bedoelt met 'zettechniek'. Bedoel je dat je een espresso zet, maar dan dingen gaat aanpassen? Dat kan bij gebruik van een halfautomaat wel; sommige bonen smaken beter bij lagere of hogere temperatuur. Ook wordt soms met de druk gevarieerd, ik kan me zo voorstellen dat dat ook voor sommige bonen anders zal zijn.
Of bedoel je zetmethoden? Want dan zijn er inderdaad wel koffiebonen die beter of slechter zijn voor sommige methoden. De Kenia AA bijvoorbeeld leent zich veel beter voor een filter of aeropress dan voor espresso.
Of bedoel je zetmethoden? Want dan zijn er inderdaad wel koffiebonen die beter of slechter zijn voor sommige methoden. De Kenia AA bijvoorbeeld leent zich veel beter voor een filter of aeropress dan voor espresso.
Re: koffiebonen, koffie maken
4ik bedoel meer of de bonen uit bepaalde streken vam de wereld een temperatuur, fijnmaling, dosering afhankelijk is.
Re: koffiebonen, koffie maken
5Branding, maling, dosering en temperatuur hebben allemaal hun invloed op de smaak. En zeker zo verschillende zetmethoden (doordrukpot, espresso, filterkoffie etc).
Herkomst van bonen maakt ook uit. Zo is heel generaliserend Kenia zuur, Java aards, Brasil zacht en zo voorts. Maar kwaliteit heeft daarnaast ook weer invloed.
En je kan b.v. zwaar gebrande bonen op een wat lagere temperatuur zetten. Kortom: héél veel varianten, waar volgens mij niet direct een regel voor is te geven.
Herkomst van bonen maakt ook uit. Zo is heel generaliserend Kenia zuur, Java aards, Brasil zacht en zo voorts. Maar kwaliteit heeft daarnaast ook weer invloed.
En je kan b.v. zwaar gebrande bonen op een wat lagere temperatuur zetten. Kortom: héél veel varianten, waar volgens mij niet direct een regel voor is te geven.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Re: koffiebonen, koffie maken
6Ik doelde erop dat je de (waarschijnlijk) al te lage temperatuur, niet lager wil zetten, hetzelfde geldt voor de maling, de druk kan zal moeilijk in te stellen zijn.
Oftewel, met een volautomaat zal je waarschijnlijk alleen "spelen" met de doseringen.
Oftewel, met een volautomaat zal je waarschijnlijk alleen "spelen" met de doseringen.
Nivona 850
Pede handmolen
Bodum cafetière
Pede handmolen
Bodum cafetière
Re: koffiebonen, koffie maken
7Als het gaat om espresso uit een superautomaat, dan ja: daar heb je inderdaad maar beperkte invloed op hoe die gezet wordt. Ik denk dat het dan weinig zin heeft om te proberen met smaak van verschillende bonen te spelen door de instellingen te veranderen.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Re: koffiebonen, koffie maken
8Precies, maar je moet doen wat je het lekkerste vind, gewoon proeven!
Nivona 850
Pede handmolen
Bodum cafetière
Pede handmolen
Bodum cafetière