Re: Druk niet constant

2
12 Bar is überhaupt te hoog, liever rond de 9 bar. Als je b.v. de koffie niet fijn genoeg hebt gemalen zal de druk zich ook niet genoeg op kunnen bouwen.
Met je goed opgebouwde koffiepuck zal je precies genoeg weerstand moeten leveren zodat de pomp bij 9 bar pompdruk zo'n 30ml espresso produceert (bij een enkel filter).
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Druk niet constant

3
Spironski schreef: Met je goed opgebouwde koffiepuck zal je precies genoeg weerstand moeten leveren zodat de pomp bij 9 bar pompdruk zo'n 30ml espresso produceert (bij een enkel filter).
Als je namelijk naar de ek5 druk-flowrate grafiek kijkt zul je zien dat je met 9 bar
Afbeelding
in 25 seconden bijna 60 ml uitpompt.
Verder vind ik werken met milliliters espresso helemaal niet handig en kun je veel beter kijken naar zetratio. Dus hoeveel gram koffie (vloeistof) in je kopje terecht komt. Een precieze weegschaal kost heel weinig tegenwoordig. Bij volume gooit je hoeveelheid crema alles in de war.
Is je koffie te zuur?
Is je koffie te bitter?
Is je koffie te intens?
Snap je het allemaal niet meer?
Lees dit

Re: Druk niet constant

4
Maar het zal voor het volume/gewicht van je espresso toch wel uitmaken of je bij die 9 bar een enkel of een dubbel filter gebruikt?
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Druk niet constant

5
Uhh, ja, maar daar heeft je druk niets mee te maken. Als je de helft van je koffie gebruikt heb je voor eenzelfde zetratio de helft van je water nodig. Nog steeds zit je dan ruim boven het door de OPV geforceerde limiet van 9 bar. De pomp pompt gewoon 55cc per 25 seconden, afhankelijk van de weerstand gegeven door de koffie gaat er meer of minder door je OPV.
Is je koffie te zuur?
Is je koffie te bitter?
Is je koffie te intens?
Snap je het allemaal niet meer?
Lees dit