Nivona cafegrano 130 espresso aanpassingen

1
Hoi koffie liefhebbers (wat een lef heb ik he, om dit te posten op een forum over Koffiemolens en malers >;-)>

Ik heb mijn nieuwe molen donderdagavond voor heet eerst mogen proberen en het valt me niet tegen.
Let wel, ik had daarvoor een messen maler, dus ik vergelijk niet vanuit een Mazzer of andere krachtpatser-koffiemolen achtergrond. Ook ben ik geen barista of zo, ik hou gewoon van lekkere koffie (en Belgisch bier, maar die staat me terzijde).

Ik heb hem ingeregeld van fijn naar grof omdat ik dan in ieder geval niet steeds slap slootwater hoefde te proeven. Bij de fijnste instellingen kwam er (gelukkig) geen koffie uit mijn (toegegeven, goedkope) espresso machine.

Toen ik kwa timing uit kwam op een ristretto ben ik daar dan ook maar even echt voor gaan zitten. Ik moet zeggen, wat een schok was dat zeg! Boterzacht en VEEL meer 'fruitige' tonen dan ik gewend was. Ik ben kerkelijk werker dus de Halleluja kreten stonden als vanzelfsprekend op mijn lippen. Heerlijk dus. Gelukkig programmeer ik ook (in Java natuurlijk ;-) dus begon ik mijn ervaring al snel ook wat aardser te analyseren.
Dit waren donkere bonen die lekker in de machine bleven hangen (uit de supermarkt, dus niet zo vers als straks wanneer ik zelf ga branden). Ik was gewend aan een uitgesproken scherpe smaak die, als ik de maling goed kreeg, niet al te overheersend was. Die was nu veel minder maar de balans was bijzonder sterk in de richting van de zure tonen verschoven (misschien zelfs iet té). Door het al genoemde boterzachte mondgevoel en de merkbaar caramel-achtige tonen in de nasmaak heb ik wel even genoten, veel minder 'verbrande tonen' dan ik gewend was dus ook een veel zachtere nasmaak.

De instellingen overleven het normale onderhoud van de machine trouwens prima. DWZ dat de zelfde stand de zelfde doorlooptijd geeft, ook na het reinigen en opnieuw in elkaar zetten. Ik tamp vrij zwaar en constant, maar ik moet bekennen dat deze maling zich anders laat comprimeren dan die van mijn messen molen. Het is alsof ik met de messenmolen al snel tegen een maximum inkrimping van de koffie in het filter aan zat, en alsof alles boven, pakweg 10Kg druk (ik bedoel Newton, de puristen mogen rekenen, ik zit ongeveer op zeeniveau) niet merkbaar resulteerde in meer compressie. Nu is dat duidelijk anders. De curve lijkt meer lineair (sorry voor de subjectieve taal maar ik heb dit op gevoel ingeschat en ben niet van plan het na te meten) dat is goed nieuws want het betekent gewoon meer controle! Als ik er langer mee geëxperimenteerd heb laat ik wel wat weten over hoe dat zich verder ontwikkelt.

De dagen er op geëxperimenteerd met gewone espresso, daarbij kwam ik al snel net niet halverwege tussen de stops terecht. Dat ging niet echt goed omdat de maler tijdens het malen dan alsnog de neiging heeft in een stop te klikken. Ik dus pissig... Had het pas door toen de crema achter bleef bij mijn verwachtingen.

Ik heb zojuist het veertje en het kogeltje uit het apparaat gevist om hem traploos te maken. Ik ga hem zo een aantal dagen gebruiken en dan eens kijken of ik er een veer in zet om hem in één stand klem te zetten.

Zoals beloofd, ik hou jullie op de hoogte.
Dennis

Re: Nivona cafegrano 130 espresso aanpassingen

2
Doe het tampen niet overschatten, het is meer een techniek om je bovenzijde goed glad te krijgen "polijsten" en die druk van dat tampen zou ik me maar niet te druk over maken, 15 kilo of 1500 kilo zal niet veel verschil maken, die dingen zijn uitgetest. ;)

Dus licht leunen op je tamper en goed rechtstandig zodat een gelijkmatige puck ontstaat, dus geen dikke en dunne partijen door scheef tampen en als laatste even een beetje de tamper draaien en niet ergens tegen aan gaan tikken oid, want dan breek je de seal met de zijkant van je PF.

Succes
Gaggia Orione - 1973 - Vibiemme Pistone 2017 in wederopbouw - Ceado E37s
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.

Re: Nivona cafegrano 130 espresso aanpassingen

4
Wat mij betreft is het inderdaad een heel aardig molentje voor rond de 100 Euro. Niet te luidruchtig, maalt langzaam en heeft betrekkelijk grote conische schijven van gehard staal. Volgens mij is de consistentie goed en de smaak behoorlijk reproduceerbaar / voorspelbaar. na gedane arbeid heeft ie overigens wel een schouderklopje nodig om het laatste maalsel los te laten.
Maar let wel op aan wie je hem geeft en welke verwachtingen je er mee wekt. Ik ben een klusser die er niet voor terugdeinst de Dremel ergens in te zetten. Voor het zelfde geld zit een ander met zijn of haar handen in het haar. Probeer dat dus goed in te schatten.
Ik heb hem binnen een paar dagen al aangepast voor mijn gebruik door het veertje en kogeltje er uit te vissen. Als de garantie belangrijk is dan zou dat al niet gaan. Je kunt de bonen houder natuurlijk vasthouden tijdens het malen dus zo kan het ook. Maar voor rond de 100 Euro weet ik eenvoudig geen beter alternatief als je perce nieuw wilt kopen. Misschien de Baratza encore, maar dan zit je al gauw aan de 130 euro.

Belangrijkste punten die ik heb gevonden:
Hij maalt af fabriek fijn genoeg voor espresso / ristretto.
Het maalsel is behoorlijk consistent dus geen probleem wat dat betreft.
De stappen tussen de 'kliks' zijn te groot om je espresso fatsoenlijk in te regelen. Aanpassen naar traploos is daardoor zeer gewenst. Dit is denk ik het grote breekpunt voor de meeste mensen, en het is tegelijk zonder gereedschap eenvoudig te verhelpen (tenzij je een koffielepeltje gereedschap wilt noemen).

Ik ga voorlopig door met mijn evaluatie en zal de resultaten hier de komende tijd blijven plaatsen.

Dennis

Re: Nivona cafegrano 130 espresso aanpassingen

6
Dennis, dank voor het uitgebreide verslag. Het lijkt er op dat die Nivona nog best meevalt. Ik lees soms wel mods met pvc tape op de schroefdraad om de maler traploos te maken, misschien dat je dat nog wat kan helpen.

De kracht waarmee je tampt is inderdaad niet vreselijk belangrijk. Als je het maar steeds hetzelfde doet en loodrecht. De verdeling van het maalsel in je filter is volgens mij veel belangrijker, zoals Adriaan zegt: overal even dicht en dik.

Is mooi om te lezen dat je al merkt hoe belangrijk de kwaliteit van het maalsel is, en hoeveel verschil dat maakt in smaak.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Nivona cafegrano 130 espresso aanpassingen

8
R en B als ik iets kan fotograferen of opmeten om dat vast te stellen, laat me dan maar weten welke maten zouden helpen.

Op het volgende forum
http://coffeegeek.com/forums/espresso/grinders/501881

staan foto's en een beschrijving van de traploos modificatie.

Plakband had ik niet nodig, het is een kwestie van
bonenbak er af, bovenste maalschijf uit zijn drager trekken
lepeltje op vier plaatsen in de bodem wrikken en kap er af tillen
Noteren hoe alles weer terug moet en ...
Dan instelkraag (die door de bonenbak bediend wordt) er af klikken en de bovenste schijfdrager er uit draaien.
Dan het kogeltje pakken en het apparaat omkiepen om het veertje te verwijderen.
Daarna alles in omgekeerde volgorde weer terug stoppen.

Ik kijk nog even of het nodig is de stelschijf te blokkeren, maar dat doe ik alleen als het moet omdat ik daarvoor door de kap moet boren. Het moet ook niet lelijk worden natuurlijk.

O ja, en ik heb geleerd dat bonen uit de vriezer het niet meer zo goed doen...

Groeten

PS: portafilter opengeslepen. Wat een genadeloos apparaat is het nu... Toch maar een passende tamper gaan maken.