Dosering in het portafilter

1
Op internet zie je veel filmpje waar de molen ingereld wordt maar niet door gewicht aan koffie maar een volgeplempt PF. Nu zegt een filmpje niks over smaak maar als ik deze werkwijze toepas krijg ik teveel koffie in het PF. Als ik grover maal krijg ik wel een vollere PF maar loopt de koffie door het filter als diarree door een onderbroek, niet lekker dus.
Ik heb nu 10 seconden voor het enkele PF en 20 seconden voor de dubbele ingesteld op mijn Mazzer wat 8 en 16gram koffie oplevert. De PF's zijn hiermee niet compleet gevuld en na tampen zit ik dan ook onder de vulrand die is aan gebracht in het filter. Nu is natuurlijk de vraag gerezen hoe betrouwbaar zijn de filmpjes en de manier van vullen van het PF, als ik het op die manier vul gaat er aanzienlijk meer is dan 8 à 16 gram. Of is de werkwijze die in de filmpjes getoond worden wel de juiste en maal ik verkeerd.
Wie helpt me verder op weg?

Re: Dosering in het portafilter

2
Eerst maar een paar andere onderbroeken kopen, wat je "vulrand" betreft sorry maar die bestaat niet, dat randje wat in je filterbakje zit is om te klemmen op de veer die in de PF zit normaal gesproken dan toch.

Die enkele PF zou ik zowiezo vergeten, ongemakkelijk rotdingen zijn het, ik gooi liever een maling weg dan dat ik ga zitten klooien, je moet namelijk de maalgraad van een enkele en een dubbele apart inregelen.

De filterbakjes weet je daarvan voor hoeveel gram deze geschikt zijn?

Daar heb je dus heel veel verschillende in.

Meer vragen? gewoon stellen!
Gaggia Orione - 1973 - Vibiemme Pistone 2017 in wederopbouw - Ceado E37s
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.

Re: Dosering in het portafilter

3
Volgens de fabrikant zijn de filterbakje 7 en 14 gram. Als ik 14 gram koffie in het 14 grams bakje gooi is hij bij lange na niet vol. Ik gebruik over het algemeen de dubbele filter omdat de koppen die we voor de cappuccino gebruiken vrij groot zijn en dan is een dubbel shot erg lekker.
De enkele filter gebruik in hoofdzakelijk voor me zelf dat zal 2 à 3 keer per dag zijn. Ik heb een streepje met een stift op de molen gezet die als startpunt voor een filter dient.
Vooralsnog ben ik aan het aftasten welke koffie ik en mijn vrouw het prettigste vinden, maar vindt het gemak van filter vol en afstrijken wel erg handig.

Re: Dosering in het portafilter

4
Ik zou inderdaad dat enkel filter even wegleggen en je concentreren op het dubbele, anders blijf je maar je maler verstellen zonder dat het ooit goed komt. Die twee hebben inderdaad elk een andere instelling.

Ik zou ook niet al teveel vasthouden aan de aanduidingen van de filters, vaak gaat er zomaar 2 gram extra in (en dan bedoel ik niet overvullen).

Ikzelf doseer op volume, maar dat is wel onnauwkeuriger dan wegen. Misschien dat nauwkeurig wegen wel beter is om mee te beginnen.
Als je toch de makkelijke manier doet: als je je filter vult met maalsel kan je dat doen met een klein bergje in het midden. Strijk dat glad af met je vinger tot de bovenrand van je filter, zorg dat overal evenveel ligt. Klop dan een paar keer met je portafilter op een werkblad om het maalsel wat in te laten klinken. Als je daarna tampt zal je ongeveer een halve cm ruimte boven je puck overhouden, dat is voldoende. Waarschijnlijk zit je dan met je maalsel net op/boven dat randje van de veer.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Dosering in het portafilter

5
Doseren en wegen ben ik geheel mee gestopt, ik weet inmiddels hoeveel er ongeveer in de PF moet. De Mazzer is gesteld op 20 seconden en dat klopt het merendeel van de shots. Je hebt af en toe variatie in de smaak maar dat heb je met elk pak verse koffie ook. We drinken vooral vaak de espresso melk varianten en dat gaat top. Als ik een pure espresso drink is de smaak vaak zeer goed, maar misschien zal een toevallig bezoekende koffie specialist er nog wat aan gesleuteld willen hebben.

Re: Dosering in het portafilter

7
Hoe zit het eigenlijk met het vullen van je portafilter: dien je m altijd tot de rand te vullen zoals je vaak ziet (en vervolgens tampen), of hoeft dat niet perse? Als ik 7 Gr in de enkele doe, dan is ie namelijk absoluut niet goed gevuld (zoals hierboven ook beschreven). En als ik daarmee dan een shot probeer te zetten vliegt het water er doorheen. Als je tot de rand vult zit er uiteraard veel meer dan 7 in.

Ik lees dat je beter kan starten met de dubbele 14 Gr filter,maar hier heb je uiteraard hetzelfde probleem.
7 gr erin is halfvol, Zelfs als ik 14 Gr in die dubbele doe, komt het maalsel nog steeds niet tot de rand. Als je vervolgens tampt zit er best wel wat ruimte tussen de bovenkant van de filter en de koffie, ik schat zo n 8mm. Maakt dat wat uit dat er dan ruimte zit tussen je maalsel en de sproeikop?

En als je nu met die 14 gram shots maakt, dan zet je dus altijd een dubbele espresso, dus 60ml?
Bezzera Magica - Eureka Mignon

Re: Dosering in het portafilter

8
Het hangt er ook vanaf hoe luchtig je maalsel is. Ikzelf vul tot aan de rand waarna ik tamp, dan heb ik zo'n 7mm tot de rand van het filter.

Je moet overigens inderdaad altijd ruimte boven de koffiepuck overhouden. De puck zet namelijk uit en als 'ie dat niet kan, kan hij breken, met slechte extractie tot gevolg. Teveel ruimte kan resulteren in modderige pucks.

Maar hang niet al teveel aan precies die 14 gram, met 16 gram is ook niet zoveel mis. En als je zoiets gebruikt voor een forse enkele heb je het over een ristretto. Veel mensen prefereren hier vaak een ristretto.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Dosering in het portafilter

10
Er zijn nauwelijks in steen gehouwen regels. Het gebruik van een ander filterbakje (met dezelfde inhoud) kan al een andere extractie tot gevolg hebben. En als je oude bonen gebruikt helpt er al helemaal niets meer (misschien is dat wel is steen gehouwen: "gebruik verse boontjes").

Maar dosering heeft grote invloed op de snelheid van doorloop samen met de maalfijnheid, en het is steeds weer een soort van evenwicht zien te vinden tussen alle variabelen (ook versheid van je bonen, luchtvochtigheid etc.) om tot de juiste extractie te komen. Vaak ligt die rond de 25-30 seconden, maar met b.v. een ristretto mag dat weer wat langer duren. Probeer bij het proberen evenwel steeds maar 1 ding te veranderen, want anders raak je helemaal de weg kwijt. Uiteindelijk bepaalt je smaak wat wel-, en niet goed is.

Een enkel filter zal een ander smaakprofiel hebben dan een dubbele, maar het is lastiger om er een goede extractie mee te verkrijgen, de marges zijn a.h.w. een stuk kleiner.
Veel leden zijn het er over eens dat je eigenlijk alleen met het La Marzocco enkel-filter, met z'n kenmerkende vorm, een goede enkele kan zetten (maar daar past wel 8 gram in). Maar dan moet je eigenlijk ook wel weer een speciaal passende tamper hebben (43mm?). Ik zou dan ook wel eens het VST bakje willen proberen, want over het VST 14 gram filter ben ik wild enthousiast.

En zoals genoemd drinken veel mensen graag een ristretto. Je gebruikt dan zo'n 16 gram maalsel om er minder dan 30 gram espresso mee te zetten: twee à drie slokjes? Waarom zou je dan nog een enkel filter willen?
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder