Ik heb een paar dagen geleden de beslissing gemaakt om wat espresso apparatuur aan te schaffen en om te gaan leren zelf thuis een goede espresso (en aanverwante dranken) te maken.
Mijn budget lag rond de 400 euro en met wat goed doorlezen heb ik besloten dat ongeveer 50:50 te verdelen tussen machine en molen. De keuze is gevallen op de Ascaso I-mini molen (http://www.kaldi.nl/webshop/Ascaso-I-Mini-p-16523.html) en de Krups XP5120 (http://www.wehkamp.nl/koken-tafelen/esp ... 52_778348/).
Ik ben begonnen met wat koffie (250 gram) van de Simon Levelt en ben een middag gaan experimenteren met de apparaten. Maalgraad afstellen, doorlooptijden meten, volumes meten, gewicht meten e.d. Ik heb een mooie 0,1g weegschaal en een maatbeter waarin exact 30ml afgemeten kan worden. Verder een goede RVS tamper (55mm) waarmee ik de koffie goed kan aandrukken.
Al snel kwam ik erachter dat de bonen vrij snel op gingen en ben ik (voor het geld) even overgestapt naar AH Perla bonen. Ik dacht dat als ik daarmee ongeveer de juiste maalgraad gevonden zou hebben, ik weer verder kon experimenteren met wat duurdere bonen.
Ik ben nu zover dat ik met een enkele expresso (7 - 7,2 gram koffie) en een doorlooptijd van 25 seconde rond de 30 - 40ml expresso verkrijg. Helaas is de smaak nog lang niet zo lekker als dat ik het zou verwachten. Ik heb bij espresso bars veeeel lekkerder espresso's gedronken, dit komt nog niet eens in de buurt.
Ik heb ook geexperimenteerd met de zelfde malinggraad, maar dan een dubbele espresso. Hiervoor 14 gram koffie in de filter en aandrukken. Het vreemde vond ik dat na 25s er totaal nog geen volume was. De machine maakte het normale geluid, maar er kwam geen koffie door. Na 40s begonnen er wat druppels te verschijnen, maar ik heb het apparaat vervolgens uitgezet.
Ik heb gemalen koffie gehaald bij de Brandmeester (maling 2 en maling 3) en met deze malingen heb ik ook de juiste doorlooptijd nog niet gehaald (rond de 15 tot 18s).
Ik vraag me nu af of ik iets fout doe, of dat de espresso machine die ik heb gekocht niet voldoet aan mijn eisen (een lekkere espresso kunnen zetten). Graag zou ik jullie wat tips willen vragen. Ook ben ik erg benieuwd naar jullie meningen over het espresso apparaat. De molen is volgens mij een prima ding, dus ik heb het idee dat ik een fout heb gemaakt bij de aanschaf van het apparaat (of dat ik na 30-40 kopjes zetten nog niet mag verwachten dat het lekker smaakt
