Hallo,
mijn eerste post op dit forum.
vervent barista en telkens op zoek naar het antwoord op de vraag 'waarom?' bij alles wat met koffie te maken heeft.
nu heb ik de volgende vraag;
Ik heb eerder al met dezelfde type bonen (blend 35%guatamala 65%brazil, een frisse, beetje zurige en krachtige blend) een Lungo gezet. Normaalgesproken zet ik een Americano als 'gewone koffie'.
De Americano vind ik over het algemeen slap en vlak van smaak. Vandaar dat ik heb geexperimenteerd met de Lungo.
De Americano wordt gezet met ongeveer 1/3 a 1/4 espressoshot en vere.
Ik vind de smaak voor de Lungo, op diverse manieren geprobeerd te zetten, erg bitter, en te veel body hebben. Een straffe na-smaak en geen lekkere algemene smaak. Smaakt, of erg zuur, of naar overextractie; droge laag in de mond na het proeven.
Waarom kiezen veelal koffiebarren voor het serveren van een Americano en restaurants (naar mijn weten) vaker voor een Lungo?
En hoe wordt deze Lungo dan gezet, betr. doorlooptijd, aantal grammen maling, volume en gewicht van eindproduct?
Of ligt het simpelweg aan de bonen/branding?
Hoe zetten jullie je Lungo/Americano?
Re: Lungo vs Americano
2Het is belangrijker om te weten hoe jij je Americano zet!
Een goede Americano zet je bovenop je warme water en niet andersom, het bereiden even in het kort, eerst heet water tappen deze klaarzetten en dan gaan malen en de espresso dubbel of enkel al naar gelang smaak bovenop je water en beslist niet andersom, anders "verbrand" je koffie.
Ik gebruik voor deze een kleine mix van Colombia met Honduras, percentages die jij lekker gaat vinden door dat zelf uit vogelen.
Ik ga rijden.
Een goede Americano zet je bovenop je warme water en niet andersom, het bereiden even in het kort, eerst heet water tappen deze klaarzetten en dan gaan malen en de espresso dubbel of enkel al naar gelang smaak bovenop je water en beslist niet andersom, anders "verbrand" je koffie.
Ik gebruik voor deze een kleine mix van Colombia met Honduras, percentages die jij lekker gaat vinden door dat zelf uit vogelen.
Ik ga rijden.
Gaggia Orione - 1973 - Vibiemme Pistone 2017 in wederopbouw - Ceado E37s
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.
Re: Lungo vs Americano
3Dit topic heeft m'n nieuwsgierigheid gewekt en ben het zelf even gaan opzoeken. Zoals jij de Americano beschrijft adriaan is het eigenlijk een long black. Een Americano zou een espresso zijn waar je juist water aan toevoegd ipv andersom@3aan schreef:Het is belangrijker om te weten hoe jij je Americano zet!
Een goede Americano zet je bovenop je warme water en niet andersom, het bereiden even in het kort, eerst heet water tappen deze klaarzetten en dan gaan malen en de espresso dubbel of enkel al naar gelang smaak bovenop je water en beslist niet andersom, anders "verbrand" je koffie.
Ik gebruik voor deze een kleine mix van Colombia met Honduras, percentages die jij lekker gaat vinden door dat zelf uit vogelen.
Ik ga rijden.

Re: Lungo vs Americano
4Huisartsen worden ook weleens moe van patiënten die e.e.a. "zelf hebben opgezocht"neurd schreef: ben het zelf even gaan opzoeken. Zoals jij de Americano beschrijft adriaan is het eigenlijk een

De jongen of meisje die de betreffende wikipedia pagina bijwerkte, had ook elders kunnen vinden dat het water eerst in de kop gaat en dan pas de espresso, of half om half...
Probeer gewoon zelf eens wat het verschil is, bij welke temperatuur en noem het dan zoals je het het liefste noemt!
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Lungo vs Americano
5En ik zou niet naar het "waarom" van koffie bij restaurants zoeken. Volgens mij hebben de meesten geen flauw benul van hoe ze goede koffie moeten zetten.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Re: Lungo vs Americano
6Tjah je kan het natuurlijk afdoen met een leuke dooddoener. Ik heb liever dat je mijn bewering onderuit haalt met een betere link.fransg schreef:Huisartsen worden ook weleens moe van patiënten die e.e.a. "zelf hebben opgezocht"neurd schreef: ben het zelf even gaan opzoeken. Zoals jij de Americano beschrijft adriaan is het eigenlijk een
De jongen of meisje die de betreffende wikipedia pagina bijwerkte, had ook elders kunnen vinden dat het water eerst in de kop gaat en dan pas de espresso, of half om half...
Ook hier werd namelijk hetzelfde gezegd. Ik heb er geen literatuurstudie van gemaakt, dus ik ga er vanuit dat jij als koffie expert met iets beters op de proppen kan komen

Re: Lungo vs Americano
7Volgens mij heeft Adriaan al duidelijk aangegeven waar het om gaat. De temperatuur van het water mag niet te warm zijn laten we zeggen, 95 graden. Anders gaat de smaak van de koffie erg achteruit.
Mij lijkt dat als het water niet te warm is, je ook eerste de koffie en dan het water kan doen.
Als je het water uit de stoomboiler van een espressomachine haalt dan is dat veel te warm. Doordat de stoomboiler onder druk staat is de temperatuur van het water boven de 100 graden!
Vandaar het advies van Adriaan om eerst water te tappen en terwijl dat afkoelt maak je de espresso en als deze klaar is, is het water voldoende afgekoeld om de americano te maken.
Groet,
Jan
Mij lijkt dat als het water niet te warm is, je ook eerste de koffie en dan het water kan doen.
Als je het water uit de stoomboiler van een espressomachine haalt dan is dat veel te warm. Doordat de stoomboiler onder druk staat is de temperatuur van het water boven de 100 graden!
Vandaar het advies van Adriaan om eerst water te tappen en terwijl dat afkoelt maak je de espresso en als deze klaar is, is het water voldoende afgekoeld om de americano te maken.
Groet,
Jan
Laatst gewijzigd door Jan B op vr 17 jan 2014, 13:36, 1 keer totaal gewijzigd.
|| Rocket Giotto Evo V2 met Eric's E61 | Aeropress | Hario V60 | Mazzer Major mod | Custom Tije's schudbrander ||
Re: Lungo vs Americano
8Nee het is wel duidelijk dat je zomaar wat roept en linkt en het aan anderen over wil laten om je daarna op het rechte pad te brengenneurd schreef: Ik heb er geen literatuurstudie van gemaakt

Ik was jaren terug op een conferentie waar o.a. Huib van Krimpen, auteur van HET vakboek over boeken en typografie, een voordracht gaf. Een jongen uit het publiek had een kritische vraag naderhand, of eigenlijk meer een bewering, ik laat nu maar achterwege wat het was omdat het om koffie gaat hier. Ik vergeet nooit het hoffelijke antwoord van Van Krimpen: "Het is heel wel mogelijk dat u gelijk heeft, alleen zijn dan alle grote typografen vanaf de zestiende eeuw het oneens."
Nu ben ik zeker geen autoriteit zoals Van Krimpen, en jij bent absoluut geen onbenul, dit zeg ik er even bij voor je je belachelijk gemaakt zou voelen.
Maar ik zou als ik jou was niet mijn adem inhouden tot ik aan al je verzoeken voldoe

LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Lungo vs Americano
9Das MOOIII kan ik je gelijk met je eigen link om de oren slaan!!!!!!

Jongens bedankt!! jullie waren me voor!!

Wel FF goed lezen NeurdA long black coffee is a type of espresso drink commonly found in Australia or New Zealand. This coffee drink is prepared by pulling a double shot of espresso directly into hot water. The long black coffee is similar to the Caffè Americano drink but usually contains a higher concentration of espresso
Read more: http://www.ehow.com/how_7733684_make-pe ... z2qZRvCfMk

Jongens bedankt!! jullie waren me voor!!

Laatst gewijzigd door @3aan op do 16 jan 2014, 15:19, 1 keer totaal gewijzigd.
Gaggia Orione - 1973 - Vibiemme Pistone 2017 in wederopbouw - Ceado E37s
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.
Re: Lungo vs Americano
10
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino