Eerste roast Gene-Cafe

1
We hebben vanmorgen de eerste 240gr. bonen gebrand in een Gene-Cafe.
Yellow Bourbon Brasil.
Het was met 5c vrij koud als start temp. We hebben ons aan het standaard advies gehouden van de verkoper en een iets langere brand periode aangehouden. ipv 16 minuten naar ruim 17.45 minuten.
Eerste crack op 17.08 en 41 seconden na de 1crack gestopt.
Gewoon op kleur en geur, geen wetenschappelijke achtergrond.
Eindresultaat 208 gram bonen.

Eerste test basis en dan maar eens kijken wat het wordt. pffff 5 dagen wachten :)
Ik heb het wel gefilmd.

http://youtu.be/H0FYK5HT-JA
Laatst gewijzigd door Alice op za 24 jan 2015, 19:39, 2 keer totaal gewijzigd.

Re: Eerste roast Gene-Cafe

4
Eerste crack lijkt me veel te laat! Bij mij zit die vaak rond de 12 minuten. Wat voor brandprofiel houd je aan?

En je kan best je bonen wat vroeger gaan proeven hoor.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Eerste roast Gene-Cafe

5
Ik houd nog geen brandprofiel aan, ik heb nog niets.
Machine staat in de garage en was met 5graden. steenkoud.
Het duurde daardoor waarschijnlijk erg lang, misschien al 10 a 12 minuten, voor de temp over de 200graden kwam.
Met 16 minuten zat de temp pas rond de 230 en met 17 minuten hoorde ik de 1c pas.

Misschien had ik beter kunnen voorverwarmen. Een lijstje met brandprofielen kon ik niet zo snel vinden, dus heb ik het gewoon gedaan zoals het manual zegt.
Gewoon bonen erin, aandoen en de Gene zijn eigen verloop laten gaan.

Re: Eerste roast Gene-Cafe

6
Hmm ja, die omgevingstemperatuur is inderdaad vrij laag, dat zal de boel wel beïnvloeden. Probeer eens zoiets als dit:

- 5 min. voorverwarmen op 225C
- 240 gram bonen er in, branden op 225C
- na 11 minuten op 230C
- na 13 min op 235C
Waarschijnlijk zal je nu toch wel de 1-ste krak moeten horen
- dan terug op 230C
- 2 minuten na 1-ste krak stoppen

Bij elkaar zou het toch onder de 20 minuten moeten blijven.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Eerste roast Gene-Cafe

8
Het is een nogal heet profiel voor een Brazil. Bij mij zouden ze verbranden, maar gezien jouw omstandigheden.... Je moet het dus wel in de gaten blijven houden.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Eerste roast Gene-Cafe

9
Hoi Alice. Hier is mijn profiel uit een ander topic geknipt zoals je in en PB had gevraagd:
"
Globale profiel wat ik gebruik is het volgende:

Gene 5 min voorverwarmen op 220C
Bonen erin en 2 min op 190C
Vervolgens 2 min op 210C
Daarna 3 min op 225C (Bonen zouden nu op totaaltijd tussen 5:00 en 5:45 de gele kleur moeten krijgen)
Vervolgens 2-3 min op 230-235C afhankelijk van de boon (eerste krak rond 10:00-11:00 min totaal)
Duur van eerste krak rond de 1,5 min en max 3 min na eerste krak stoppen
Koelen buiten de gene met gaasvergiet en ventilator

Totale brandtijd rond de 14-15 min."

Een branding van rond de 13:30-14:30min is het beste. Als je richting de 18-20min gaat wordt de smaak echt veel minder goed en ben je de bonen teveel aan het uitdrogen en bakken. Dit profiel haal ik ook met een lage omgevingstemperatuur (ook -5c) en mijn gene is sinds het nieuwe verwarmingselement ook niet meer zo snel als vroeger dus zou voor jou ook zeker haalbaar moeten zijn.

De laatste tijd heb ik mijn profiel nog iets aangepast. Ik kom nu alleen bij hele harde bonen op de 235c en verder niet meer boven de 230c.
- 5min voorverwarmen (mijn gene haalt dan rond de 210-220c)
- 250gr bonen erin
- Bonen erin en op 230c zetten (230c haalt mijn gene dan op ongeveer 10-11 min). Als je gene veel sneller is dan tot 7 min max 220c en daarna richting de 230-235c
- Rond diezelfde tijd (10-11 min) begint eerste krak
- Temperatuur bij echte start eerste krak wat naar beneden (+/- 225c) want bonen zijn dan exothermisch
- Na de eerste minuut van eerste krak de temperatuur omhoog richting de 230-235c.
- Stoppen branding tusen de 2-3:30 min na start eerste krak bij juiste kleur
- Altijd koelen buiten de Gene. In de Gene koelen geeft minder goede resultaten!

Met dit profiel kun je hele goede resultaten behalen met de Gene. Je moet er wel rekening mee houden dat het je zeker 100 brandingen gaat kosten om echt het gevoel te krijgen. Zeker gezien de verschillen in hardheid en verwerkingsmethoden van de verschillende bonen.

Elke Gene is anders dus daar moet je het profiel ook op aanpassen en daar is een zeker gevoel voor nodig wat je nog zult moeten ontwikkelen. Dat komt vanzelf wel. Mijn Gene was vroeger belachelijk snel en is nu relatief langzaam en dat geeft echt een groot verschil in het profiel zoals je hierboven hebt kunnen lezen. Probeer de gele kleur van de bonen tussen de 5-6 min te halen en 45s erna caramel. Echte start eerste krak ( niet de eerste geïsoleerde pops maar na de eerste keer 3 pops in 1 seconde) tussen de 10:30 - 11:15 min en end of roast rond de 13:30-15:00 maar max 3:30 minuten tussen start eerste krak en end of roast.
Laatst gewijzigd door Erik82 op zo 25 jan 2015, 19:27, 1 keer totaal gewijzigd.
Strietman CT2 (pre-order), LWW EG-1 (CORE en ULTRA), Lagom 01 - 102OM, Pietro pro brewing, LWW The BIRD, Orea V4, V60

Re: Eerste roast Gene-Cafe

10
Hoi Spironski en Erik82

Jullie zijn top.
Ik heb de brandprofielen uitgeprint en naast de Gene liggen.
Mijn volgende probeersel zal ik volgens dat aangepaste brandprofiel van Erik doen.

We hebben net toch even een espresso gezet van de gister gebrande bonen.
Ze zijn een klein tintje lichter dan de espresso bonen (ook een Brasil, gekocht bij Kaldi) die we erin hadden.
Het smaakte zacht en eigenlijk erg aangenaam.
Niet uitgesproken, zeer weinig zuurtje en bijna geen bitter in de nasmaak.
Ik denk wel een typische Brasil. We wachten toch maar een paar dagen om dan nog eens te proeven.

We zullen de bonen er nu eerder uit halen en buiten de Gene verder koelen.
Mijn ega heeft in de garage een grote compressor staan.
Daarmee blies hij de bonen voor me koud, dat ging echt heel snel.
In misschien 15 seconden van 100graden naar kamertemperatuur en de paar vliesjes die er nog waren vlogen ook gelijk weg.
Ook de Gene ging met koude lucht blazen tijdens het afkoelen heel snel (3,5min is dat eigenlijk snel?) van 235 naar de 100graden.

Ik heb echt veel plezier in het zelf branden. Ik vind het een leuke hobby.