9
door Erik82
Hoi Alice. Hier is mijn profiel uit een ander topic geknipt zoals je in en PB had gevraagd:
"
Globale profiel wat ik gebruik is het volgende:
Gene 5 min voorverwarmen op 220C
Bonen erin en 2 min op 190C
Vervolgens 2 min op 210C
Daarna 3 min op 225C (Bonen zouden nu op totaaltijd tussen 5:00 en 5:45 de gele kleur moeten krijgen)
Vervolgens 2-3 min op 230-235C afhankelijk van de boon (eerste krak rond 10:00-11:00 min totaal)
Duur van eerste krak rond de 1,5 min en max 3 min na eerste krak stoppen
Koelen buiten de gene met gaasvergiet en ventilator
Totale brandtijd rond de 14-15 min."
Een branding van rond de 13:30-14:30min is het beste. Als je richting de 18-20min gaat wordt de smaak echt veel minder goed en ben je de bonen teveel aan het uitdrogen en bakken. Dit profiel haal ik ook met een lage omgevingstemperatuur (ook -5c) en mijn gene is sinds het nieuwe verwarmingselement ook niet meer zo snel als vroeger dus zou voor jou ook zeker haalbaar moeten zijn.
De laatste tijd heb ik mijn profiel nog iets aangepast. Ik kom nu alleen bij hele harde bonen op de 235c en verder niet meer boven de 230c.
- 5min voorverwarmen (mijn gene haalt dan rond de 210-220c)
- 250gr bonen erin
- Bonen erin en op 230c zetten (230c haalt mijn gene dan op ongeveer 10-11 min). Als je gene veel sneller is dan tot 7 min max 220c en daarna richting de 230-235c
- Rond diezelfde tijd (10-11 min) begint eerste krak
- Temperatuur bij echte start eerste krak wat naar beneden (+/- 225c) want bonen zijn dan exothermisch
- Na de eerste minuut van eerste krak de temperatuur omhoog richting de 230-235c.
- Stoppen branding tusen de 2-3:30 min na start eerste krak bij juiste kleur
- Altijd koelen buiten de Gene. In de Gene koelen geeft minder goede resultaten!
Met dit profiel kun je hele goede resultaten behalen met de Gene. Je moet er wel rekening mee houden dat het je zeker 100 brandingen gaat kosten om echt het gevoel te krijgen. Zeker gezien de verschillen in hardheid en verwerkingsmethoden van de verschillende bonen.
Elke Gene is anders dus daar moet je het profiel ook op aanpassen en daar is een zeker gevoel voor nodig wat je nog zult moeten ontwikkelen. Dat komt vanzelf wel. Mijn Gene was vroeger belachelijk snel en is nu relatief langzaam en dat geeft echt een groot verschil in het profiel zoals je hierboven hebt kunnen lezen. Probeer de gele kleur van de bonen tussen de 5-6 min te halen en 45s erna caramel. Echte start eerste krak ( niet de eerste geïsoleerde pops maar na de eerste keer 3 pops in 1 seconde) tussen de 10:30 - 11:15 min en end of roast rond de 13:30-15:00 maar max 3:30 minuten tussen start eerste krak en end of roast.
Laatst gewijzigd door
Erik82 op zo 25 jan 2015, 19:27, 1 keer totaal gewijzigd.
Strietman CT2 (pre-order), LWW EG-1 (CORE en ULTRA), Lagom 01 - 102OM, Pietro pro brewing, LWW The BIRD, Orea V4, V60