Melkschuim minder bij tweede kopje

1
Als ik klaar ben met de melk dan is de kwaliteit van het schuim mooier bij het eerste kopje. Wanneer ik het tweede kopje met melk schenk is deze veel dunner. Ik draai de melk in het kannetje zo goed als mogelijk dmv van het draaien van het kannetje.

Kennen jullie dit ook en wat zou ik het beste kunnen doen?
Bezzera Strega (PSM) / Eureka Olympus 75 Mythos schijven

Re: Melkschuim minder bij tweede kopje

2
Soms roer ik de boel gewoon heel even door met een lepeltje. Als je nog een ander kannetje hebt zou je ook kunnen overgieten. Met het draaien van je melkkannetje draai je de melk wel rond, maar als er al een scheiding heeft plaatsgevonden tussen belletjes en melk, krijg je boven-beneden op die manier toch niet goed gemend.

Probeer de tijd tussen opschuimen en uitschenken zo kort mogelijk te houden.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Melkschuim minder bij tweede kopje

7
Hi,

Ik vermoed dat je bij je eerste kopje vooral het meest 'romige' deel uitschenkt zodat voor het kopje het meer 'melkige' deel overblijft. Bij 2 kopjes schenk ik vaak een eerste romige 'slokje' in een apart kopje / pitcher; netjes walsen, uitschenken. Voor 2e kopje het 'apart' gezette slokje weer terug in de pitcher met overige melk; opnieuw walsen en uitschenken. Zo krijg ik de 2 kopjes enigzins gelijkwaardig. Ik moest even oefenen op de hoeveelheid van het 'slokje' maar oefening baart kunst in deze...

Overigens wordt dit effect sterker naarmate je teveel lucht in je melk brengt (teveel stretchen) en er duidelijke een 'romig' deel en 'melkig' deel ontstaat in plaats van een egaal microfoam in de hele pitcher - wat je voor Latte art wilt wilt hebben.

Zoals Bobbee ook al opmerkt lijkt het erop dat je de melk teveel 'stretcht'. Voor latte art probeer ik maar ca 20% meer volume te krijgen.

Groet, Vincent

Re: RE: Re: Melkschuim minder bij tweede kopje

8
winkje schreef:Hi,

Ik vermoed dat je bij je eerste kopje vooral het meest 'romige' deel uitschenkt zodat voor het kopje het meer 'melkige' deel overblijft. Bij 2 kopjes schenk ik vaak een eerste romige 'slokje' in een apart kopje / pitcher; netjes walsen, uitschenken. Voor 2e kopje het 'apart' gezette slokje weer terug in de pitcher met overige melk; opnieuw walsen en uitschenken. Zo krijg ik de 2 kopjes enigzins gelijkwaardig. Ik moest even oefenen op de hoeveelheid van het 'slokje' maar oefening baart kunst in deze...

Overigens wordt dit effect sterker naarmate je teveel lucht in je melk brengt (teveel stretchen) en er duidelijke een 'romig' deel en 'melkig' deel ontstaat in plaats van een egaal microfoam in de hele pitcher - wat je voor Latte art wilt wilt hebben.

Zoals Bobbee ook al opmerkt lijkt het erop dat je de melk teveel 'stretcht'. Voor latte art probeer ik maar ca 20% meer volume te krijgen.

Groet, Vincent
Bedankt voor de tips.
@Vincent

Dus voor het tweede kopje ga je de melk, waarvan het eerste slokje heb toegevoegd in het kannetje, opnieuw schuimen?

Verstuurd vanaf mijn MotoG3 met Tapatalk
Bezzera Strega (PSM) / Eureka Olympus 75 Mythos schijven

Re: Melkschuim minder bij tweede kopje

9
Hi,

Niet opnieuw 'schuimen' ! - alleen apart gehouden 'slokje' toevoegen in je pitcher, walsen en weer in het 2e kopje uitschenken. Ik ga er dan wel vanuit dat je beide koffie dan al (tegelijkertijd) hebt gezet zodat je qua melk schenken in een keer door kunt.

Mocht je 'kopje na kopje' qua koffie willen werken, dan zou ik steeds opnieuw de melk prepareren in een kleinere pitcher. Is trager maar ook overzichtelijker. Qua 'uitserveren' zet je alleen geen 2 koffie tegelijk op tafel......

Groet, Vincent