Frans had mij gevraagd om ook wat van mijn profielontwikkeling voor de recent gezamenlijk ingekochte Sumatra te delen.
Ik zit erg krap in de tijd de laatste tijd, mede dankzij mijn recent verworven vaderschap, dus ik wil het eigenlijk redelijk beknopt houden. De reden dat ik hier toch zeker een start mee wil maken is omdat de inkoopacties eigenlijk een te goede kans zijn voor het delen van experimenten, bevindingen en ervaringen om dit achterwegen te laten. Het komt immers niet veel voor dat een groot deel van hobbyend koffieland op een dergelijk niveau met exact dezelfde boon in de weer is.
Natuurlijk is het vergelijken van brandprofielen, alleen al door verschillende offsets in probes, nauwelijks interessant en daarom wil het niveau van de inkoopacties ook het liefst naar een hoger niveau tillen. Misschien groepsbrandingen óf door het aanbieden van de gebrande koffie tegen een zeer scherpe prijs onder de voorwaarde dat men in een verzamel topic zijn bevindingen deelt. De vraag is natuurlijk of er op ons forum draaagvlak is voor iets dergelijks als "roast and learn together"
Enfin, lets talk roasting:
Als ik een (pre-production) kwaliteitsmonster van een koffie binnen krijg heb ik altijd een standaard cupping profiel, dit is volledig linear om zo elke koffie op exact dezelfde manier te beoordelen. Dit is verder vrij standaard en absoluut niet spannend dus deze laat ik achter wegen. Overigens misschien wel interessant te vermelden dat ik van de Sumatra één baal af heb moeten wijzen omdat deze niet van het niveau was dat ik eerder toegestuurde samples en de kwaliteit van de overige twee balen. Gelukkig voorkomen dat deze doorgestuurd werd naar de deelnemers, dus dat is beter dan genezen
Na de eerder genoemde cupping profielen ga ik aan de slag met het profiel voor de espresso branding.
Mijn vaste uitgangspunt is een een roast van ca. 12minuten met een ontwikkelingstijd van 2:20 of tot wanneer 20% in bereikt.
Het verloop van de branding vereist wat sturing om tot de gewenste waardes te komen, ervaring met eerdere sumatra en het aanblik (geur/kleur) van de gedane branding geven mij een indicatie dat ik een diepere branding wil. Iets hogere finish en langere DEV time van 25%.
Bij de volgende branding probeer ik bovenstaande te behalen, het vorige profiel wordt daarom in de achtergrond geladen en door de warmte langer toe te voegen en airflow aan te passen probeer in de branding in de tweede fase richting een hogere finish te sturen.
Door een kleine overdosering in de warmte verlies ik helaas controle in fase3 die ik niet kan terugwinnen met enkel nog airflow. Daarom moet ik helaas iets eerder droppen dan gewenst, om zo een flick en second crack te voorkomen.
Bij profiel 3 iets agressiever in fase 1 daarna zo gecorrigeerd dat fase 2 iets lager in temperatuur eindigde met eenzelfde tijd. Dit geeft mij voldoende controle om fase3 op de gewenste manier af te ronden.
CUPPING.
Gek genoeg cupte profiel 2 wél erg mooi. De nuance was licht, maar voor espresso is het profiel met de langere dev tijd (profiel 3) waarachijnlijk toch het fijnste.
De smaak is pittig zoals je van een echte sumatra mag verwachten en het zuurtje neigt een beetje naar grapefruit.
Hopen dat het met de espresso bereiding allemaal mooi overeind blijft en anders gaan we verder sleutelen.