Hoeveel proeven jullie?

1
Mede door de grote verschillen in smaken van de deelnemers van dit forum, maar ook door mijn eigen ervaring in het traject van beginneling naar iets ervarener amateur, ben ik gaan zoeken naar een smaakpalet voor koffie. De mooiste vond ik (natuurlijk) in dit forum; zie hier: http://www.koffiepraat.nl/forum/viewtop ... =21&t=6972
Nu ben ik nieuwsgierig: hoeveel hiervan proeven jullie eigenlijk? Zijn hier koffieproevers die op vergelijkbaar niveau staan als gediplomeerde vinologen op wijngebied, die (denk ik) al die smaken kunnen herkennen?

Als ik voor mezelf spreek: achteraf gezien kwam er uit mijn volautomaat met Lidl-bonen alleen de 'roasted'-smaken, met 'chemical'.
Mede door de single-originbonen ben ik fruit en zuur leren herkennen, en iets chocola. Wat precies? Weet ik niet.
De aeropress liet me kennismaken met kruiden - maar welke kruiden, geen idee. Peper?
De enkele bakjes uit de La Pavoni die ik inmiddels gedronken heb, voegen iets toe dat ik nog geeneens een naam kan geven. Verder dan 'rond' en 'vol' kom ik niet, maar die termen staan niet op het smaakpalet.

Daarom mijn vraag: hoeveel proeven jullie?
Filter: Lido E/Aeropress
Espresso: Niche Zero (was Macap MXA)/La Pavoni Stradivari
Functioneel: DeLonghi Magnifico S

Re: Hoeveel proeven jullie?

2
Bij mij ongeveer hetzelfde. Mijn smaak-en reuk mogelijkheden zijn zeer beperkt en alhoewel ik bijna allergisch ben voor bepaalde geuren, bv. Leverpastij, ruik ik voor de rest amper iets, tenzij ik me er echt op concentreer. Ik kan ook geen smaken ontleden. Ik proef eigenlijk alleen een geheel van smaken, en die totaalsmaak bevalt me, of juist niet. Bij koffie is dat zoiets als 'stevig' of 'slap', met lange nasmaak of niet. Daarom dat ik meer plezier beleef aan de techniek van het brouwen van een tasje voor mijn echtgenote, dan aan het drinken van koffie, alhoewel ik de laatste tijd door het vele experimenteren toch wel de verschillen proef tussen goede verse bonen en supermarktspul

Re: Hoeveel proeven jullie?

3
Smaken, of eigenlijk proeven werkt bij mij vooral met associaties.
Naarmate je meer verschillende soorten zuren, zoeten en bitters proeft kun je deze is een soort van smaak geheugen opslaan. Als je dan een koffie proeft ga je opzoek naar associaties met dingen die je eerder geproefd hebt.

In een kruidige Sumatra pak je al snel associaties op met piment, kaneel en kruidnagel.
In een fruitige Kenya of Ethiopië kom je aardbei, citroenschil en meloen tegen.
In een zachte Colombia zit iets van bergamot of groene thee en makkelijk te herkennen aardse noten van cacao en chocolade.

Een smaakwiel uit de chocolade, wijn of natuurlijk koffie kan je hierbij helpen.

Hoe meer je en hoe vaker je uiteenlopende smaken proeft hoe beter je dingen kunt associëren en dus benoemen maar lang niet ieder smaakpallet is hetzelfde.

Misschien kan onze professionele koffieproever, oftewel Qgrader Pichichi hier nog wat van zijn wijsheid delen?

Re: Hoeveel proeven jullie?

4
Pti schreef: wo 06 dec 2017, 15:03 Smaken, of eigenlijk proeven werkt bij mij vooral met associaties.
Naarmate je meer verschillende soorten zuren, zoeten en bitters proeft kun je deze is een soort van smaak geheugen opslaan. Als je dan een koffie proeft ga je opzoek naar associaties met dingen die je eerder geproefd hebt.

In een kruidige Sumatra pak je al snel associaties op met piment, kaneel en kruidnagel.
In een fruitige Kenya of Ethiopië kom je aardbei, citroenschil en meloen tegen.
In een zachte Colombia zit iets van bergamot of groene thee en makkelijk te herkennen aardse noten van cacao en chocolade.

Een smaakwiel uit de chocolade, wijn of natuurlijk koffie kan je hierbij helpen.

Hoe meer je en hoe vaker je uiteenlopende smaken proeft hoe beter je dingen kunt associëren en dus benoemen maar lang niet ieder smaakpallet is hetzelfde.

Misschien kan onze professionele koffieproever, oftewel Qgrader Pichichi hier nog wat van zijn wijsheid delen?

Arnoud, je hebt het he-le-maal goed verwoord man! Enige wat ik kan toevoegen zijn deze mooie hulpmiddelen/linkjes:

http://hazeljlee.com/taste-with-colour/

https://notbadcoffee.com/flavor-wheel-en/

Overigens... Er is een grove 25% van de mensheid zogenaamd supertaster, die zijn extreem goed, maar vaak ook overgevoelig. De helft van ons allen is een goede, normale proever, die zichzelf kan verbeteren door training. Met 1 op de 4 gaat het 'm helaas niet worden... Die genieten van chips uit een koker, kapotgefrituurde kippenvleugels etc.
(maar geheel niet snobistisch: nood breekt wetten, dus ik eet dat soort dingen ook heeeeeel soms, op doorreis van vakantie ofzo; bovendien is het nooit verkeerd om je grenzen af en toe te verlagen, zo houd je een goede benchmark en uitgebreid smaakpalet; hetzelfde met koffie, ik neem er ook wel eens eentje - uit nood - op een station of soortgelijk, nee geen pretje per se, maar wel leerzaam op meerdere manieren.)

Proef alles wat je consumeert met zoveel mogelijk aandacht! Waar op de tong proef ik wat precies, is het hard, zacht, waar lijkt het op etc etc.
Ah! How sweet coffee tastes, more delicious than a thousand kisses, milder than muscatel wine.
Coffee, I have to have coffee, and, if someone wants to pamper me, ah, then bring me coffee as a gift!

The Coffee Cantata - J.S.Bach

Re: RE: Re: Hoeveel proeven jullie?

5

pichichi schreef: Proef alles wat je consumeert met zoveel mogelijk aandacht! Waar op de tong proef ik wat precies, is het hard, zacht, waar lijkt het op etc etc.
Deze tip neem ik mee. Zo kun je soort van houvast creëren en wordt het wat tastbaarder. Thanks.
Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!

Re: Hoeveel proeven jullie?

6
De sleutel is inderdaad veel proeven. Met speciaal bier heeft het mij net als bij koffie echt jaren gekost om alle nuanceverschillen te kunnen plaatsen. Zelfs dan is het een kwestie van de smaakprofielen lezen zodat je de nuances uiteindelijk kan plaatsen in de termen die wereldwijd worden gebruikt.
Strietman CT2 (pre-order), LWW EG-1 (CORE en ULTRA), Lagom 01 - 102OM, Pietro pro brewing, LWW The BIRD, Orea V4, V60