Sinds vorige week zo trots als een pauw op mijn Mahlkönig Vario met stalen schijven. Geweldig consistent maalsel in vergelijking met de keramische schijven! Aangezien ik alleen voor filter maal, heb ik de Vario gecalibreerd op 1A (schijven raken elkaar nét). Op 3W heb ik een maalsel dat volgens mijn bronnen "medium-fijn" zou moeten zijn:
Zoals de titel doet vermoeden; ik krijg alléén maar bittere bakken uit mijn Aeropress. Aan het maalsel moet (mag) het niet liggen. Ik heb veel gevarieerd:
1. Tussen de 15 en 18 gram koffie (hele spectrum in hele grammen).
2. Tussen 200 en 250 gram water (per 10 gram opgehoogd).
3. Tussen 80 en 93 graden Celsius water (80, 85, 88, 93 geprobeerd).
4. Extracties tussen 1:15 min. en 2:15 min.
5. Bovenstaande in bijna alle combinaties geprobeerd.
Ik gebruik een biologische Honey Processed Honduras; Mirian Elizabeth Perez. Deze is afkomstig van het Koffiestation in Groningen, (licht) gebrand op 7 augustus. Waterhardheid in Groningen is 7,7 Duitse graden.
Voor mijn proefnotities gebruik ik ook het welbekende Kompas van Matt Perger. Ik beoog een zoete bak van zo'n 220 gram te extraheren uit de 'Press maar krijg alleen maar een droge bittere (redelijk donkere) koffie. Bitter als in een droge mond en geen lekkere zoete marshmellows.
Altijd inverted.
Wie helpt me?
