Toch niet helemaal gek
Geplaatst: do 17 jan 2019, 09:50
Fijn forum dit. Aangezien ik al een tijd echt goede espresso probeer te maken. En 'iedereen' me wat wazig aankijkt als ik weer eens niet enthousiast ben. Maar, als ik dit forum zo doorspit ben ik niet de enige die kritisch is En wellicht terecht twijfel aan heel veel 'koffiespeciaalzaken'. Ik heb hier mijn antwoord(en) gevonden gelukkig! Echt lekkere espresso haal ik niet uit mijn Gaggia Classic met voorgemalen Illy uit blik. En ook niet uit mijn recent aangeschafte Solis Pro 115A met ingebouwde maler. Wat een matige bak komt daaruit zeg! En, hier komt ook echt een eyeopener voor me; de bonen moeten vers zijn! Ook daarbij heb ik inmiddels wat vraagtekens bij Simon Levelt. Maar ook niet helemaal zeker meer van de Illy bonen uit blik eigenlijk. Nou, dus een hoop wijzer geworden in korte tijd dankzij dit forum. Chapeau! En ben ik nou echt niet de enige die koffie van ketens als de Coffeecompany niet te zuipen vindt? Donker, hard, dof, weinig verfijnd, hard? Meuk, m.i.
En hoe nu verder? Nou, de Solis mag terug. Dat gaat 'm niet worden. De espresso blijft 'mat' en nooit echt rond van smaak, vol, vriendelijk en toegankelijk, maar altijd wat 'boos', wrang, dof als ik het zo mag omschrijven. En dan heb ik inmiddels zo'n beetje alle variabelen geprobeerd, fijner malen, minder aanstampen, groffer malen, iets meer aanstampen, fractie minder koffie, fractie meer, temperatuur wat aanpassen, 6 soorten verschillende bonen; het blijft allemaal bij 'matig'.
Hoe nu verder? Ik ga me hier verder inlezen en op zoek naar ik denk een Vibiemme Domobar met de befaamde E61 en een écht goede maler. Ik wist al wel dat een maler van belang is voor de smaak, dat vooral goedkope malers die snijden i.p.v. malen de smaak niet ten goede komen, maar dat er nog zoveel bepaalt wordt met de maler was mij onbekend. Dus, een goede maler met mooie conische schijven lijkt het te moeten worden. Ik drink alleen maar espresso, dus de maler hoeft niet te werken met verschillende bonen en instellingen. Eenmaal een goede instelling gevonden mag ie daarop blijven. En we drinken ook nooit gekke dingen met melk erbij dus hoeft de espressomachine ook geen gekke dingen te doen met stoompijpjes e.d. Nee, het gaat echt puur om een goede espresso. En dan 's ochtends voordat ik aan de slag ga een stuk of 6 of 7.
Ooit stopte ik eens bij een Spaans wegrestaurantje waar een echte Barista achter de bar stond espresso te maken en die smaak zoek ik. Wat een kwaliteit. De espresso komt langzaam, een fractie stroperig uit de piston en druppelt net niet maar vloeit echt met een minimaal straaltje in het kopje. Wat een aroma, wat een smaak, wat een ge-wel-dige espresso was dat zeg!
Dankzij dit forum twijfel ik niet meer aan mezelf. Goede espresso moet mogelijk zijn. Alleen je krijgt het niet bij koffieketens (Coffeecompany, Starbucks) en nauwelijks bij restaurants. En thuis red je het ook niet met een consumentenmachientje. Maar, mijn zoektocht is begonnen en ik ga nu niet meer rusten voordat ik mijn espresso gevonden heb. Alle hulp en tips zijn welkom!
En hoe nu verder? Nou, de Solis mag terug. Dat gaat 'm niet worden. De espresso blijft 'mat' en nooit echt rond van smaak, vol, vriendelijk en toegankelijk, maar altijd wat 'boos', wrang, dof als ik het zo mag omschrijven. En dan heb ik inmiddels zo'n beetje alle variabelen geprobeerd, fijner malen, minder aanstampen, groffer malen, iets meer aanstampen, fractie minder koffie, fractie meer, temperatuur wat aanpassen, 6 soorten verschillende bonen; het blijft allemaal bij 'matig'.
Hoe nu verder? Ik ga me hier verder inlezen en op zoek naar ik denk een Vibiemme Domobar met de befaamde E61 en een écht goede maler. Ik wist al wel dat een maler van belang is voor de smaak, dat vooral goedkope malers die snijden i.p.v. malen de smaak niet ten goede komen, maar dat er nog zoveel bepaalt wordt met de maler was mij onbekend. Dus, een goede maler met mooie conische schijven lijkt het te moeten worden. Ik drink alleen maar espresso, dus de maler hoeft niet te werken met verschillende bonen en instellingen. Eenmaal een goede instelling gevonden mag ie daarop blijven. En we drinken ook nooit gekke dingen met melk erbij dus hoeft de espressomachine ook geen gekke dingen te doen met stoompijpjes e.d. Nee, het gaat echt puur om een goede espresso. En dan 's ochtends voordat ik aan de slag ga een stuk of 6 of 7.
Ooit stopte ik eens bij een Spaans wegrestaurantje waar een echte Barista achter de bar stond espresso te maken en die smaak zoek ik. Wat een kwaliteit. De espresso komt langzaam, een fractie stroperig uit de piston en druppelt net niet maar vloeit echt met een minimaal straaltje in het kopje. Wat een aroma, wat een smaak, wat een ge-wel-dige espresso was dat zeg!
Dankzij dit forum twijfel ik niet meer aan mezelf. Goede espresso moet mogelijk zijn. Alleen je krijgt het niet bij koffieketens (Coffeecompany, Starbucks) en nauwelijks bij restaurants. En thuis red je het ook niet met een consumentenmachientje. Maar, mijn zoektocht is begonnen en ik ga nu niet meer rusten voordat ik mijn espresso gevonden heb. Alle hulp en tips zijn welkom!