Re: Beginner zonder maler en machine

21
EspressoEelco schreef: zo 24 mar 2019, 08:44
Koffiekanon schreef:
bobbee schreef: zo 24 mar 2019, 07:46 Voor espresso geen comandante kiezen. De maalgraad verstelling is getrapt en de schijfjes lenen zich beter voor filter. Ik gebruik hem uitsluitend voor filter en dan is hij geweldig! Voor espresso dan beter voor een kinu gaan. Zowel de traveler en m47 zijn zeer geschikt. De schijfjes zijn wat agressiever geslepen en het hengsel is niet te kort waardoor het malen sneller gaat en niet te zwaar. Ik heb de traveler en M47 die ik gebruik in combinatie met de mypressi twist die samen een hele goede espresso maakt! Kun je ook checken, werkt met slagroom spuit gasampulen. Heel leuk apparaat en momenteel op marktplaats te vinden. Meer info op het forum, mag je zelf even opzoeken.
De Rok is al meer over geschreven en is geen topper. Temperatuur stabiliteit en de plastic zuiger en aluminium behuizing zijn niet om blij van te worden, wanneer je echt espresso druk gaat uitoefenen op de machine zal hij het niet lang uithouden. Het ontwerp is al van jaren her en de nieuwere on onverwarmde manual machines, zoals de flair of cafelat robot, zijn veel verder doorontwikkeld en genieten echt de voorkeur!
Maar het blijft behelpen hoor, alles goed voor verwarmen met kokend water want anders krijg je gewoon geen lekkere espresso. Zuur!
Je kunt ook kijken voor 2e hands la pavoni Proffesional van na 1998 met 51mm portafilter. Werkt geweldig, heb er sinds een weekje 1 en ben er al erg blij mee. Zet er net als ik een Niche zero naast en goede vers gebrande koffiebonen en je zult versteld staan en het werken ermee is leuk.

Maar ik hoop dat je het aanneemt en de Rok en comandante achterwege laat. De Rok maler heb ik gehad, niet kopen! Zeer slecht en sorry, maar de Hario molen die hierboven wordt genoemd is er 1 die je al helemaal moet skippen! Dat is geen serieuze maler! Zowel voor filter als espresso. Tenzij je het allemaal niet zoveel uitmaakt, maar dan heb je ook geen advies nodig. Succes.
Afbeelding
Afbeelding
Advies heb ik wel nodig, en ben blij met elke toevoeging :)
Voor 2e hands heb ik ook al beetje gekeken, maar wat voor mij dan moeilijk is gezien in beginner ben, hoe weet ik of de machine daadwerkelijk nog goed is en niet toe is aan een onderhoudsbeurt.
Ik snap dat voor iemand die apparaten van 1000+ heeft staan dat een espresso van een Roc of Flair een stuk minder is. Ik kom van een Krups volautomaat, wat ik al prima vind mits goede bonen, maar ben wel benieuwd hoe ik met een klein budget die espresso beter ga krijgen dan mijn volautomaat.
Misschien dat dan in de toekomst er ook apparaten gaan komen van 1000+ maar wil eerst graag weten of ik deze andere manier van bereiden leuk ga vinden.
Het gaat hier niet om prijzen maar om gedoe :)
Als je espresso wil gaan zetten als beginner, zeker als beginner met een flair of wat bobbee zegt een cafelat. Het zijn gedoe machines, hoofdbrekers.
Het zijn machines voor erbij.
Dan kun je beter met een na 1998 gebouwde la pavoni beginnen.
Na 1998!!!! Niet ervoor want dat zijn zeker ook frustratie makers ,:).
Maar persoonlijk vind ik dat je als beginner echt niet met een levermachine moet beginnen.
Maar op marktplaats een leuke rancillo Silvia of een Domobar en een mazzer of macap of een andere goede molen scoren.
Over molens welke wel en welke niet is hier genoeg geschreven.
En dan hoeft het echt niet zo heel duur te worden.
Al mijn koffie machines komen van MP.
hanR of Piet van het forum hebben vaak ook leuke spullen staan.
Bij hun weet je zeker wat je koopt dan ook echt goed is.
Anders casabarista of coffee & kitchen, deze jongen verkoopt op MP echt goede spullen.
Dus succes met de keuze stress :)


Verstuurd vanaf mijn Lenovo TB-8704F met Tapatalk
Een Silvia is 10x meer een gedoemachine dan een La Pavoni.
Ik heb sinds een paar weken een 1987 Pavonitje.
Dat gaat zo makkelijk.Daartegenover is een Silvia een nachtmerrie.

En wat koffie betreft.Ik weet niet of er een Jan Linders bij in de buurt zit.Voor 7,50 per 500 gram koop je daar heel lekkere bonen.
Limburgs Liefde bijvoorbeeld.

Re: Beginner zonder maler en machine

22
Het is gewoon voor mij nu meer het budget en een test voor mezelf om te kijken of ik de uitgebreide manier van koffie zetten ga waarderen.
Daarom wil ik het budget beperkt houden om te kijken of het voor mij de moeite waard is.

Ik snap ook dat voor jullie een rok of flair totaal niet geschikt is om de perfecte espresso te maken, maar ik vind het voor nu een beetje zonde om 500-600 euro te besteden aan iets wat ik niet weet of het me bevalt.
Vandaar dat ik dus naar dit soort "machines" ben gaan kijken omdat ze relatief goedkoper zijn en misschien voor mij een prima espresso maken.

Als ik zeker wist dat het echt een hobby ging worden dan had ik er makkelijk een groter budget voor kunnen neer leggen, maar helaas is het vooralsnog een gedachte en geen zekerheid:P

Re: Beginner zonder maler en machine

23
cremalover schreef:
EspressoEelco schreef: zo 24 mar 2019, 08:44
Koffiekanon schreef: Advies heb ik wel nodig, en ben blij met elke toevoeging :)
Voor 2e hands heb ik ook al beetje gekeken, maar wat voor mij dan moeilijk is gezien in beginner ben, hoe weet ik of de machine daadwerkelijk nog goed is en niet toe is aan een onderhoudsbeurt.
Ik snap dat voor iemand die apparaten van 1000+ heeft staan dat een espresso van een Roc of Flair een stuk minder is. Ik kom van een Krups volautomaat, wat ik al prima vind mits goede bonen, maar ben wel benieuwd hoe ik met een klein budget die espresso beter ga krijgen dan mijn volautomaat.
Misschien dat dan in de toekomst er ook apparaten gaan komen van 1000+ maar wil eerst graag weten of ik deze andere manier van bereiden leuk ga vinden.
Het gaat hier niet om prijzen maar om gedoe :)
Als je espresso wil gaan zetten als beginner, zeker als beginner met een flair of wat bobbee zegt een cafelat. Het zijn gedoe machines, hoofdbrekers.
Het zijn machines voor erbij.
Dan kun je beter met een na 1998 gebouwde la pavoni beginnen.
Na 1998!!!! Niet ervoor want dat zijn zeker ook frustratie makers ,:).
Maar persoonlijk vind ik dat je als beginner echt niet met een levermachine moet beginnen.
Maar op marktplaats een leuke rancillo Silvia of een Domobar en een mazzer of macap of een andere goede molen scoren.
Over molens welke wel en welke niet is hier genoeg geschreven.
En dan hoeft het echt niet zo heel duur te worden.
Al mijn koffie machines komen van MP.
hanR of Piet van het forum hebben vaak ook leuke spullen staan.
Bij hun weet je zeker wat je koopt dan ook echt goed is.
Anders casabarista of coffee & kitchen, deze jongen verkoopt op MP echt goede spullen.
Dus succes met de keuze stress :)


Verstuurd vanaf mijn Lenovo TB-8704F met Tapatalk
Een Silvia is 10x meer een gedoemachine dan een La Pavoni.
Ik heb sinds een paar weken een 1987 Pavonitje.
Dat gaat zo makkelijk.Daartegenover is een Silvia een nachtmerrie.

En wat koffie betreft.Ik weet niet of er een Jan Linders bij in de buurt zit.Voor 7,50 per 500 gram koop je daar heel lekkere bonen.
Limburgs Liefde bijvoorbeeld.
Er zijn net zoveel meningen als mensen op het forum :) maar dat houd het ook wel zo leuk ook :)
Mijn eerste machine was een Silvia van mp. Voor 100 euro gekocht, en ja dan moet je wel ff de machine open schroeven om het één en ander schoon te maken ja.
Maar heb wel met dat machientje het espresso virus gekregen tot ik een la pavoni uit 82 kocht en ik het toen allemaal niet meer snapte.
groep te heet koffie verbrand een keer te fijn malen krijg je weer een koffie explosie in je keuken :) vaak lukte het natuurlijk wel en heb je waanzinnige espresso. En een dag later lukte het weer niet.
Nee ik werd niet blij van de la pavoni.
Tot ik een Domobar kocht, toen lukte het allemaal weer wel.
Maar ik zal vast dingen verkeerd hebben gedaan.
Maar mijn machine is het niet helemaal. Sorry :)

Verstuurd vanaf mijn Lenovo TB-8704F met Tapatalk

Re: Beginner zonder maler en machine

24
Een pavoni van voor 1998 is echt heel lastig. Die was ik ook snel zat. Nu een 2002 model, wereld van verschil. Echt leuk om mee spelen en veel consistenter in resultaat!

De flair is een leuk apparaat voor een espresso en ook goed door te verkopen. Maar de rok, die zou ik niet nemen.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’

Re: Beginner zonder maler en machine

25
Flair is leuk. Zeker voor het geld. Robot is duurder makkelijker in gebruik.

Rock is een nachtmerrie. Nooit doen.

Ook leuk is de Bacchi. Een of twee shotjes tegelijk op het gasfornuis. Niet verwarren met een Mokka potje. Met de Bacchi maak je echte espresso in lever stijl qua smaak. En heel consisten. Helaas 300 euro. En niet courant.
Espresso: Elektra MCAL / Olympia Cremina '82 / Cafelat Robot / Niche Zero / Eureka XL
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs

Re: Beginner zonder maler en machine

29
Ja is een mooie vintage Pavoni. Maar nog met ouderwetse thermostaat met twee standjes i.p..v. een pressostaat. En geen drukmeter. Vooral leuk voor de verzameling.

Maar wie weet staat daar op zolder een mooie Millenium...
Espresso: Elektra MCAL / Olympia Cremina '82 / Cafelat Robot / Niche Zero / Eureka XL
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs